» »

Activision mnenja, da sta Rovio in Zynga močno precenjena

Activision mnenja, da sta Rovio in Zynga močno precenjena

TechCrunch - Mobilna senzacija Angry Birds in Facebook time killer Farmville sta svojima avtorjema konkretno napolnila denarnice in zvišala aspiracije. Zynga se že pripravlja na enomilijardno izdajo delnic za skupaj 10% vrednosti podjetja (med 10-20 miljardami), Rovio pa se ceni na "več milijard" in trenutno zaključuje zaprto dokapitalizacijo po valuaciji 1.2 miljarde.

To postavlja uveljavljene velike založnike pred nenavadno situacijo. Že zaradi vsega denarja, ki se obrne okoli teh iger (zlasti in-app purchasi), bi radi bili zraven. A njihov poslovni model ni nagnjen k tveganju in inoviranju, prej vsakoletnemu štancanju nove različice prejšnjega naslova, s podobno obsežnim changelogom, kot ga zadnje čase vključujejo sveže različice Firefoxa. Istočasno so to podjetja, ki nove tržne niše osvajajo z nakupi obstoječih podjetij ("prevzemi"), kar pa pri trenutnih cenah ne zgleda najbolj privlačno. Spomini na "nakup mačka v žaklju", kot je bil npr. MySpace, so še preveč živi. Številni komentatorji so tudi že povedali, da so cene social startupov pretirane in da nas sigurno čaka pok balončka v stilu leta 2000.

V govoru na pravkar potekajočemu sejmu Gamescom v Koelnu je lani postavljeni direktor Activisiona "sedanje cene podjetij v branži socialnih iger" označil kot "odbite" (out of whack) in dal vedeti, da pričakuje njihov znatni padec. Ko se ta zgodi, bi bil Activision več kot pripravljen na nakup. Z izjavo je mislil predvsem pomiriti delničarje in medije, ki založniku očitajo okornost in počasno odzivanje na spreminjajoči se trg iger.

Med čakanjem pa tipajo teren s social verzijo Call of Duty.

5 komentarjev

Bananovec ::

Da, Rovio in Zynga sta oba MOČNO precenjana. Pravtako so na drugi strani pri Activision nekatera dela enako precenjena.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

BigWhale ::

Problem Rovia je recimo v tem, da se bodo ljudje teh pticev navelicali in bodo zapopadli nekaj drugega. Recimo govorecega macka in potem se bodo se tega navelicali in bodo sli na nekaj tretjega. S taksnimi 'enodnevnicami' je precej tezko za vedno ostati v vodstvu.

Zynga bo crknila tako hitro, kot bo crknil Facebook ali pa bo Facebook spremnil pravila igre in ugotovil, da bi lahko od razvijalcev potegnil vec denarja. Trenutno se se obema precej dobro godi, ni pa nujno, da bo vedno tako.

Hkrati, pa lahko Activision (EA, ...) pogori z dvema naslednjima izdajama 'velikih uspesnic' in bo ena veja konglomerata ukinjena in bo cela firma na 'downward spiral' v prepad. :)

RejZoR ::

Lol, Activision se oglaša, založnik z daledč najdražjimi igrami od vseh.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

gendale ::

če bi bil jaz lastnik katerega od teh podjetji, bi čim prej prodal (dokler je še napihnjena vrednost) in nato počel... kar pač počnejo ljudje z ogromno denarja

BigWhale ::

RejZoR je izjavil:

Lol, Activision se oglaša, založnik z daledč najdražjimi igrami od vseh.


Cene iger tukaj ne igrajo nobene vloge in nimajo z vsem skupaj popolnoma nic.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V 24 urah prodanih za pol milijarde dolarjev izvodov nove izdaje Call of Duty (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Igre
5517791 (14156) Truga
»

COD: Modern Warfare 3 se prodaja bolje kot vroče žemljice

Oddelek: Novice / Igre
4313159 (10145) Ebu-Bekr
»

Activision mnenja, da sta Rovio in Zynga močno precenjena

Oddelek: Novice / Igre
54700 (3851) BigWhale
»

Call of Duty: Black Ops prek milijarde dolarjev

Oddelek: Novice / Igre
236430 (5133) Seto
»

Activision in Blizzard se združujeta

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
253542 (3540) roli

Več podobnih tem