Kohova: Samsung ni vedoma kršil Jabolčnih patentov

Mandi

4. feb 2013 ob 07:26:37

Kot se spomnimo, je bil Samsung avgusta lani spoznan za krivega naklepnega kopiranja več Applovih patentov oz. modelov (dizajna), ter posledično razvrednotenja ajfonove premijske blagovne znamke. Porota jim je naložila plačilo malo več kot milijarde odškodnine. Obe strani sta se seveda pritožili - Samsung zato, ker naj bi bila porota pristranska in je povsem ignorirala vse njihove protizahtevke, Apple pa zato, ker je pričakoval vsaj še milijardo več in vsaj še kako kršitev, ki bi mu omogočala prepoved prodaje svežih telefonov - paradni konj SIII je namreč ostal povsem nedotaknjen, da ne rečemo, posvečen.

Sodnica Kohova je njune predloge obravnavala demembra in zdaj odločila, spet malo po sredini. Zavrnila je denimo Samsungov zahtevek, da se zaradi dvomov v nepristranskost porote, posebej njenega prvopostavljenega (tip je bil tudi sam malo patentnega trolla), razpiše novo sojenje. Pomanjkljivosti, če da so že bile, naj bi bile premajhne za kaj takega. Podobno je potem zavrnila Applov zahtevek za dodatno odškodnino. A absolutno najpomembnejše je, da je razveljavila ugotovitev porote glede naklepnosti Samsungovih kršitev. Pravi, da jih ni bilo (da ni dokazov zanje).

Primer se zdaj seli na prizivno sodišče, kjer bodo vse te navedbe še enkrat pretehtali. A če ne bo ravno presenečenj (in najbrž jih ne bo), bodo potrjene. To pa pomeni, da bo višina odškodnine skoraj zagotovo znižana, saj je milijarda za nenaklepno kršitev pač preveč. Kaj hitro se zna zgoditi, da bo Applu dodeljena običajna statutarna odškodnina za kršitve pravic intelektualne lastnine - 150.000 na kršitev x 6 kršitev - torej tam na milijon dolarjev. Beri, drobiž tistega tipa, ki ga je na koncu Oracle pobral od Googla, ker naj bi kopiral mega super ideje v njihovi Javi, in ki naj bi zadostoval tudi za poravnavo s konkurečnim HTC.

In to bi bila svojevstna ironija. Jasno je seveda, da je bila tožba proti Samsungu vložena prav zato, ker so njihovi telefoni (edini) začeli resno spodjedati njihov tržni delež. Po tem podatku jih je Samsung prehitel že jeseni 2011. Dvatisočdvanajsto se je zato začelo z odprto napovedjo vojne, ter tožarjenjem prav na vsaki fronti in za vsak izdelek. Do poletja, ko se je začelo kalifornijsko sojenje, se je ofenziva začela že pošteno lomiti. V primeru zoper Motorolo (beri: Googla) jih je stari maček Posner poslal lepo domov, če se smemo izraziti po domače. Podobno na Otoku, kjer so se bili obenem primorali opravičiti za klevetanje (krivo toženje), s čimer so potem tako dolgo in tako užaljeno mečkali, da jim je sodnik naložil še plačilo vseh Samsunogovih stoškov postopka. Jeseni, le malo po odločitvi kalifornijske porote, in ko je bilo že bolj ko ne jasno, da bo z njo še križ, jim je pravico odrekla najprej ameriška mednarodna trgovinska komisija, potem pa še patentni urad, ki je razveljavil njihov ključni bounce back ("bouncy feeling") patent. Iz tako želene prepovedi prodaje telefonov, sploh pa S trojke, posledično ni bilo nič. In še huje, proti njim so se obrnili vsi razen najbolj gorečih fenov. Prodaja samsungovih telefonov je, zdaj ko je bilo tudi uradno sodno potrjeno, da so isto dobri če ne bolši - a cenejši - od iPhona, poskočila skozi strop in samo SIII kot model je novembra šišnil iPhone, medtem ko je bil odziv na sveži iPhone 5 mlačen. Ravno prejšnji mesec je moral Apple razpoloviti nabavo sestavnih delov za letošnje prvo četrtletje, kar pomeni, da jim je od lanske zaloge ostalo še precej. Istočasno je ta kregarija, zdaj že očitno neuspešna, vplivala tudi na poslovni odnos med podjetjema. iPhoni so namreč polni Samsungove tehnologije, prejšnji tako procesorja in zaslona, in Apple je bil prisiljen poiskati zamenjave. LCD panele naj bi po novem dobival pri Sharpu, osrednje čipovje pa pri TSMC-ju. Delo s tem pa Applu onemogoča, da bi ponudil še kaj več kot "malo osveženi (daljši) iPhone". Prodajni rezultati so temu ustrezni in če kaj, je Apple s tožbo kvečjemu pomagal Samsungu.