Galaxy trojke po objavi sodbe v zadevi Apple proti Samsungu skoraj razprodane

Mandi

2. sep 2012 ob 16:39:23

Sodba v zadevi Apple proti Samsungu je dvignila nemalo prahu, pri čemer je bilo slišati tudi nadvse zanimivo mnenje (tudi na forumu), da se bo visoki odškodnini navkljub na koncu smejal prav Samsung. Logika naj bi šla nekako tako: zdaj je še s sodbo potrjeno, da so Samsungovi izdelki kopije Applovih, beri so isti ali vsaj enako dobri, obenem pa so še znatno cenejši .. zakaj bi potem še izbrali Apple?

Izgleda, da bo (nekaj malega) vendarle na tem. Analitska hiša Global Equities Research v prispevku za Forbes poroča, da je Samsungov nosilni model, Galaxy SIII, ta hip razprodan v velikem številu ameriških trgovin. Priljubljena diskontna veriga Costco naj bi bila skoraj v celoti brez, razen ene od poslovalnic, kjer ga je še mogoče dobiti s pogodbo z operaterjem AT&T (ne pa s konkurenčnim T-Mobile, ki ponuja boljše podatkovne pateke in bi, če bi bilo vse šlo po sreči, pravzaprav moral biti v AT&T-jevi lasti). AT&T-jeve lastne trgovina prav tako poročajo o "znatnem poskoku prodaje", podobno Sprintove, kjer se telefon sicer še da dobiti.

Global Equities pravi, da trend ni zgolj začasen, pač zavoljo pričakovanja novega modela iPhona, ki naj bi bil prestavljen v drugi polovici prihajočega meseca. Samsungi se v ZDA odlično prodajajo že celo pomlad, ko so jih skupaj prodali 50 milijonov, v primerjavi z Applovimi 30.

Ključni meseci seveda še prihajajo (božič se pač bliža), a za zdaj zgleda, da trg stoji na strani Korejcev. Obenem je v sodbi tudi nekaj dobrih novic za njih. Prepoved uvoza tablice Galaxy Tab 10.1 bo treba nemudoma umakniti, ker porota ni ugotovila nobenih kršitev v zvezi s to. Dalje, Apple je zaprosil za prepovedi prodaje za kup telefonov, vendar med temi SIII-ja sploh ni, ker sodnica takšnega zahtevka zavoljo časovne stiske ni bila dovolila. Končno, če bo kaj (starega) že prepovedano, bo to veljalo šele od srede decembra naprej, saj ima sodnica dotlej polne roke z drugimi stvarmi. Tako da četudi bo Samsung primoran plačati celotno kazen (še vprašljivo), na prodajo njihovih izdelkov to ne bo vplivalo, no, vsaj negativno ne.