Pametni telefoni: Samsung prehitel Apple

Matej Huš

29. okt 2011 ob 11:09:53

Podatki o prodaji pametnih telefonov v tretjem letošnjem četrtletju, ki so jih izračunali tržni analitiki pri Strategy Analytics, kažejo, da je Samsung prehitel Apple. Ta je v zadnjih treh mesecih po lastnih podatkih končnim uporabnikom prodal 17,1 milijona enot, s čimer so obvladovali 14,6-odstotni tržni delež, medtem ko je po ocenah analitikov Samsung operaterjem in prodajalcem v prodajo dostavil 27,8 milijona enot oziroma 23,8 odstotkov vseh prodanih na trgu. Toda padec je za Apple bolj udarec njegovemu napuhu kot resnejša težava, saj so tik pred koncem četrtletja napovedali izid novega iphona. Marsikdo je zato počakal na izid iPhona 4S in nakup nekoliko odložil. Pa še podatka nista povsem neposredno primerljiva, saj Apple poroča o prodaji uporabnikom, ocene za Samsung pa se nanašajo na pošiljke operaterjem in trgovskim verigam za prodajo.

S tem se je Apple po zgolj enem mesecu na vrhu spet pomaknil na drugo mesto; predtem je namreč vodila finska Nokia, ki je sedaj ostala tretja. Padec Nokie je še posebej boleč, saj je v enem letu z 32,7 odstotka padla na vsega 14,4-odstotni tržni delež. Njen celokupni delež, če upoštevamo še navadne mobilne telefone, ostaja 27,3-odstotni, kar še vedno zadostuje za prvo mesto, a so ob padcu za pet odstotnih točk tudi tu znaki za alarm. Drugi je tod Samsung, tretji LG, četrti kitajski ZTE in Apple peti. To je do neke mere razumljivo, saj Apple cilja skoraj izključno v višji cenovni razred.

Skupno je prodaja pametnih telefonov v primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem narasla za 44 odstotkov in pristala pri 117 milijonih evrov, kar kaže na krepitev kumulativnega povpraševanja.

Samsungov čisti dobiček se je sicer v tretjem letošnjem kvartalu znižal za 23 odstotkov, a ne na račun divizije pametnih telefonov. Ta je navkljub tožbam z Applom, zaradi katerih je prodaja modelov v Nemčiji, na Nizozemskem in Avstraliji okrnjena, povečala prihodke za 37 odstotkov. Problematična sta oddelka za LCD-je in pomnilniške čipe, kjer je prodaja precej upadla. Skupno so Samsungovi prihodki znašali 3,44 bilijona jenov (2,2 milijarde evrov).