» »

Nokia se spogleduje z Microsoftom

Nokia se spogleduje z Microsoftom

Nokiina strojna oprema z Microsoftovim svežim operacijskim sistemom - nebeška zveza?

vir: engadget
engadget - Pred današnjim finančnim dogodkom, ki ga Nokia pripravlja v Londonu ter kjer bo razkrila nekaj več o svoji bodoči strategiji, se vedno več govori o prihajajoči navezi z Microsoftom. Glede na Bloomberg neimenovani viri poročajo, da naj bi bil Stephen Elop, izvršni direktor Nokie, v pogovorih s svojima vrstnikoma pri Microsoftu in Googlu, Stevom Ballmerjem in Ericom Schmidtom. Pogovori s prvim naj bi bili bolj uspešni, kar nakazuje tudi šaljiv tweet Vica Gudontre, člana Googlove ekipe za Android. Zamenjava platforme z lastnega Symbiana naj bi bila povezana še z večjo prevetritvijo vodilnih mož pri Nokii, saj naj bi kar nekaj trenutnih direktorjev oddelkov odšlo iz finskega mobilnega giganta. Obenem lahko povemo še, da pri Nokii očitno ukinjajo razvoj mobilnega telefona s predvideno oznako N9-00, ki bi bil prvi mobilnik z MeeGo-jem. Slednjega sicer niso opustili, saj naj bi namesto s fizično tipkovnico opremljenega mobilnika že v kratkem predstavili zgolj z zaslonom na dotik opremljeno napravo, na kateri bo prav tako nameščen MeeGo. Slednja naj bi nosila kodno ime Lankku, kar je finsko za ploščo oz. desko. Več o mobilnikih bi lahko slišali že na Mobile World Congress v Barceloni, o potencialni ukinitvi Symbiana pa že danes na prireditvi v Londonu.

36 komentarjev

CaqKa ::

Zakaj bi naj tisti tweet karkoli pomenil?

poweroff ::

Zanimivo zgodovino ima. :D
sudo poweroff

Tilen ::

http://www.nokia.com/press/press-releas...

http://www.nokia.com/press/press-releas...

http://www.nokia.com/press/press-releas...

Hhohoho!


Nokia and Microsoft announce plans for a broad strategic partnership to build a new global ecosystem
February 11, 2011


Companies plan to combine assets and develop innovative mobile products on an unprecedented scale

Nokia Corporation
Stock exchange release
February 11, 2011 at 9.30 (CET +1)





Under the proposed partnership:

- Nokia would adopt Windows Phone as its principal smartphone strategy, innovating on top of the platform in areas such as imaging, where Nokia is a market leader.

- Nokia would help drive the future of Windows Phone. Nokia would contribute its expertise on hardware design, language support, and help bring Windows Phone to a larger range of price points, market segments and geographies.

- Nokia and Microsoft would closely collaborate on joint marketing initiatives and a shared development roadmap to align on the future evolution of mobile products.

- Bing would power Nokia\\\\\\\\\\\\\\\'s search services across Nokia devices and services, giving customers access to Bing\\\\\\\\\\\\\\\'s next generation search capabilities. Microsoft adCenter would provide search advertising services on Nokia\\\\\\\\\\\\\\\'s line of devices and services.

- Nokia Maps would be a core part of Microsoft\\\\\\\\\\\\\\\'s mapping services. For example, Maps would be integrated with Microsoft\\\\\\\\\\\\\\\'s Bing search engine and adCenter advertising platform to form a unique local search and advertising experience

- Nokia\\\\\\\\\\\\\\\'s extensive operator billing agreements would make it easier for consumers to purchase Nokia Windows Phone services in countries where credit-card use is low.

- Microsoft development tools would be used to create applications to run on Nokia Windows Phones, allowing developers to easily leverage the ecosystem\\\\\\\\\\\\\\\'s global reach.

- Nokia\\\\\\\\\\\\\\\'s content and application store would be integrated with Microsoft Marketplace for a more compelling consumer experience





Nokia + Microfot. Here we go!

 x

x

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

PARTyZAN ::

Res škoda, da iz Maemota oz. kasneje Meegota ni nič nastalo.

d0rK ::

Zelo zanimivo. Mislim, da če so že šatali OS, je WP7 še najboljša opcija.

BALAST ::

Dinozaver se prebuja, končno!

PARTyZAN ::

Prej postaja suženj.

darksamurai ::

Ko bi kravatarji nosili vsaj 1% odgovornosti za totalne neumnosti, kolikor imajo visoke plače, bi bil svet veliko lepši. Ali to pomeni, da nokia dokončno opušča MeeGo? Na račun kratkotrajnega dobička za svoje "zaslužene" nagrade so se pripravljeni odpovedati vsem svojim dobrim tehnologijam?!? Ni čudno, da se Koreja in Kitajska vzpenjata, EU pa tone.

Lonsarg ::

@darksamurai kake dobre tehnologije si mislil hardware ane? Saj Koreja pa Kitajska bota pa Android uporablala.

Ekonomija trga pravi, da edino če si prvi in imaš fensi znamko (Apple) lahko vzpostaviš trg hardwere/softwere. Vsi kasnejši prihalci nimajo kej iskati z kombinacijo softwera/haardwra, ker so prepozni, more pač biti softwere neodvisen.


Je pa z tole novico set in stone trg mobilnih OSov. Imeli bomo iOS,WM,Android. Za razliko od desktop, kjer imamo primarne Linux,Windows,Mac in ima Windows monopol bomo na mobilnem trgu imeli dosti boljšo ravnotežje. Dobro za uporabnike.

neres ::

Delnice Nokije so pošteno padle:
http://money.cnn.com/quote/quote.html?s...

Nevem če bo to združevanje koristilo Nokiji na dolgi rok. Microsoftu pa vsekakor. Dobili bojo precej tržišča za njihov WP7.

Meego je praktično mrtev (vsaj za telefone, po mojem). Microsoft bo naredil vse kar lahko, da ne bo nič iz njega.

Po drugi strani pa se lahko tolažimo s tem da WP7 niti ni tako slab. Rabi nekaj posodobitev, nekaj programov, ampak deluje precej hitro/odzivno.

WODAK ::

malo berem nokia forume....ljudje se precej zgražajo nad današnjo novico....ogromno jih tudi trdi, da je to njihov zadnji telefon od Nokie in napovedujejo prehod na android ali webOS...WP7 je skrajno nepriljubljen....Nokia je zgleda postala še ena ameriška ovca...mislim, da je bo v naslednjem letu strmi padec Nokie...zakaj?
- kdo bo kupoval telefone z Symbianom, če ga mislijo nadomestit z WP7 (ki nima niti multitaskinga v letu 2011)...načrtutjejo mehki prehod na WP7 :)
- napovedali so le en meego telefon za to leto....mislim pa da ga bo doletela enaka usoda, kot je doletela maemo (čeprav je maemo iber telefon, slabost je le da je Nokia odpovedala podporo), saj mu nokia ne namerava dati večje podpore

mogoče je treba malo počakat, da se prah poleže in da vidimo kakšni so plani za naprej....
huh? :)

LuGi ::

Odlična poteza, WP7 FTW samo da market zraste ;) In bo moj

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

darksamurai ::

Lonsarg je izjavil:


Ekonomija trga pravi, da edino če si prvi in imaš fensi znamko (Apple) lahko vzpostaviš trg hardwere/softwere. Vsi kasnejši prihalci nimajo kej iskati z kombinacijo softwera/haardwra, ker so prepozni, more pač biti softwere neodvisen.


Realna ekonomija trga je zelo drugača od večine dosedanjih ekonomskih teorij (z izjemo nedavne nobelove nagrade). Vsi lastniki applovih izdelkov niso fanboy-i. Ne glede na to kakšno podjetje je apple ima nekatere stvari boljše od konkurence. Poleg tega so z odličnim marketingom nekatere stvari prvi uspešno spravili na trg. User experience je pri njih zelo dober. Če pogledamo na trg tablic, še vedno ni neke prave konkurence iPadu (in ne, ne bom kupil ipada, ker me nekatere pomanjkljivosti preveč motijo). Očitno vse skupaj pritegne tudi ostale ne-fanboye. Slednje pa bi lahko nokia z odličnim izdelkom dobila na svojo stran.

Nokia ima dovolj velik tržni delež, da bi lahko na dober hardware naložila izpopolnjen MeeGo in z njim furala svoj tabor. V tem primeru bo nokia postala samo eno izmed mnogih podjetij, ki izdelujejo wintendo naprave. Na dolgi rok bo nokia izgubila del dodane vrednosti. Že sedaj se dobi nekaj dobrih win phone 7 naprav. V prihodnosti jih bo še več. Če bi symbian spravili v low end in MeeGo v mid/high, ter vse skupaj "povezali" z Qt, bi bilo odlično.

PrimozR ::

PARTyZAN je izjavil:

Prej postaja suženj.

Niti ne, Nokia ima v Evropi in drugod po svetu (razen v ZDA) odličen brand name in načeloma precej kvaliteten HW (pustimo zdaj ob strani vračilo praktično vseh N8 v Sloveniji), Microsoft pa povsem svežo in glede na teste odlično platformo, ki se pa težko prebija na vrh ob iOSu in Androidu. IMO je tole res precej boljša izbira od Androida, tukaj lahko res zasijejo s svojo ponudbo, z Androidom bi bili pa pač samo še en proizvajalec.

darksamurai ::

Delnice strmo padajo, nekaj tisoč nokia fanboy-ev pravi (na uradni strani+ vsi večji forumu), da si trenutno lastijo zadnji telefon od Nokie. Glasnega analitika iz starejše novice je lahko sram, ker se bolj ne bi mogel zmotiti. :))

poweroff ::

Zdajle so glasni. Čez pol leta se bodo pa obrnili po vetru... tipično za "crowd".
sudo poweroff

Lonsarg ::

Delnice nimajo z realno vrednostjo podjetja popolnoma nič, če kdo tega še ni pogruntal.

Nokija z MeeGo bi bla risky stvaar, recimo da bi imeli določen procent možnosti za uspeh, veliko večja pa bi bila verjetnost, da bi MeGoo končal kot WebOS, ki je odličen, čisto primerljiv z trenutnim trgom, a se enostavno ni prjel.
In tazga tveganja si Nokija ne more privoščit je mnenja trenutni šef in gre raje safe road špilat, da zagotovi, da Nokija ne propade. je pač realist, ne pa kak optimističen šef, ki bi računal na uspeh MeGoo-ta backup strategije pa ne bi imel, in bi nokija propadla v primeru da ta ne uspe. Pač ne moreš tako veliko tvegat kot podjetje, ki zaposluje tretjino finskega prebivalstva.

Kar se pa consumerjev tiče je pa itak zmaga, čim bolj kot je softwere ločen od Hardwera, to se ve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

PARTyZAN ::

Nokia je dovolj velika, da lahko naredi svojo platformo popularno. Palm to ni bil.

@pipi: preberi si darksamuraijev post.

Also, jaz ne mislim kupovat WP7 telefonov. Pač, mi preostaneta samo še Android in iPhoneOS.

Keyser Soze ::

LuGi je izjavil:

Odlična poteza, WP7 FTW samo da market zraste ;) In bo moj

Exactly...

Tole bi morala bit win-win situacija. In hvala bogu da padajo delnice. Če bi imel sedajle kaj prostega kapitala bi ga IMO kar lepo naložil v delnice Nokie. Zadeva se zna v roku kakšnih dveh let konkretno spremenit v plus. Riziko pa pač vedno obstaja da bo šla zadeva "v podn".
OM, F, G!

poweroff ::

Je pa fino, da se dogaja tale konsolidacija trga. Na koncu bomo imeli samo tri tipe phone OS-ov, in to bo to.
sudo poweroff

Mavrik ::

poweroff je izjavil:

Je pa fino, da se dogaja tale konsolidacija trga. Na koncu bomo imeli samo tri tipe phone OS-ov, in to bo to.


Še bolj zanimivo je da bomo izgleda končali z enim Applovim, enim Microsoftovim in enim Linuxom. Kot nekje drugje :)
The truth is rarely pure and never simple.

Lonsarg ::

In še bolj fino je, da ne bo nobenega monopola, ki enostavno uničuje desktop trg:) Edino škoda, da niso vsi trije OSi hardware independent, ampak pač ne živimo v perfect world:)

Gregor P ::

Prprosto ne vidim razloga, zakaj bi kupil Nokiin telefon z WP7? :8) Vidim pa razlog, zakaj bi kupil kakšen mobilnik azijskega proizvajaca z WP7, ki bo očitno pobral ta boljše stvari iz Nokie, recimo navigacijo.:|

Kot kaže bomo določeni uporabniki ostali zopet brez izbire, razen če "nam" (skupnosti) uspe tako ljubiteljsko razvijati maemo oz. meego dalje.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

js osebno ::

Nekako sem vedel, da bo moj naslednji telefon Nokia. Ampak ne...

darkolord ::

Vidim pa razlog, zakaj bi kupil kakšen mobilnik azijskega proizvajaca z WP7, ki bo očitno pobral ta boljše stvari iz Nokie
Zakaj pa do sedaj niso pobrali ta boljših stvari od Nokie?

PrimozR ::

PARTyZAN je izjavil:

Nokia je dovolj velika, da lahko naredi svojo platformo popularno. Palm to ni bil.

@pipi: preberi si darksamuraijev post.

Also, jaz ne mislim kupovat WP7 telefonov. Pač, mi preostaneta samo še Android in iPhoneOS.

Jah super, če ti ne boš. Ampak z MeeGo-jem in Symbianom bi imela Nokia OGROMNO dela, da bi ga spravila na približno uporabno raven. Ter zraven morala pripravljati še HW. In vzdrževati SW. In snubiti razvijalce. Slednji so že itak jamrali pri Symbianu, MeeGo podpora je pa praktično non-existent. WInPho ima za seboj ogormno software firmo, ki ima izkušnje, ima baražo razvijalcev, platforma se razvija, itd.

Ja, Nokia je izgubila nekaj unikatnosti, brez dvoma. Ampak IMO bodo na koncu le pridobili. Se bodo izgubili med tajvančki? Morda, povsem možno, čeprav naj bi imeli prednosti na tem področju (glej novo novico). Ampak vseeno bolje, da se izgubi s kvalitetnim HW-jem in OS-om, kot da se jo folk zapomni po sicer dobro narejenih teleofnih, ampak totalno nedodelanemu softweru.

Lonsarg je izjavil:

In še bolj fino je, da ne bo nobenega monopola, ki enostavno uničuje desktop trg:) Edino škoda, da niso vsi trije OSi hardware independent, ampak pač ne živimo v perfect world:)

To bo mogoče takoj, ko bo ena splošna hardware kontrola (Apple ima en gumb, winpho 3, android pa 4 oz. nobenega) ter ko bodo proizvajalci izdajali zgolj gonilnike. Itak pa tudi na dekstopu ni vse odprto, Maci so odprti na vse, PC-ji pa samo na Windows in Linux.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Gregor P ::

darkolord je izjavil:

Vidim pa razlog, zakaj bi kupil kakšen mobilnik azijskega proizvajaca z WP7, ki bo očitno pobral ta boljše stvari iz Nokie
Zakaj pa do sedaj niso pobrali ta boljših stvari od Nokie?

Kakšno butasto vprašanje; že kdaj slišal za patente ipd.?:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

darkolord ::

A potem jih pa kar naenkrat ne bo več?

Lonsarg ::

Azijski proizvajalci bi pojedli Nokijin Symbian z svojim Androidom, tako pa ima Nokia fihgtning chance z WM7.

Pa ne vem kako lahko kdo reče, da ni ničesar za njih, ko pa imaš 3 izbire OSov. Če je bil mišljen primeren OS za linux geeke MeeGo ni toliko težav namestiti busybox na android, pa dobiš vse ukaze, ki jih imata desktop linux in MeeGo. Sploh pa kdo gleda še na geeke:)

MeeGo pa še vedno lahko čez 5 let odkrije neko zlato jamo in postane ultra popularen, pa nokija šalta na MeeGo, vse je možno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Jst ::

Jaz ne razumem zakaj si Nokia tako želi velike penetracije na Ameriški trg mobilnih telefonov/operaterjev, ko pa je ta največji zmazek na svetu.

To kar ponavadi vidimo v filmih, da ko hoče ogrožena oseba poklicati 911 in nima signala se nam zdi vsem smešno, ampak tam je stanje še hujše. Samo pri enemu operaterju je za vsako napravo posebej svoja pogodba, voice/data cap,... Tam je na trgu mobilnih naprav takšna zmešnjava, da Slovenci nimamo besede, ki bi jo opisala.

Pa tudi to, ko je Nokia podpisala sodelovanje z Intelom, ima že enega giganta "pri sebi," in se sprašujem kaj je/bo s tem?

Po drugi strani pa: MS z Bing Maps + Ovi Maps lahko postane zelo dobra mobilna navigacija, MS jim lahko prinese potreben Entertainment segment, tako da ima to sodelovanje dve plati.

Bomo videli...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Gregor P ::

darkolord je izjavil:

A potem jih pa kar naenkrat ne bo več?

In kaj misliš lahko vsebuje neka pogodba o sodelovanju?;((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

PrimozR ::

Jst je izjavil:

Pa tudi to, ko je Nokia podpisala sodelovanje z Intelom, ima že enega giganta "pri sebi," in se sprašujem kaj je/bo s tem?

IMO bodo oboji pozabili da se je karkoli kadarkoli zgodilo. Če Intel resno hoče del mobile trga naj zagrabi WIndows Phone 7/Android partnerje. Npr. naj z Nokio predstavi en powerhouse od teleofna s fizičnim QWERTY-jem in WinPho7. N9-00 npr.! :D

Lonsarg ::

PIPI a ni WM7 izključno ARM? Intel ma na izbiro sedaj ker MeeGota ne bo izključno Android. No pa windows 8 za tablice,sam do takrat bo trg že poplavljen z vsem živim.

PrimozR ::

Lonsarg ::

Ta načeloma mi prav nič ne pomaga. Ubuntu načeloma dela na ARM, potem pa rabiš aplikacijo posebaj spisano za ARM verzijo, da ne omenjam koliko preobrazbe rabiš za sam OS. WM7 bo kar lepo ARM only ali vedno ali pa še lep čaš. Težka bo za Intel vstop v mobilni trg, kjer se high end CPUji dobijo za 30EUR.

darkolord ::

Aplikacije za WP7 so platform-independent


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia bo le rahlo spreminjala Windows Phone 7

Oddelek: Novice / Windows Mobile
2910312 (9070) Lonsarg
»

Pekel je zamrznil, Windows Phone 7 prihaja na Nokie (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
17449256 (43318) Bor H
»

Nokia se spogleduje z Microsoftom

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
3610551 (9681) darkolord
»

Odprto pismo Nokii in Microsoftu: Sodelujta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
7624904 (22094) LordPero
»

Bo v Nokii N9 Intelov Atom?

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
287977 (5876) CaqKa

Več podobnih tem