Samsung ne bo več proizvajal LCD-panelov za Apple

Matej Huš

23. okt 2012 ob 00:04:51

Čeprav sta Apple in Samsung konkurenta na trgu pametnih telefonov in tabličnih računalnikov ter zapletena v množico postopkov zaradi kršitev patentov in modelov, sta imeli podjetji doslej tudi plodno sodelovanje. Samsung je namreč eden Applovih največjih dobaviteljev, saj dobavlja LCD-panele za uporabo v jabolčnih napravah. Nič več.

Korea Times namreč poroča, da bo Samsung z letom 2013 odpovedal pogodbo, ki jo ima z Applom. Glavni vzrok za odpoved so težave v verigi dobaviteljev in finance, saj Samsung Applu ne more več dobavljati LCD-panelov tako poceni, kot Apple to pričakuje. Z drugimi besedami, Samsung s prodajo Applu zasluži premalo, da bi se mu to splačalo. Koliko je odločitev finančna koliko jo je motiviral tudi obupen odnos med podjetjema, ki ga izpodjedajo številne tožbe, je težko oceniti.

Samsung bo izpad prodaje nadomestil z večjo proizvodnjo panelov za lastne izdelke in z velikim naročilom Amazona, za katerega proizvajala AMOLED-zaslone. Samsung Applu dobavlja tudi procesorje in pomnilniške čipe, kjer Apple že dlje časa išče alternative. Pomnilniški čipi so bili ena prvih komponent, kjer se je Apple otresel odvisnosti od Samsunga. Apple tako tudi z odpovedjo pogodbe o dobavi LCD-panelov ne bo imel večjih problemov, zatrjujejo. Čeprav je bil Samsung daleč največji dobavitelj, ki je v prvi polovici tega leta poskrbel za 15 milijonov panelov, so alternative že na vidiku. Omenjata se zlasti LG (ki ima v svetu 46-odstotni tržni delež in je Applu v istem obdobju prodal 12,5 milijona panelov) in Sharp (skoraj tri milijone panelov). Na področju procesorskih čipov pa Samsung in Apple za zdaj še ostajata par.

Dodatek: Najnovejša poročila kažejo, da navedbe Korea Timesa ne držijo. Samsung naj bi še naprej sodeloval z Applom.