Samsung mora Applu plačati 929 milijonov dolarjev

Matej Huš

22. nov 2013 ob 20:13:27

Samsung je uspel doseči malenkostno znižanje lanske odškodnine v višini 1,05 milijarde dolarjev, katere plačilo mu je zaradi kršitve Applovih patentov s svojimi telefoni prisodilo kalifornijsko sodišče. Marca letos je namreč sodnica v postopku Lucy Koh odločila, da se odškodnina zniža na 639 milijonov dolarjev, ker je znaten del razsodbe porote razveljavila. Samsung je namreč po prejemu sodbe razstavil utemeljitev porote na prafaktorje in ugotovil številne nepravilnosti. Na kratko povedano je porota uporabljala napačno metodologijo izračuna pavšalne odškodnine, ker so pri različnih izdelkih v Samsungu kršili različne patente in modele, od koder se odškodnina računa povsem drugače. Prav tako ne bi smeli upoštevati oportunitetne izgube.

Samsung je zato terjal ponovitev sojenja v celoti, Apple pa je zahteval celo zvišanje odškodnine. Ponovitev sojenja v razveljavljenih točkah ni prinesla bistvenega prihranka za Samsung. Sporni del odškodnine je nižji za 29 odstotkov, tako da znaša 290 milijonov dolarjev. Samsung je ponujal 52 milijonov dolarjev, Apple pa jih je zahteval 380. Skupno to pomeni, da mora Samsung plačati 929 milijonov dolarjev, kar je le desetino manj od prvotnega zneska.

V ponovljenem 5-dnevnem postopku je Apple trdil, da je škoda še bistveno večja, saj bi prodali več sto tisoč iPhonov več, če ne bi Samsung kršil modela. Samsungova obramba je dokazovala, da so imeli kupci njihovih telefonov plejado razlogov za to odločitev, od večjih zaslonov do daljše avtonomije in boljše integracije z Googlom, tako da zgolj podoben videz ne more biti razlog. Porota ni bila tako zelo prepričana. Spremenili so prisojeno odškodnino za vsakega izmed 13 spornih Samsungovih modelov, kjer so spremembe nihale od -74 odstotkov do +478 odstotkov glede na prvotno odškodnino lani (človek se vpraša, kako natančni so ti izračuni, če se spreminjajo za velikostni razred). Skupni izplen je že omenjenih -29 odstotkov.

Apple je v izjavi za javnost dejal, da gre v postopkih več kot le za denar, ampak za zaščito inovacij. Dodajajo pa, da so zadovoljni, da je porota pokazala, da imajo kršitve svojo ceno. Samsung je izrazil razočaranje nad dejstvom, da je porota upoštevala tudi patente, ki jih je patentni urad že razveljavil. To ni res, saj še vedno tečejo le postopki za ponovno oceno patenta, od koder je do končne odločitve in ob mogoči pritožbi tako Appla kot Samsunga še zelo daleč.