Samsung prodal že 30 milijonov Galaxy SIII, Apple zaskrbljen

Mandi

4. nov 2012 ob 13:40:26

Maja predstavljeni Samsung Galaxy SIII se zelo dobro prodaja: 10 milijonov enot so odposlali v manj kot dveh mesecih, 20 v debelih treh, ravno te dni pa so presegli še mejo 30 milijonov enot. Do konca leta sta še dva (v bistvu najbolj pomembna) meseca, za nameček pa so predstavili še cenejšo različico SIII mini.

Prodaja se je posebej okrepila po objavi razsodbe v kalifornijskem sporu z Applom, ki so jo mnogi potrošniki razumeli bodisi kot žaljivo bodisi kot potrditev, da je Samsunogov telefon vsaj tako dober kot Applov, če ne že boljši. Številke so že tako visoke, da Jabolčne že pošteno bolijo. iPhonov se sicer še vedno proda več - 32 milijonov samo v 3. četrtletju letos - vendar se jim bo Samsung v ključnem četrtem četrtletju najbrž že kar nevarno približal. Prepovedi prodaje v ZDA bodo namreč prišle prepozno (obravnava o njih se namreč začne šele decembra), a v nobenem primeru ne bodo zadevale tega modela, ker porota ni ugotovila nobenih z njim povezanih kršitev. V Evropi pa so spor (sicer okoli tablic) tako ali tako izgubili, pravzaprav jim je sodnik naročil, da se morajo Samsungu javno opravičiti ter hkrati potrošnikom pojasniti, da kopiranja ni bilo. Apple je to opravičilo izvedel zelo po svoje, na veliko razočaranje sodnika, ki jim je v izvorni sodbi sicer podaril izjavo, da "delajo bistveno bolj kul telefone od Samsunga". Drugo opravičilo so objavili te dni, in čeprav je tokrat prosto metanja soli na Samsungove rane, je še vedno zelo suhoparno. Obenem se je Apple posebej potrudil, da ni povezava nanj ni vidna brez scrollanja na dno strani, s posebno javascript kodo, ki ustrezno poveča višje ležeče slike iPada mini. Kako bo na to reagiral britanski sodnik, še ni jasno. Forbes je že opozoril, da je prav te sorte aroganca pokopala nekdanja velikana, RIM oz. Nokio.

Še malo več težav s pomanjkanjem potrpljenja imajo trenutno v Mehiki. Tam ima lokalno telekomunikacijsko podjetje že od leta 2003 registrirano znamko iFone, ki sicer ni povsem enaka, vendar je fonetično dovolj podobna, da bi njen lastnik lahko dosegel prepoved prodaje iPhona, če bi si tega bil želel. No, si ni, a se je Apple kar sam ustrelil v nogo, ko je lani pri mehiškem uradu za intelektualno lastnino podal vlogo za odvzem znamke lokalnemu lastniku. Seveda so izgubili, pa ne samo to, urad je istočasno potrdil obratno resnico, da ime "iPhone" zaradi fonetične podobnosti krši lokalno znamko. Zdaj bo Jabolčne vse skupaj stalo veliko več.

Ponos je tečna stvar.