ITC: Apple ne krši Samsungovih patentov

Matej Huš

15. sep 2012 ob 22:11:37

Apple je dosegel še eno zmago proti konkurentu Samsungu, saj je ameriška Komisija za mednarodno trgovino (US ITC) v petek v preliminarni odločitvi razsodila (PDF), da Applovi izdelki (iPod touch, iPhone, iPad) ne kršijo Samsungovih patentov. Postopek je sredi lanskega avgusta sprožil Samsung, ki je želel doseči prepoved prodaje omenjenih izdelkov v ZDA zaradi domnevnih kršitev patentov, ki se nanašajo na tehnologijo 3G. Končno odločitev sicer pričakujemo januarja prihodnje leto, a preliminarne odločitve ITC na področju patentne zakonodaje so se doslej še vedno ujemale s končnimi.

Samsung sicer vsaj v izjavah ne kaže pretirane zaskrbljenosti. Poudarili so, da je treba počakati na končno odločitev šestčlanske komisije, ki bo po njihovem mnenju Samsungovim argumentov prikimala. Apple ni imel komentarja.

To pa ni edini postopek, ki med Applom in Samsungom teče pri ITC. Tudi Apple je namreč lani julija sprožil postopek zoper Samsung, ker naj bi ta kopiral dizajn iphonov in ipadov v svoje izdelke. V tem postopku preliminarno odločitev pričakujemo sredi prihodnjega meseca. Najodmevnejši sodni proces med podjetjema se je sicer z ogromno Applovo zmago končal pretekli mesec, a bitk še ni konec. V več državah trenutno teče več kot 50 postopkov med Applom in Samsungom.