» »

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming

««
11 / 20
»»

Pyr0Beast ::

Me pa spet pesti nov problem in ta je, da se mi mašina, ne da bi imel priklopljen monitor sploh ne zboota

Nisi edini.

Glede ubuntu desktop zadeve.

Probaj samo preklicati okno od keyringa, včasih kar nekaj jamra da geslo ni pravilno a še vedno gre dalje, če si prej vpisal pravega.

Drugače je pa ta zadeva relativno buggy. Ti imaš lahko le tako resolucijo kakršna je na 'strežniku' na katerega se povezuješ, če jo boš spreminjal zelo lepo ubiješ zadevo.

Brez da se prijaviš v mašino ročno ne moreš zagnati zadeve iz oddaljenega placa. Zelo neuporabno.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

ManDriver ::

Zaenkrat sem problem rešil s "praznim geslom", tako da mi sedaj ne teži več. Enako master geslo in geslo za dostop preko VNC (Vino) žal ni pomagalo.
Kar se tiče bootanja je zanimivo, da se server normalno pinga, tudi v omrežju ga vidim iz drugih računalnikov, le X se ne zažene - kar pomeni da ne morem dostopat preko VNC-ja. Iščoč ustrezno rešitev sem prebral tono topicov na ubuntu forumu, ena izmed najbolj "bizarnih" je bila ta, da namesto monitorja na grafično kartico priklopiš konektor z uporom, ki simulira priklopljen monitor... Mislm ljudje... pa pred petdeset leti smo človenka na Luno poslali. No, spet drugi g33k je bil mnenja, da je VNC itak "Windows pogruntavščina" in da GUI pri Linuxu nima kaj delati, ker je CLI oh in sploh.... No potem mi je le uspelo ugotoviti, da je treba, če nimaš priključenega monitorja ob boot-u forsitati vesa driver, za to pa je potrebno izklopiti KMS support, ki je v 10.04 privzeto vklopljen. Za vse sotrpine rešitev problema iz ubuntu foruma objavljam tule:

"My solution was to force (via xorg.conf) the X11 session to use the "vesa" driver. To do that I also had to disable KMS support (which is on by default in Lucid) because KMS does not support the vesa driver."

Here's how to disable KMS:
https://wiki.ubuntu.com/X/KernelModeSet...

And here's a copy of my xorg.conf

Code:
Section "Device"
Identifier "Onboard Intel Graphics"
Driver "vesa"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
HorizSync 31-101
VertRefresh 60-160
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Basic Screen"
Monitor "Generic Monitor"
Device "Onboard Intel Graphics"
SubSection "Display"
Modes "1024x768"
EndSubSection
EndSection
--------------
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

Pyr0Beast ::

Ma ja. Zato pa imam Win na remote kompih ker se mi ne da zezat s tem.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Icematxyz ::

Brez da se prijaviš v mašino ročno ne moreš zagnati zadeve iz oddaljenega placa. Zelo neuporabno.


Za to, ker je zadeva točno temu namenjena. Dvema desktop uporabnikoma, ki vzpostavita oddaljeno namizje. Se pravi Lucid Lynx out-of-the-box podpira oddaljen dostop do GNOME namiznega okolja (init 5). Za to skrbita VNC server Vino (Sistem -> Nastavitve -> Oddaljeno namizje) in klient Vinagre (Programi -> Internet -> Pregledovalnik oddaljenih namizij). To omogoča dvema (neukima) uporabnikoma Ubuntu, da z nekaj kliki miške brez nameščanja kakršnega koli programja (ali uporaba ukazne vrstice), vzpostavita oddaljeno namizje.

Podporo za init 3 pa moraš uporabiti kakšen drug VNC server. In na voljo je tudi več VNC klientov. Nenazadnje gre pa pri tem že za napredne zadeve in napredne uporabnike. In ne klasične namizne uporabnike?

@ManDriver

Ti bi pa rad z Vino VNC serverjem počel nekaj čemur ni primarno namenjen. Tukaj torej ne gre za BUG ali to, da Ubuntu ni primeren za te zadeve. Uporabljaš pač manj primerno "orodje". Katero je namenjeno dvema "desktop" uporabnikoma, ki vzpostavita oddaljeno GNOME namizje z miško in preprostim GUI vmesnikom. Se pravi točno tako, kot ponavadi dva desktop uporabnika to običajno naredita?

In za to da boš Vino VNC server nekako usposobil, da bo deloval kot "headless" (brez monitorja) strežnik do katerega boš dostopal (udobno) preko oddaljenega namizja. Boš moral najverjenteje storiti vsaj sledeče:

Kot prvo si izključil master password za Seahorse. In vsa gesla, ki jih uporabljaš niso več šifrirana. (To bi se morda dalo storiti tudi drugače).
Kot drugo boš moral izključiti potrditev sprejema VNC povezave na strežniku. In dovoliti vsakemu (s pravim geslom) da se vpiše avtomatsko.

Glede tega pa, da se ne zažene Lucid Lynx, če ni priključenega monitorja. Pa boš verjetno uspel, če boš storil sledeče:

Vpiši v terminal:

gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf

Če je kakšna vsebina že v datoteki jo izbriši in prilepi spodnjo in shrani:

Section "Device"
Identifier "VNC Device"
Driver "vesa"
EndSection
 
Section "Screen"
Identifier "VNC Screen"
Device "VNC Device"
Monitor "VNC Monitor"
SubSection "Display"
Modes "1024x768" #Nastavi...
EndSubSection
EndSection
 
Section "Monitor"
Identifier "VNC Monitor"
HorizSync 30-70
VertRefresh 50-75
EndSection


gksudo gedit /etc/default/grub

Poišči vrstico, ki zgleda nekako tako:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

In jo spremeni na sledeč način in shrani datoteko:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset"

Na koncu še v terminal vpiši:

sudo update-grub2

Odstrani obstoječ kabel za monitor! In izvedi ponovni zagon računalnika. Pred tem seveda usposobi vse druge zadeve (IP naslov strežnika, geslo, delujoča povezava med Vino in Vingare...).

Zgodovina sprememb…

ManDriver ::

Hvala za pojasnilo oz. rešitev problema.
Očitno echo options i915 modeset=0 > /etc/modprobe.d/i915-kms.conf enako učinkuje kot GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset".
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

Icematxyz ::

Poigraj še se s kakšnim TightVNC serverjem + SSH tunneling za headless server.

In pa nekako tako, da imaš vse urejeno, da zaženeš preko oddaljenega dostopa preko SSH TightVNC server le takrat, ko ga boš uporabljal. In se potem priklopiš z VNC klientom na njega. Po končanem delu pa izključiš TightVNC server. So pa to že napredne zadeve. In je pač potreben kakšen dan več, da zadevo usposobiš in razumeš. Nenazadnje je za to, če ne drugega, potrebno tudi delo v ukazni vrstici. In ne gre pri tem za klasično namizno uporabo.

Relanium ::

Mene pa zanima, kakšne so kaj hitrosti če se Ubuntu naloži na odstranljiv flash medij?

Namreč kupil sem si nov prenosnik, Toshiba (comes only with preinstaled win7;(()
in sem se malo igral s particijami, in ko porihtam mi blue screene ven meče.
Vse skupaj sem obnovil, to verzijo Win7 bi pa rad obdržal,
že zaradi tega, ker sem na njem moral registrirat za podaljšano garancijo + ima nekaj bombonov
za ta specifični prenosnik + rabim tudi za bolj inženirske programe ki delujejo še najbolje na Windowsih
Tako da sem si glede particioniranja kar premislil in bi zdaj najraje Ubuntu naložil na kako 8GB SD kartico,
ter jo vstavil v režo na prenosniku.

1. Bi bila to vredu rešitev? mislim najbolj glede hitrosti sploh ?
2. kako je s swap particijo v tem primeru?
3. kakšne so prednosti 64-bitnega ubuntuja? (razen polno uporabnih 4GB ramov, ki jih imam zdaj)
4. Če je stvar na kartici, potem lahko gre v drug PC in deluje BP tudi tam, če se ne motim?
5. Kako je v tem primeru z grafičnimi gonilniki, če dam gor lastniške? (Ta rač. ima Radeona 5650 (I think), drugi pa nVidia GF6600GT)

Relanium ::

No, jaz bedak nisem poštudiral na WUBI :)
Kaj pa tam, kakšne so hitrosti v primerjavi z instalacijo na disk, ter spominskimi karticami?
vrjetno nekje vmes ?

Tarzan ::

Nekatere SD kartice so kar precej hitre, nekatere pa so kar precej počasne. Če imaš tisto hitrejšo, potem boš verjetno deležen primerljivih zmogljivosti, kot če bi bil sistem nameščen na notranjem disku. Če je kartica počasna, se bo malo bolj vleklo vse skupaj, ampak moralo bi delovati v obeh primerih. Sam imam sistem na prenosnem USB disku. Deluje mogoče malenkost počasneje, ampak tega pri delu skoraj ne opazim.

ManDriver ::

Če boš inštaliral na flash medij (USB drive, memory card), ti svetuem da izbereš non-journaled file system (ext2), v nasprotnem primeru bo imel uporabljen medij bistveno krajšo življenjsko dobo. Pri teh karticah običajno hitrost branja ni problematična toliko kot hitrost pisanja.
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

OttoParts ::

Zdravo!

Eno začetniško vprašanje. Kje je moj e-mail direktorij na Linuxu (Ubuntu 10.04 LTS) - /var/mail in /var/spol/mail sta prazna?

Aja pa še ... Ubuntu sem namestil z enim samim uporabnikom in sedaj mi sedaj kot vrsta računa piše "po meri". Naj ustvarim še enega uporabnika z root računom tega sedanjega pa spremenim v uporabnika namizja?

poweroff ::

Kaj misliš po "moj e-mail direktorij na Linuxu"? Če misliš s tem maile od tvojega mail klienta je to v eni izmed skritih map na tvojem domačem direktoriju. Npr. .thunderbird ali .evolution...
sudo poweroff

BaRtMaN ::

Matthai, konzolni programi ala mail ne uporabljajo podatkovnih baz kot klienta, ki ju omenjaš, ampak kar navadno datoteko za hranjenje pošte. Podpirajo tudi enostavno pošiljanje sporočil med lokalnimi uporabniki na sistemu, kar lahko enostavno poskusiš v terminalu s
$ mail matthai
Subject: test
from myself
<ctrl+d>
Cc:


OttoParts: Za Ubuntu sicer ne vem, a na Debianu imam shranjeno datoteko z uporabniškim imenom v /var/mail/. Si prepričan, da sploh imaš kaj pošte (poskusi sam sebi poslati sporočilce po zgornjem receptu)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

Icematxyz ::

Aja pa še ... Ubuntu sem namestil z enim samim uporabnikom in sedaj mi sedaj kot vrsta računa piše "po meri". Naj ustvarim še enega uporabnika z root računom tega sedanjega pa spremenim v uporabnika namizja?


Prvi uporabniški račun, ki ga ustvariš pri namestitvi Ubuntu ima dodeljene "super user do" pravice. Ampak ni to "root uporabniški račun". Takšen uporabnik lahko s pomočjo ukaza sudo (gksudo) + njegovo uporabniško geslo začasno poviša svoje privilegije in pravice na nivo uporabnika root. In lahko tako opravlja administratorska dela in spreminja sam operacijski sistem (izven svoje uporabniške mape). Preostanek časa (ko ne uporablja sudo) pa je popolnoma navaden uporabnik. Ki teh pravic nima.

Tako da ne. Ne ustvarjaj root uporabnika. S katerim, bi se na primer vpisoval v OS. Ker po tem ni nobene potrebe. In ne spreminjaj tega uporabnika, ki si si ga ustvaril ob namestitvi v kakšnega drugega. Ampak ga preprosto uporabljaj. V primeru da bo računalnik uporabljalo več uporabnikov. Pa vsakemu posebej izdelaj uporabniški račun. In vsakemu posebej določi pravice (če privzete vrednosti ne odgovarjajo).

https://help.ubuntu.com/community/RootS...

@Relanium

Na tvojem mestu bi še enkrat izdelal razdelek za Ubuntu in namestil klasičen dual boot. Najbolj zanesljiva zadeva z najmanj omejitvami.

Ubuntu lahko namestiš na SD kartico. Ampak, da bi pa na to prenašal nameščen OS med različnimi računalniki pa ne priporočam. Potem raje uporabi "persistent". Kombinacija LiveCD + prostor za trajno shranjevanje podatkov. Orodje za izdelavo ima že sam Ubuntu in najdeš pod Sistem -> Skrbništvo -> Ustvarjalec zagonskega diska. S tem da če boš Grub2 namestil na to kartico. A podpira prenosnik (BIOS) da izbereš to kartico kot prvo napravo s katere naj se zažene OS?

Wubi. V bistvu v tvojem primeru glede na vse opisno. Go for it. Ali pa klasičen dual boot. Preprosto škoda bi bilo če ne bi odmeril nekaj GB prostora na trdem disku za Ubuntu. Tako da moje mnenje je še vedno takšno, da izdelaj klasičen dual boot.

OttoParts ::

@Mathai:

Pravzaprav sem mislil sistemsko pošto, v /var/mail direktoriju, ki je bil prazen, ampak ......

@BaRtMaN:

...... ko sem poskušal poslati uporabiti mail sem ugotovil, da je treba instalirati še mailutils, ki jih prej ni bilo. Po instalaciji sem poslal mail in v /var/mail se je pojavila datoteka z mojim uporabniškim imenom. Očitno res nisem imel nobene pošte.

Hvala obema.

OttoParts ::

@Icematxyz:

Mene je motil zgolj izraz "po meri" - nisem vedel koliko pooblastil ima. Tako, da ga bom pustil pri miru in si ustvaril še en račun uporabnik namizja.

Hvala!

Icematxyz ::

Včasih pač, ko gre pa res že prav vse narobe. Takrat pomaga kvečjemu še:

apt-get moo

Pyr0Beast ::

Glede spominskih kartic. Zadeva lavfa za odtenek počasneje, ko se nalaga. Pogostoma je tudi sam sistem neodziven, če se kaj bere ali piše na to kartico. Drugih težav ni, lavfa kot disk.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

OttoParts ::

Kaj pa je ta moo?

garman ::

To je t.i. Easter egg Easter egg (media) @ Wikipedia

OttoParts ::

In kaj naredi ?.

Izpiše tekst, sliko, zbriše disk, sprazni TRR, nakaže denar z računa Republikanske stranke na račun Črnih panterjev ... ?

garman ::

Izpiše oz. izriše ti nekaj podobnega kravi in vprašanje - "Have you mooed today?"

OttoParts ::

O.K.

Tilen ::

         (__) 
         (oo) 
   /------\/ 
  / |    ||   
 *  /\---/\ 
    ~~   ~~   
...."Have you mooed today?"...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Terman ::

Pozdravljeni. Jaz sem ta vikend kupil naslednji računalnik : Link.
Gor sem namestil Ubuntu 10.04 64-bit, ki pa mi povzroča težave pri power managmentu. Suspend in hibernate mi namreč ne delata.
Ko poskušam spraviti računalnik v suspend, se postopek začne, ugasnejo se tudi lučke (NumLock in CapsLock) na tipkovnici, vendar nekje vmes zmrzne. Takrat je treba ročno resetirati računalnik. Ob zagonu pa so omrežne kartice izklopljene in je treba najprej vklopiti žično in nato še brezžično omrežje.

Izpis lspci:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 12)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Core Processor PCI Express x16 Root Port (rev 12)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 06)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 06)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 (rev 06)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 6 (rev 06)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a6)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller (rev 06)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller (rev 06)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset SMBus Controller (rev 06)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc M92 [Mobility Radeon HD 4500 Series]
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV710/730
03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
04:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8131 Gigabit Ethernet (rev c0)
ff:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 02)
ff:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 02)
ff:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 (rev 02)
ff:02.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 (rev 02)
ff:02.2 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)
ff:02.3 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)



Izpis /vat/log/pm-suspend.log
Sun Aug  1 12:55:02 CEST 2010: Running hooks for suspend.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/000kernel-change suspend suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/00logging suspend suspend:Linux metka-laptop 2.6.32-24-generic #38-Ubuntu SMP Mon Jul 5 09:20:59 UTC 2010 x86_64 GNU/Linux
Module                  Size  Used by
cryptd                  8116  0 
aes_x86_64              7912  2 
aes_generic            27607  1 aes_x86_64
binfmt_misc             7960  1 
ppdev                   6375  0 
vboxnetadp              5235  0 
vboxnetflt             12242  0 
vboxdrv              1768311  2 vboxnetadp,vboxnetflt
snd_hda_codec_atihdmi     3023  1 
snd_hda_codec_idt      61450  1 
fbcon                  39270  71 
tileblit                2487  1 fbcon
font                    8053  1 fbcon
bitblit                 5811  1 fbcon
softcursor              1565  1 bitblit
vga16fb                12757  0 
vgastate                9857  1 vga16fb
snd_hda_intel          25677  2 
snd_hda_codec          85759  3 snd_hda_codec_atihdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel
snd_hwdep               6924  1 snd_hda_codec
snd_pcm_oss            41394  0 
snd_mixer_oss          16299  1 snd_pcm_oss
arc4                    1473  2 
snd_seq_dummy           1782  0 
snd_pcm                87882  3 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
snd_seq_oss            31219  0 
snd_seq_midi            5829  0 
snd_rawmidi            23420  1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event      7267  2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq                57481  6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
uvcvideo               62467  0 
snd_timer              23649  2 snd_pcm,snd_seq
radeon                740390  3 
snd_seq_device          6888  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
videodev               40518  1 uvcvideo
ath9k                 328989  0 
v4l1_compat            15495  2 uvcvideo,videodev
v4l2_compat_ioctl32    12020  1 videodev
mac80211              238448  1 ath9k
ath                     9723  1 ath9k
psmouse                64576  0 
video                  20623  0 
serio_raw               4918  0 
output                  2503  1 video
ttm                    60847  1 radeon
drm_kms_helper         30742  1 radeon
asus_laptop            20584  0 
snd                    71106  16 snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
drm                   199204  5 radeon,ttm,drm_kms_helper
i2c_algo_bit            6024  1 radeon
cfg80211              148546  3 ath9k,mac80211,ath
led_class               3764  2 ath9k,asus_laptop
atl1c                  32975  0 
soundcore               8052  1 snd
snd_page_alloc          8500  2 snd_hda_intel,snd_pcm
intel_agp              29095  0 
lp                      9336  0 
parport                37160  2 ppdev,lp
ahci                   37870  3 
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       3909188     617536    3291652          0      43524     200216
-/+ buffers/cache:     373796    3535392
Swap:      7999480          0    7999480
success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/00powersave suspend suspend:/etc/pm/config.d/01wifi: 1: ath,: not found
success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/01PulseAudio suspend suspend:success.
/etc/pm/sleep.d/10_grub-common suspend suspend:success.
/etc/pm/sleep.d/10_unattended-upgrades-hibernate suspend suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/49bluetooth suspend suspend:not applicable.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/55NetworkManager suspend suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/75modules suspend suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/90clock suspend suspend:not applicable.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/94cpufreq suspend suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/95anacron suspend suspend:stop: Unknown instance: 
success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/95led suspend suspend:not applicable.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/98video-quirk-db-handler suspend suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/99video suspend suspend:kernel.acpi_video_flags = 0
success.
/etc/pm/sleep.d/action_wpa suspend suspend:success.
Sun Aug  1 12:55:03 CEST 2010: performing suspend



Izpis napake iz /var/log/syslog
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.122993] ------------[ cut here ]------------
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123027] WARNING: at /build/buildd/linux-2.6.32/net/wireless/core.c:614 wdev_cleanup_work+0xe9/0x110 [cfg80211]()
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123033] Hardware name: K72Jk
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123036] Modules linked in: cryptd aes_x86_64 aes_generic binfmt_misc ppdev vboxnetadp vboxnetflt vboxdrv snd_hda_codec_atihdmi snd_hda_codec_idt fbcon tileblit font bitblit softcursor vga16fb vgastate snd_hda_intel snd_hda_codec snd_hwdep snd_pcm_oss snd_mixer_oss arc4 snd_seq_dummy snd_pcm snd_seq_oss snd_seq_midi snd_rawmidi snd_seq_midi_event snd_seq uvcvideo snd_timer radeon snd_seq_device videodev ath9k v4l1_compat v4l2_compat_ioctl32 mac80211 ath psmouse video serio_raw output ttm drm_kms_helper asus_laptop snd drm i2c_algo_bit cfg80211 led_class atl1c soundcore snd_page_alloc intel_agp lp parport ahci
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123108] Pid: 17, comm: events/2 Not tainted 2.6.32-24-generic #38-Ubuntu
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123113] Call Trace:
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123128]  [<ffffffff81066dbb>] warn_slowpath_common+0x7b/0xc0
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123135]  [<ffffffff81066e14>] warn_slowpath_null+0x14/0x20
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123149]  [<ffffffffa00630f9>] wdev_cleanup_work+0xe9/0x110 [cfg80211]
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123163]  [<ffffffffa0063010>] ? wdev_cleanup_work+0x0/0x110 [cfg80211]
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123173]  [<ffffffff81080867>] run_workqueue+0xc7/0x1a0
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123180]  [<ffffffff810809e3>] worker_thread+0xa3/0x110
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123188]  [<ffffffff81085430>] ? autoremove_wake_function+0x0/0x40
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123195]  [<ffffffff81080940>] ? worker_thread+0x0/0x110
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123201]  [<ffffffff810850b6>] kthread+0x96/0xa0
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123208]  [<ffffffff810141ea>] child_rip+0xa/0x20
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123215]  [<ffffffff81085020>] ? kthread+0x0/0xa0
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123220]  [<ffffffff810141e0>] ? child_rip+0x0/0x20
Aug  1 12:55:03 XX kernel: [  738.123224] ---[ end trace 67e1eb665dcb9b58 ]---

Icematxyz ::

Suspend/hibernate in GNU/Linux. Ker ti ne dela out-of-the-box. Razmisli če glede na to da Ubuntu 10.04 ima res hiter zagon. Se boš s tem sploh ukvarjal.

Lahko so gonilniki, lahko imaš premajhen swap razdelek, lahko je BUG. Lahko je krivo marsikaj. In usposobil boš zadevo verjetno le, če boš ročno nastavljal zadeve in morda celo z naknadno nameščenim dodatnim programjem.

Tudi s tem področjem se do sedaj nisem dosti ukvarjal.

Da pa ne bomo ostali samo pri teoriji. Bom pa eno "long-shot" rešitev za poskusit podal. Ker imaš SD "card-reader" vgrajen v prenosnik. A je v njem slučajno SD kartica? In če je kaj se zgodi, če jo fizično odstraniš!

Zgodovina sprememb…

Mavrik ::

Terman: Usuje se ti driver za Wireless mrežno in sabo pobere celoten Linux kernel (tolk o stabilnosti ;) ). Rešitev? Probaj posodobiti na novejši kernel (2.4.34.1 je trenutno če se prav spomnim), recimo po tem vodiču.
The truth is rarely pure and never simple.

5er--> ::

V vodiču ne delajo linki.
Tukaj je (IMO) mapa na katero se nanašajo:
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/ma...

Terman ::

Icematxyz je izjavil:

Razmisli če glede na to da Ubuntu 10.04 ima res hiter zagon. Se boš s tem sploh ukvarjal.


Kaj pa naj delam v tej vročini :).

Mavrik je izjavil:

Terman: Usuje se ti driver za Wireless mrežno in sabo pobere celoten Linux kernel (tolk o stabilnosti ;) ).


Se mi je kar zdelo, da je kriv Atheros ;((. Očitno bo treba ročno odklapljati in prikljaljati module. Hvala za nasvet o kernelu, vendar mi deluje kot the easy way out 8-).
Za Ubuntu 9.10 sicer obstaja en workaround, vendar mi na 10.04 ne deluje. Na žalost računalnika ne bom dobil do vikenda, tako da takrat povem rezultate.

Icematxyz ::

Za Ubuntu 9.10 sicer obstaja en workaround, vendar mi na 10.04 ne deluje.


Za to ker on uporablja Madwifi (ath_pci) kernel modul. Ti pa ath9k. Drugače pa ti Atheros dela out-of-the-box brez težav?

Poskusi in daj v blacklist začasno nasledne kernel module, da testiraš suspend:

Vpiši v terminal:

gksudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf

Na konec datoteke prilepi in shrani:

blacklist ath9k
blacklist mac80211
blacklist cfg80211
blacklist ath
blacklist led_class


Na to pa vpiši še v terminal:

sudo update-initramfs -u

In najbolje da znova zaženeš računalnik. Atheros ne bo delal. Lahko pa stestiraš kako se obnaša suspend.

Drugače pa hiter pregled Atheros wireless kartic pokaže. Da imajo uporabniki Linux distribucij z njimi dosti veselja, pri usposabljanju, da sploh delujejo.

Če boš se kaj ukvarjal z Madwifi. Naj te samo opozorim da v si še malo poglej vsebino datoteke gksudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist-ath_pci.conf .

In kaj pomeni privzeto blacklistan modul ath_pci. (ath_pci in ath9k skupaj ne delujeta. In eden mora biti blacklistan.) In da ne pomeni slučajno če daš v blacklist ath9k in v datoteki /etc/modprobe.d/blacklist-ath_pci.conf postaviš # pred ath_pci (sudo update-initramfs -u). Da imaš že na voljo Madwifi kernel modul.

Ne vem poskusi in razčisti. Tako si rekel, da je vroče. In da ni kaj za delat. Tako da imaš delo... ;)

Zgodovina sprememb…

gensi ::

Pozdravljeni,

V preteklem tednu je postal "moj" Ubuntu navidezno izjemno neodziven.
Ni mogoč več dostop v menije - dostopni so le tisti programi, ki imajo bližnico na pultu (tudi konzola).

Po zagnanem ukazu "gnome-system-monitor" sem ugotovil, da se na ekranu nič ne spremeni dokler npr. ne pritisnem Alt+tab.
Po pritisku navedene kombinacije je sprememba prikaza hipna.
Poraba v posameznih procesih sicer ni omembe vredna.

Verjetno bi bilo najmanj izgube časa, da še enkrat instaliram Linux.

Ko želeim ponovno namestiti Linux mi izpiše "BOOTMGR is missing".

Sistemi se pred zagonom sicer izbirajo iz GRUB-a.
(V BIOS-u sem pravilno nastavil boot iz USB-ja.)

Prosil bi za nasvet kako sistem zopet spraviti na "normalno hitrost" ali na novo postaviti sistem (brez kolateralne škode na drugem sistemu).
Vnaprej lepa hvala in lep pozdrav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gensi ()

Icematxyz ::

Se pravi sprašuješ za dve zadevi. Podatkov pa si dal zelo malo.

Prva zadeva:

Kaj si naredil preden se je ta težava pojavila? Ker če prav razumem je nekaj časa vse delovalo OK? Tako da gre verjetno za kakšno naknadno spremembo, katera je to povzročila? Si morda kaj nastavljal Compiz (paket compizconfig-settings-manager)?


Compiz nastavitve



Vir slike

Na namizje če klikneš Desni klik -> Spremeni ozadje namizja -> Zavihek Vizualni učinki -> Brez. Je potem kaj drugače (odzivnost)?

Druga zadeva:

Imaš nameščen Grub2 + verjetno na prvem razdelku Windows + na kakšnem drugem razdelku Ubuntu?

Zdaj pa najprej eno vprašanje (ker mi ni jasno če imaš tudi to težavo):

A je težava, da ne moreš iz Grub2 zagnati obeh operacijskih sistemov?

Domneval bom da lahko. Oziroma v vsakem primeru se ti zažene Grub2. In zdaj če ti napiše "BOOTMGR is missing" za moje pojme to pomeni dvoje:


-Ali je "pokvarjen" LiveUSB. Izdelaj nov LiveUSB (LiveCD)
-Ali pa nastavitev v BIOS ne kaže na LiveUSB

Se pravi če imaš LiveUSB, ki zagotovo dela. Potem ti zažene kakšnen tretji nosilec podatkov? Ker če bi LiveUSB bi ti naložilo Ubuntu Live. Če bi pot kazala na trdi disk kjer je Grub2 pa bi ti naložilo Grub2. Torej sklepam, da kaže na nekaj tretjega ali pa je kot sem že omenil LiveUSB nedelujoč.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

gensi ::

Kaj točno sem storil, da je sistem postal tako neubogljiv sam ne vem.
Desni klik na ozadje nima nobenega efekta.
Kako bi zagnal Compiz neposredno iz konzole?

(v Bios-u sem ob poizkusu nastavil first in second device za USB - na ključku je bil nameščen instalacijski Ubuntu - enak, ki je sicer nameščen sedaj - če bi uspelo sistem "popraviti", potem ne vidim potrebe po novi instalaciji)

Icematxyz ::

1.) Če je LiveUSB delujoč. Potem skoraj zagotovo v BIOS ne nastaviš pravilno poti.
2.) Nisi pa mi odgovoril če iz Grub2 lahko normalno zaženeš oba OS.
3.) Ponavadi imaš tudi ob zagonu računalnika možnost, da pritisneš na tipko (ki ti jo tudi ponavadi na zaslonu izpiše) in ti ponudi izbirnik. Kjer potem lahko izbereš točno želeno zagonsko napravo, izmed vseh podatkovnih naprav, ki so prisotne.

Kaj se pa tiče nedelujočega namizja (desni klik). Pritisni na ALT+F2 (če ne deluje pa vpiši v terminal):

gnome-appearance-properties --show-page=effects

In daj kot sem napisal višje vizualne učinke na opcijo Brez (None). In povej, če se namizje obnaša potem kaj drugače.

gensi ::

@Icematxyz: hvala za pomoč.

Icematxyz ::

Predvidevam torej, da si dobil nazaj delujoče GNOME namizje. In da vse deluje dobro. Ampak težava ni nujno, da je odpravljena.

Če imaš srečo (ker se določene nastavitve "ponastvaijo"). Stori enako. Ampak sedaj vključi nazaj Vizualne učinke namizja. In če imaš srečo, bo zadeva delovala normalno. Če pa ne. Pa je verjetno težava v gonilnikih za grafično kartico.

Se pravi če boš pa to želel rešiti pa boš moral povedati katero grafično kartico imaš in kako si nameščal zaprto kodne gonilnike.

Ker sedaj imaš delujoče GNOME namizje niso pa možni 3D efekti namizja, animacije in obračanje kocke...

gensi ::

@Icematxyz : Tudi sam predvidevam, da se je težava pojavila zaradi težav z gonilniki.
Včeraj je bil sistem posodobljen in po restartu se je pravilno konfiguriral. Vizualni učinki so bili (in so še) ves čas vključeni.

System ::

Do zdaj mi je VLC player dobro služil na Ubuntuju, danes pa mu nekaj negre.
 Primer

Primer


Vsi filmi postanejo modri. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: System ()

Icematxyz ::

To je parental control.

System ::

Ne resno...Kaj priporočaš?

P.S. Nič nisem naredil pa zdaj dela?!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: System ()

dzinks63 ::

Instaliraj si SMplayer, dela perfektno, podpira vse. Imaš ga v programskem središči v Ubuntu bazi.

Icematxyz ::

Verjetno je naveza Compiz + nVidia zaprto kodni gonilnik to povzročilo. Morda kakšna sprememba pred kratkim?

Najprej resnično enostavna zadeva. ALT + F2 in vpiši:

gnome-appearance-properties --show-page=effects

Vizualne efekte izključu in vključi. Če ne bo pomagalo:

Si namestil zaprto kodne nVidia gonilnike preko Sistem -> Administracija -> Gonilniki strojne opreme?

Če si zaženi "gonilniki strojne opreme". In odstrani gonilnik (reboot) in ga nato nazaj namesti (reboot). Če še vedno ne bo delovalo pa povej. Pa boš kakšno malenkost spremenil. Pa bo šlo. Ampak najprej poskusi to.

Icematxyz ::

P.S. Nič nisem naredil pa zdaj dela?!


Saj sem rekel: parental control.

Zgodovina sprememb…

System ::

Zdaj dela. Vizualnih efektov nimam vključenih. Gonilnike pa imam zaprto kodne. Pa mislim, da sem enkrat bral, da priporočaš uporabo odprtokodnih (torej Ubuntu), kako lahko izklopim zaprtokodne in vklopim te odprto kodne?

Icematxyz ::

Pri nVidia je zaenkrat problem ta, da odrto kodni gonilniki ne omogočajo 3D efektov namizja. Ampak, ker praviš da imaš Vizualne efekte tako izključene. Nouveau gonilnik vključiš tako, da preprosto pod Sistem -> Administracija -> Gonilniki strojne opreme izbereš tisti gonilnik, ki vidiš da je vključen. In pritisneš odstrani. Potem izvedeš reboot. In to je to.

Razen pač če si ročno nameščal nVidia gonilnike. Potem je vse skupaj malo bolj zakomplicirano. Ker ne vem po katerem postopku si to naredil. Če si dal nouveau v blacklist ali odstranil in podobno...

System ::

Nisem ročno nameščal, tako da hvala. ;)

Relanium ::

Imam en problem
Na prenosniku (zdaj imam Wubi) mi zvok dela vredu skozi zvočnike, ko pa priklopim slušalke pa nič.
Na slušalkah nič, zvočniki pa ugasnejo (to tak morajo)

Sprobal sem že tole, pa nič
http://ubuntuforums.org/showthread.php?...

Aja pa prenosnik je Toshiba L670 15Q

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Relanium ()

Icematxyz ::

Najprej najlažje. Če še nisi namesti:

sudo apt-get install gnome-alsamixer

V izbrnikih poišči ikono ali ALT+F2 in vpišeš gnome-alsamixer.

In "prečesaj" po dolgem in počez. Predvsem bodi pozoren na drsnike, ki imajo kljukico na "mute".

Relanium ::

Nastavljam, pa nič noče zalavfat :)

BTW hitro vprašanje, kako v terminalu navigiram do vstavljene .iso slike ? (z upravljalnikom sem mountal eno iso sliko)
(rabil bi z Wine-om nekaj dol zagnat)

Icematxyz ::

««
11 / 20
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu vprašanja (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1061178038 (46877) poweroff
»

[UBUNTU SERVER 10.04] Grub se ne postavi

Oddelek: Operacijski sistemi
478898 (8110) Icematxyz
»

Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10 (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1093160322 (117915) Icematxyz
»

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
981168151 (140798) Icematxyz
»

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
17033645 (28144) poweroff

Več podobnih tem