» »

Napovedovanje potresnega vala deluje

Napovedovanje potresnega vala deluje

Slo-Tech - Čeprav potresov ni možno napovedati in nič ne kaže, da se bo to v prihodnosti spremenilo, je od epicetra nekoliko bolj oddaljene kraje vseeno možno opozoriti sekunde pred rušilnim valom. V torek je na primer San Francisco stresel zmerno močan potres z magnitudo 5,1, pred katerim so pametni telefoni prebivalstvo opozorili z nekajsekundno prednostjo. Projekt ShakeAlert uporablja mrežo seizmoloških opazovalnic, pametne telefone in poznavanje zakonitosti potresov.

Potresni sunek sestavljajo valovi P in valovi S. Prvi so manj rušilni in potujejo hitreje, nato pa jim sledijo počasnejši in precej močnejši valovi S. Seizmološke opazovalnice v ZDA lahko zaznajo že valove P, ki nato izračunajo, ali in kdaj bodo sledili tudi valovi S. Opozorilo ljudem, četudi le nekaj sekund pred udarom, pomaga pri evakuaciji ali vsaj zapustitvi najnevarnejših mest. To se je zgodilo tudi v torek, ko je sistem opozoril na potres z magnitudo 4,8 (kasneje izmerjeno kot 5,1).

Projekt ni nov, postaja pa čedalje uporabnejši, ker se povečuje število seizmoloških opazovalnic. Trenutno jih ima ameriška zahodna obala 1300, do leta 2025 jih želijo imeti vsaj 1600. Podobno je tudi decembra lani ShakeAlert opozoril prebivalce Kalifornije, da se bliža udarni val. Japonci so podobne sistem napovedovanja potresa iz primarnih valov vzpostavili že konec 90. let, ko jih je predramil uničujoči potres v Kobeju leta 1995.

Še en način, ki temelji na skupnostni znanosti, pa so senzorji v pametnih telefonih. Teh je po svetu na milijone, kar je že dovolj, da se lahko izpovprečijo premetavanja po žepih. Če zadostno število telefonov isto časno zabeleži enake premike, gre lahko za potres. Google že dve leti razvija tak sistem.

1 komentar

bbf ::

Sistem deluje. Drugi potres v Petrinji mi je telefon sporočil skoraj istočasno, ko se je Ljubljana zamajala..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opozarjanje na aktivni potres prek telefonov deluje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
114342 (3238) bosmla
»

Google želi zgraditi največjo seizmološko opazovalnico na svetu - v vašem žepu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
417212 (5001) GupeM
»

V Kaliforniji mobilna aplikacija prehiteva potrese

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
134993 (3007) Ahim

Več podobnih tem