» »

Hercules Geforce3 Ti500

Vse nekako kaže na to, da se je nVidia prvič po zelo dolgem času malo zbala za svojo izjemno dominacijo na igričarskem trgu grafičnih kartic. Odkar je pred pol leta izdala najhitrejšo grafično kartico na trgu, ki je poleg vsega tudi popolnoma podpirala DirectX 8.0 s prihajajočimi tehnologijami, nad katerimi se lahko slinimo v programu 3D Mark 2001 (strojno pospešen Pixel ter Vertex shader), se ji za svojo prevlado ni bilo treba boriti. Imela je vse - najmočnejšo grafično kartico (GF3), dobre nizkoproračunske kartice (GF2 MX) ter vmesno inačico, ki je bila res hitra, a še ni imela implementiranih novih tehnologij (GF2 PRO). nVidia ima tudi eno (ne)napisano pravilo, katerega se je v svojih časih srditega boja s konkurenco držala - vsakih šest mesecev naj bi izdala nov procesor. Ta taktika je tudi pokopala podjetje 3dfx, saj reveži preprosto niso mogli slediti zverinskem tempu. Prvič po dolgem času se je lahko nVidia oddahnila. Od napovedi Geforce3 čipa, ki se je zgodila konec februarja 2001, je minilo že devet mesecev, kakšne uradne napovedi Geforcea4 pa še od nikoder. Ja, govori se, da bo kartica grajena v .13 mikronski tehnologiji, imela procesor s taktom 315 MHz ter bila sparjena z zverinsko hitrim 644 MHz DDR pomnilnikom s 3.1 nanosekundnim dostopnim časom in imela šest renderirnih cevovodov. Do tega nas pa loči še kar dosti pretečene vode. No, medtem se je prebudil ATI ter sparil svoj dolgo pričakovani procesor R200 na kartico in, vsaj po mojem mnenju, naredil danes na trgu najhitrejšo ter spoštovanja vredno grafikuljo. Odgovor nVidie? Geforce3 Titanium 500!


O čipu

Prvo tabela, nato razlage ;).

Primerjalna tabela nVidia Geforce3 nVidia Geforce3 Ti500 ATI Radeon 8500
Jedro NV20 NV20 R200
Tehnologija 0.15μ 0.15μ 0.15μ
Hitrost procesorja 200 MHz 240 MHz 275 MHz
Število cevovodov 4 4 4
Tekslov / ukaz 2 2 2
Tekslov / sekundo 1,6 G 1,92 G 2,2 G
Tip pomnilnika 128-bitni DDR 128-bitni DDR 128-bitni DDR
Hitrost pomnilnika 460 MHz 500 MHz 550 MHz
Prepustnost pomnilnika 7,3 GB/s 8,0 GB/s 8,2 GB/s
Količina pomnilnika 64 MB 64 MB 64 MB

Vidite lahko, da je Geforce3 Ti500 grajen na istem procesorju kot njegov predhodnik, kar nam da vedeti, da v Ti500 ni vgrajene popolnoma nobene nove tehnologije, kar se tudi izkaže za resničnost. Edina razlika med "navadnim" GF3 ter modelom Ti500 leži le v hitrosti procesorja ter pomnilnika, zato se v tem testu ne bom spravil v podrobne razlage glede novosti, uvedenih v družino GF3, ker je Senitel o tem pred meseci že spisal članek in ker sem jaz Geforcea3 že testiral ter v testu na ta račun povedal dosti. Kot sem že rekel, je edina razlika hitrost. GPU je bil pohitren za dvajset odstotkov (iz 200 na 240 MHz), pomnilnik pa za slabih deset (iz 460 na 500 MHz). Hkrati s povečavo hitrosti pomnilnika se poveča tudi teoretična navišja prepustnost, ki sedaj znaša zajetnih osem gigabajtov v sekundi.


O kartici

Na test sem dobil primerek iz podjetja Hercules, ki je že postalo znano po svoji značilni modri barvi tiskanega vezja ter hladilnikov za svoje grafične kartice. Lahko bi rekel, da je kartica dobesedno tipična Herculesova. Škatla sledi enakemu oblikovanju že od prvega Herculesovega Geforcea, v njej pa najdemo standardne pripomočke: navodila za uporabo, zgoščenko z gonilniki Detonator, programski predvajalnik DVDjev Cyberlink PowerDVD ter navodila zanj - priložen je še kabel, ki omogoča priklop televizorja prek kompozitnega vhoda. Ne samo škatla ter programi, tudi kartica je sama po sebi tipično herculesovska, saj že po navadi odstopa od nVidiinega referenčnega oblikovanja. Je prijetne modre barve. Na pomnilniških modulih se kitita zelo zajetni modri izmenjevalni površini, na procesorju pa leži okrnjen Blue Orb, ki ne zasede proste PCI reže. Kartica ima, ceni primerno, tudi TV izhod (prek S-Video ali kompozitnega izhoda) ter DVI izhod za brezšumno gledanje slike na LCD zaslonih.


Gonilniki

Najbrž že vsi poznate slavne nVidiine gonilnike Detonator, ki se nadgrajujejo praktično vsak teden. Uporabljeni so bili Detonatorji 4 z zaporedno številko 22.80, saj so to zadnji gonilniki, ki jih je nVidia izdala. Za vse, ki nimate Geforcea in bi radi videli, kako nVidia misli, da se mora stvarem softversko streči, zaslonski zajemki oken ter podoken.


Glavni trije meniji:

ter dodatnih pet...:

Fenomen nVidiinih Detonatorjev je vsakemu računalniškemu znalcu poznan že dlje časa. Vsaj enkrat mesečno nVidia izda, ponavadi v razvojni (beta) fazi, nov set gonilnikov, ki se jim zdi primeren za to, da bi uporabniki ob njem uživali. Veliki bum z gonilniki je nVidia naredila z objavo Detonatorjev4, saj je dotični set pohitril Geforce3 družino kartic kar za zajetno število odstotkov (ponavadi od dvajset pa kar do trideset). S tem je nVidia dokazala, da je zmožna napisati kvalitetne in optimalizirane gonilnike ter tudi to, da je veliko moči kartic skrite v programski opremi oziroma kvaliteti le-te. V gonilnikih lahko vidimo ter nastavljamo domala vse. Prvi meni je namenjen osnovnim informacijam o gonilniku in kartici, v drugem lahko omogočimo izhod za TV, v tretjem pa popravljamo barvne odtenke. V dodatnih izbirah se nam odpre še morje nastavitev, saj lahko v gonilniku ročno omogočimo / onemogočimo celozaslonsko mehčanje robov (FSAA - Full-Scene Anti-Aliasing), izbiramo dodatne možnosti tako za OpenGL kot tudi za Direct3D knjižnico in še mnogo drugega. Detonatorji so dosegli veliko stopnjo enostavnosti ter uporabnosti. Na živce mi gre le to, da je slovenski prevod gonilnika tako kriminalno zanič, da se mi kar milo stori. Uporabljajte angleško inačico.


Testno računalo

 • AMD Athlon XP 1700+ - procesor
 • 256 MB Kingmax PC2700 DDR RAM, CAS2, Turbo Settings - pomnilnik
 • EPoX 8KHA+, VIA KT266A - osnovna plošča
 • 2x 30 GB IBM DTLA372030 - trdi disk
 • Windows XP Professional - operacijski sistem

Kako sem testiral

Testiral sem v naslednjih aplikacijah: 3D Mark 2000, 3D Mark 2001, Quake 3: Arena, Serious Sam ter Vulpine GL Mark. Moje stališče do teh programov se ni spremenilo že od julija, ko sva z Goorxom vzporedno testirala grafikulje - 3D Mark 2000 je legendaren ter izjemno dobro napisan program, ki obremeni grafično kartico s takimi podrobnostmi ter tehnologijami, ki se uporabljajo v današnjih igrah. 3D Mark 2001 predstavlja skrajnost, saj dodobra pretestira grafično in v izjemno za oči prijetni predstavi pretestira vse nove možnosti, ki jih je prinesel DirectX 8. Q3:A je že stara igra, a lahko brez vprašanja še vedno služi kot referenca za hitrost grafike v igrah. Serious Sam je druga igra, ki jo je razvila hrvaška ekipa CroTeam. Res odlično spisano grafično jedro jo lahko postavi ob bok drugim uspešnicam, ki so za svoj obstoj porabile dosti več kapitala. Serious Sam bo, vsaj tako izgleda po testih hardvera po svetu, postal orodje, s katerim se meri hitrost izvajanja OpenGL ukazov. Kdo ve, mogoče bo v tem delu celo izpodrinil Q3:A. Nov test, ki ga v Slo-Techovih testih še niste videli, je Vulpine GL Mark, ki tudi izmeri hitrost OpenGL, a hkrati uporablja dodatne, za kartico značilne, izboljšave. Menim, da lahko s temi petimi testi kar zanesljivo izveste, kakšno je resnično stanje.

Še opozorilo: Tukaj je edina primerjava z Radeonom 8500 vidna le v grafih. Obsežen test Radeona 8500 na Slo-Techu bo, a bo zadeva samostojna, saj se bom tam dosti bolj posvetil novim tehnologijam uporabljenim v čipu R200.

Geforce3 Titanium v tem testu pokaže vse svoje zobe ter dobi dobih deset tisoč točk, kar nakazuje na to, da je kartica res močna. Je 600 točk boljši od GF3 (le zaradi hitrejšega delovanja) ter le tristo boljši od Radeona 8500, ki pa še nima dobro izdelanih gonilnikov (o tem v testu Radeona). V 3D Marku 2000 so Radeoni vedno dobivali manj točk. Kaj pa pri višjih ločljivostih?

Tudi tukaj povede titanijec. Geforcea3 vodi že za dobrih sedemsto točk, kar nakaže, da GF3 Ti dobi tisti potreben elan, ki je izvirniku zmanjkal v višjih ločljivostih. Radeon ga še vedno lovi, a se razlika zmanjša na malo več kot dvesto točk.

V 3D Marku 2001 lahko vidimo pravi preobrat, ker ima Radeon res pošastno hitro T&L enoto. GF3 Ti zaostaja za 300 točk, a je hitrejši od GF3 za zajetnih 600 pik. Radeon zelo navduši s hitrostjo v prvih treh igrah, a v testu Nature Geforce3 Ti skokovito povede, a ne za tako mero, da bi prevzel vodstvo.

Ravno zaradi zgoraj navedenega dejstva, da ima GF3 mnogo bolj dodelano strojno pospeševanje Pixel Shader, se v višji ločljivosti prednost Radeona 8500 občutno zmanjša. Geforce3 zaradi svoje nižje prepustnosti pomnilnika le peha zadaj ter zaostaja 600 točk, med Radeonom in titanijcem pa skoraj ni več razlike.

V praksi se razlike pokažejo za zelo majhne, saj GF3 Ti500 povede pred navadnim Geforceom v ločljivosti 1024x768 le za deset sličic na sekundo. Radeon 8500 v Q3A, odkar je izdal nove gonilnike, ki v igrici več ne prirejajo nastavitev za boljše delovanje, zaostaja skromnih 5 sličic na sekundo.

V višji ločljivosti Geforceu malo zmanjka sape, medtem ko Radeonu izjemna hitrost pomnilnika pripomore k temu, da izenači rezultat z GF3 Ti. Tudi v tem testu visoke ločljivosti GF3 caplja zadaj ter zaostaja sedaj že znatnih 15 sličic na sekundo.

Serious Sam je, vsaj tako izgleda, bolj povšeči Radeonu 8500, pa čeprav tudi ta igra uporablja OpenGL. Sicer pa standard - GF3 in Radeon 8500 sta skoraj identična v zmogljivostih, GF3 pa caplja za kraljema z razliko devetih sličic v sekundi.

V višji ločljivosti dobi Radeon 8500 krila, saj povede pred GF3 Ti kar za štiri sličice v sekundi. Ti500, kot ponavadi, pred Geforceom vodi. Sedem sličic v visoki ločljivosti se kar pozna.

V GL Marku ima Geforce 3 že inicialno prednost, saj program uporablja optimizacije, ki so prirejene za to družino kartic. Tako je v nižji ločljivosti GF3 Ti500 nesporni prvak ter vodi pred Radeonom 8500 za trinajst sličic v sekundi, medtem ko je navadni GF3 spet zadnji, capljajoč za Radeonom 8500 s tremi FPS zaostanka.

Zadnji test pa pokaže, kako se Radeon 8500 v višji ločljivosti prebudi ter skoraj prehiti Ti500 kljub optimalizacijam v programu, ki delujejo v njegov prid


Zaključek

Tako. Če ste se mukoma prebili čez vse teste, vidite, da je Geforce3 Titanium res najhitrejša igralčeva grafikulja, ki jo denar lahko kupi. A vseeno vam moram strogo odsvetovati nakup umotvora. Zakaj? Če imate Geforce3, niti ne razmišljajte o zamenjavi, saj so praktične razlike bolj (zelo) slabo opazne. Če imate kakšno slabšo kartico, pa počakajte še tri dni, do objave testa kartice ATI Radeon 8500 in videli boste, da je to kartica, o kateri ste sanjali, saj stane dobre tri cankarje manj od Geforcea3 Ti500 in ponuja mnogo mnogo. Problem je, da je navkljub dobri sliki Geforcea3 Ti500 ter njega neverjetnim performansam, nakup kartice nesmiseln. Če si ga pa vseeno neizmerno želite, ga dobite v podjetju Mlacom za 100 tisočakov ter malo drobiža. Prisrčno bi se tudi zahvalil reviji Moj Mikro za to, da mi je dala grafično kartico na test. Vsaj nekdo podpira e-cajtnge ;). Iskrena zahvala gre tudi Pretorijancu, našemu bivšemu pisunu, za to, da nam je posodil izvirnega Geforcea3 za primerjavo. Prav posebna hvala gre še nekemu velikemu slovenskemu podjetju za to, da nam je tako žolčno obljubljalo Geforcea3 na pósodo, a so na koncu pristojni odšli na dopust (dobesedno). Res, cvet slovenskega marketinga.

Hercules 3D Prophet Ti 500
Plusi Minusi
 • Hitrost
 • kvaliteta slike
 • dobri gonilniki
 • cena
 • cena
 • cena
ATI Radeon 8500

ATI Radeon 8500

Temu članku bi lahko dal tudi naslov "Saga se nadaljuje", saj je le-to delo nekakšno logično nadaljevanje pred nekaj dnevi objavljenega testa grafične kartice Geforce3 Titanium 500, saj Radeon 8500 nastopa kot njen neposredni konkurent. Članek, ki ga boste v naslednjih ...

Preberi cel članek »

GF3 Ti200, R7500 ter R8500 LE

GF3 Ti200, R7500 ter R8500 LE

Zgornje tri naštete kartice, katere sem popeljal na test, med sabo ne konkurirajo. Nikakor. Vsaka pač zapolnjuje nek tržni segment, katerega je treba pokriti, da je raja zadovoljna. Recimo, Radeon 7500 je mišljen kot direktna konkurenca Geforceu2 Titanium (ki naj bi tudi bil v ...

Preberi cel članek »

nVidia Geforce4 MX440

nVidia Geforce4 MX440

Kako je sploh prišlo do tega? Tega obsednega stanja, kateremu ne zmore slediti več nihče? Poglejmo v zelo bližnjo računalniško preteklost. Ko je nVidia izdala GeForce3 serijo izdelkov, je zadela popolno terno. Novi procesor je podpiral vse napredne funkcije, ki jih je ...

Preberi cel članek »

nVidia GeForce4 Ti4400

nVidia GeForce4 Ti4400

Ko mi je bil ta skupek silicija, odet v težko srajco aluminija, predan v roke, sem si mislil: "Uau, kartica in pol". S svojo zastrašljivo predstavo že ob prvem pogledu vliva strahospoštovanje, saj je razvidno, da mora kartica v sebi skrivati huronsko moč. Ampak o ...

Preberi cel članek »

Grafične kartice, julij 2001

Grafične kartice, julij 2001

Najprej bi se rad opravičil za izjemno dolgočasen, če ne že malce neartikuliran naslov članka. Problem je, da sploh nisem vedel, kako bi izvirno ter privlačno poimenoval test osmih grafičnih kartic, ki so danes aktualne. Premišljal sem... Naslov "Primerjava ...

Preberi cel članek »