»

Digitalne pravice

več strani - Kot smo na Slo-techu že poročali, se trenutno v svetu glede pravic uporabnikov informacijske tehnologije oblikujeta dve smeri. Američani bi želeli snemanje medijskih vsebin preprečiti, Francozi pa razmišljajo celo o sprejemljivosti p2p prometa za osebno rabo. Podobno pot kot Francija je ubrala tudi Avstralija.

Po poročanju Inquirerja naj bi avstralski parlament sprejel zakon, ki bi dovoljeval snemanje televizijske zaščitene vsebine za lastno uporabo, prav tako pa prenos vsebine avdio nosilcev na drug nosilec. Kot pravi tiskovni predstavnik vlade, gre za iskanje ravnotežja med pravicami uporabnikov in zaščito lastnikov pravic. Zanimivo je tudi, da je predlog, da bi (kot recimo v naši človeku prijazni državi) uvedli davek na prazne nosilce in predvajalnike, propadel.

Športniki se zaradi davkov selijo v Monako. Se nam obetajo še selitve zaradi liberalnosti (zdrave pameti) vlad?

12 komentarjev

Česa se boji Striček Sam?

The inquirer - Resnica. Tako močno orožje, tako dobro sredstvo izsiljevanja, po drugi strani pa veliko breme, če jo je potrebno držati zase. Resnica, ki je sodobna družba skoraj ne pozna več v pravem pomenu besede in resnica, ki jo ustvarajo (po novem tudi pri nas od vlad nadzorovani) mediji. In resnica, ki pride od "malih" ljudi, ki so in medias res. Takšnih resnic se boji tudi ameriška vojska.

Kot poročajo pri Poizvedovalcu, so vrhovi ameriške vojske ugotovili, da blogi njihovih vojakov na kriznih žariščih rahlo odstopajo od "resnice", ki jo ostalemu svetu prikazujejo mediji. Kot poročajo, je v teh zapiskih možno prebrati, da vse le ni črno-belo, preko blogov pa naj bi prišle na dan tudi informacije zaupne narave. Da bi preprečili izdajanje informacij, pomembnih za državno varnost, so pri vojski sprejeli odlok, ki terja, da informacije, ki jih v javnost pošljejo njeni uslužbenci, prestanejo preverjanje primernosti. Vsekakor, zelo demokratično...

Novica (razmišljanje) je zgolj informativne...

56 komentarjev