» »

Prek 60% aplikacij za Android brezplačnih

1
2
»

techfreak :) ::

iPhone

smash ::

aplikacije ki laufajo hkrati so recimo...RSS reader, twitter, facebook, fring, gmail, razni wifi scannerji in podobno...tko iz glave....pa je zadeva se vedno super hitra..vmes lahko seveda sprejmeš še klic, pogledas album, browsaš....tko da si ne predsavljam, da bi lahko uporabljal le eno naenkrat

borchi ::

> iPhone

ne moreš sprejet klica, če si v IM?! kateri klient?

> RSS reader, twitter, facebook, fring, gmail, razni wifi scannerji in podobno

iphone | android:

rss: ko pogledam rss klienta mi piše koliko novih feedov je, ko odprem rss klienta imam pred sabo naslove člankov | ko odprem rss klienta imam pred sabo naslove novih člankov (če imam tako nastavljeno, vidim koliko je novih feedov v status baru)

twitter: obveščen o novem tweetu v roku parih sekund | obveščen o novem tweetu v roku parih sekund (če se tweetdroid vmes ne sesuje (sesuje se pa po parih urah laufanja v backgroundu - 100% ponovljivo))

fring: nimam pojma kaj to je

gmail: obveščen o novem mailu v roku parih sekund, ko odprem klienta je mail pripravljen za branje | obveščen o novem mailu v roku parih sekund, ko odprem gmail je mail pripravljen za branje (btw, gmail aplikacija je hudo substandard. ima srečo, da ga v polomijadi gladko poseka android email aplikacija (aplikacija za "obične" mail accounte), tako se nam zdi kot da je gmail aplikacija super.)

wifi scannerji: sicer ne vem, če misliva isto ampak na iphonu/ipod touch-u si zapomne wifije in jih avtomatsko uporablja, ko naleti na njih. če naleti na njega prvič, ti ga prikaže in potrdiš. na androidu je praktično isto, s tem, da jih še vidiš v status baru.

zdaj pa mi povej, kje je BISTVENA razlika?

> tko da si ne predsavljam, da bi lahko uporabljal le eno naenkrat

jaz pa fizično nisem zmožen uporabljat dveh naenkrat. tudi ne poznam enega same človeka, ki bi bil sposoben slikat joškato babo, ki gre mimo in hkrati igrat tetris... (na isti napravi, seveda)
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

techfreak :) ::

ne moreš sprejet klica, če si v IM?! kateri klient?

Ok tega še res nisem probal, ker niti ne uporabljam IMja. Predvsem zaradi tega, ker lahko edino IM teče.

smash ::

men ni treba nič odpirat..vse aplikacije tečejo v ozadju in me sproti obveščajo če dobim kaj novega

borchi ::

> men ni treba nič odpirat..vse aplikacije tečejo v ozadju in me sproti obveščajo če dobim kaj novega

obveščen si tudi na iphone-u. še enkrat, kje je razlika?! ni ti treba odpret gmail-a in znaš vseen uganit vsebino maila o katerem si bil obveščen? kako?

> Predvsem zaradi tega, ker lahko edino IM teče.

ne nori...
l'jga

techfreak :) ::

Pokaži mi, kako lahko naenkrat uporabljam IM in brskam po netu.

borchi ::

> Pokaži mi, kako lahko naenkrat uporabljam IM in brskam po netu.

ne morem. ker je to nemogoče. enako nemogoče na androidu in iphone-u.

drugače pa gre takole, odpreš IM in ko si zaželiš slo-tech doze, pritisneš okroglo tipko na tvojem iphone-u, odpreš Safari, browsaš do onemoglosti*, če ti kdo kaj napiše v IM, dobiš obvestilo in če hočeš prebrati celotno sporočilo, pritisneš okroglo tipko, odpreš IM, eureka, tam te čaka sporočilo.

identično poteka na androidu. čeprav te bodo tukaj nekateri skušali prepričati, da na androidu pa mi džeki delamo oboje hkrati...

* pri androidu to pomeni, da boš skuril ves ram in boš pri preklapljanju ali pa vrnitvi na desktop, predvidevam za relaksacijo, kakih deset sekund strmel v wallpaper...
l'jga

smash ::

pr androidu gre takole...napises neko background aplikacijo, ki ti v ozadju vrti muzko v odvisnosti na trenutno vreme zunaj, vmes pa surfas po netu....pa naredi to z iphonom :)

borchi ::

ne gre.

žal to ni killer aplikacija, ki bo povzročila, da bo opazen del uporabnikov migriral. samo to pravim. že latitude to očitno ni, zato se sprašujem, kaj sploh je...
l'jga

techfreak :) ::

pr androidu gre takole...napises neko background aplikacijo, ki ti v ozadju vrti muzko v odvisnosti na trenutno vreme zunaj, vmes pa surfas po netu....pa naredi to z iphonom :)

Če je v tebi dovolj geeka, da sploh to aplikacijo napišeš, potem boš tako verjetno že imel jailbroken iPhone.

PrimozR ::

Spremenimo napišeš v dobiš. Bolje?

darkolord ::

če ti kdo kaj napiše v IM, dobiš obvestilo
Kako pa to dela na IRCu?

BigWhale ::

če ti kdo kaj napiše v IM, dobiš obvestilo
Kako pa to dela na IRCu?


Mene tud za IM to zanima. A kr vse prek push notifikacij? In to je free service, ki ga nudi kdo?

borchi ::

> Mene tud za IM to zanima. A kr vse prek push notifikacij? In to je free service, ki ga nudi kdo?

ja. apple.
l'jga

c00L3r ::


btw, lahko kdo našteje scenarije, ko backgrounding dejansko potrebuješ? jaz sem se do sedaj spomnil samo na latitue.

-v poslovnem svetu veliko sinhronizacij podatkov s strežniki v ozadju, ko tega uporabnik niti ne opazi
-izdelaš odjemalca za enega izmed IM storitev. V ozadju teče samo proces, ki preverja stanja. Če ti kdo kaj napiše, se naloži glavna aplikacija. Medtem lahko delaš kaj drugega.

borchi ::

> -v poslovnem svetu veliko sinhronizacij podatkov s strežniki v ozadju, ko tega uporabnik niti ne opazi

no, to me zanima. katere točno so te aplikacije.

> -izdelaš odjemalca za enega izmed IM storitev. V ozadju teče samo proces, ki preverja stanja. Če ti kdo kaj napiše, se naloži glavna aplikacija. Medtem lahko delaš kaj drugega.

v čem je to drugače od push notification-a? razen tehnično, da imaš samo en proces, ki skrbi za VSE notifikacije vs. 100 procesov, ki skribijo samo za svoje notifikacije?
l'jga

c00L3r ::

-v poslovnem svetu veliko sinhronizacij podatkov s strežniki v ozadju, ko tega uporabnik niti ne opazi

no, to me zanima. katere točno so te aplikacije.

Če ti gledaš na razvoj s stališča uporabnika ti marsikaj ni jasno. Sicer pa:
-vsi trgovci/trgovski potniki ki prodajajo/kupujejo stvari. Vsake toliko časa se jim posodobi cena izdelkov. Ko so pri stranki, lahko traja da se posodobijo cene. Včasih je slab 3G signal. Ti pa samo odpreš aplikacijo in že maš podatke stare npr. 10 minut, kar je OK.
-Latitude je primer. Sam razvijam aplikacijo, ki beleži vsakih X minut GPS pozicijo aparata. To mam narejeno za informatizacijo potnih nalogov. Ko potnik zaključi pot, s pomočjo google maps povežem točke, dobim prevoženo razdaljo po cesti, ki je dovolj natančno za obračun potnih stroškov.
-Trgovec lahko pripravi naročila na telefonu. Situacija je, da morda spet ni najboljši signal. To rad omenjam, ker pri programiranju mobilnih naprav VEDNO potrebno upoštevat dejstvo, da morda ni signala ali pa internetne povezljivosti. Tako se naročila oddajo na službeni strežnik, ko je spet na voljo signal.
-Za WM je v poslovnem svetu veliko takšnih aplikacij. Seveda pa niso prosto dostopne, saj so razvite in prirejene za specifična podjetja. Android ima velik potencial da izpodrine WM na tem področju.

-izdelaš odjemalca za enega izmed IM storitev. V ozadju teče samo proces, ki preverja stanja. Če ti kdo kaj napiše, se naloži glavna aplikacija. Medtem lahko delaš kaj drugega.

v čem je to drugače od push notification-a? razen tehnično, da imaš samo en proces, ki skrbi za VSE notifikacije vs. 100 procesov, ki skribijo samo za svoje notifikacije?

S tem misliš na Apple-ov "odličen push notification service" predstavljen letos maja? Ki je bil septembra prekinjen, ker ga popravljajo? Zdaj dela spet? Sicer pa te tak notification service omeji, da lahko samo prejemaš obvestila, ki jih moraš spet posredovat na Apple strežnik (kar ti bodo IT experti povedali, da je "super" ideja za poslovne podatke). Še vedno pa ne moreš izvajat poljubnih periodičnih opravil v ozadju.

Seveda pa ne morem niti preizkusti izdelat iPhone aplikacije, da bi lahko delal primerjavi, saj si ne lastim OS X.

borchi ::

> -Latitude je primer.

latitude sem že jaz dal na seznam scenarijev, ki niso mogoči na iphone-u.

> -Za WM je v poslovnem svetu veliko takšnih aplikacij. Seveda pa niso prosto dostopne, saj so razvite in prirejene za specifična podjetja. Android ima velik potencial da izpodrine WM na tem področju.

se strinjam. ozko specializirane aplikacije. pa bom drugače vprašal, katere so tiste android/WM aplikacije, ki bi recimo "odplaknile" iphone zaradi "nezmožnosti poganjanja aplikacij v ozadju"? mi je že dovolj, da bi bil potencialni install base recimo 20% iphone uporabnikov.

jaz sem se spomnil še ene aplikacije (poleg latitude-a). androidov locale. omogoča marsikaj, problem je, da ti požre preveč baterije, da bi bil res tako hudo uporaben (čeprav je eden njegovih ciljev zmanjšat porabo baterije, grr...).

> S tem misliš na Apple-ov "odličen push notification service" predstavljen letos maja? Ki je bil septembra prekinjen, ker ga popravljajo? Zdaj dela spet?

ne vem kateri "odličen push notification" ti misliš. jaz mislim tistega, ki dela. a majo dva?

> Sicer pa te tak notification service omeji, da lahko samo prejemaš obvestila, ki jih moraš spet posredovat na Apple strežnik

katere podatke moraš posredovati apple-u?
l'jga

c00L3r ::

Primer ki sem ga opisal, da razvijam za potne naloge. Background proces oz. Android Service periodični skrbi za preverjanje GPS pozicijo in tako v podatkovno bazo shrani naslednjo pozicijo, časovno značko in poveže shranjeno pozicijo z ustreznim potnim nalogom. To je že ena stvar, za katero ne vem kako bi naredil na iPhone-u. Žal nimam vpogleda v večinoma zaprte projekte za poslovni svet, da bi lahko dajal več primerov.

Apple notification service deluje tako:

APNS


Sicer imajo najverjetneje poskrbljeno za neko kriptiranje. Kako dobro pa je to rešeno in če se podjetja strinjajo za pošiljanje poslovnih podatkov preko Apple strežnikov, pa je vprašanje za kakšne security experte.

Sicer pa to zdaj izpade, kot da mam jaz kaj proti iPhone-u. Sploh ne. Zadeva je super. Dejansko razmišljam da bi si nabavil iPood Touch, ker veliko ponuja za svoj denar. iPhone bi bil tudi interesanten, če bi bil recimo 100EUR dražji od touch-a. Ni pa Touch, ne iPhone pametni telefon za poslovni svet. Tukaj ima Apple preveč omejitev.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

roli ::

Pa saj to da iPhone ni ravno idealen za poslovni svet je njegova prednost. Za razliko od ostalih pametnih mobilnikov je namenjen za končnega uporabnika in ne za poslovneže. Ker za windows mobile in symbian je polno nekih aplikacij - samo vse so namenjene za poslovni svet. Z njimi pa se lahko jaz čoham po riti. Tako da konec koncev je to lahko neke vrste prednost.
http://www.r00li.com

Mavrik ::

No, to da pomanjkanje vrste aplikacij določiš za prednost pa je malo že hudo čez mejo neumnosti.
The truth is rarely pure and never simple.

borchi ::

> iPhone bi bil tudi interesanten, če bi bil recimo 100EUR dražji od touch-a. Ni pa Touch, ne iPhone pametni telefon za poslovni svet. Tukaj ima Apple preveč omejitev.

se strinjam. s push notifikacijo enostavno ne sfuraš vsega. to kar ti delaš niti pod razno. ampak mi je hecno, da se nekateri sekirajo, da iphone os ne omogoča background aplikacij, obenem pa ne znajo povedat katero aplikacijo uporabljajo na npr. androidu ali winmo, ki nujno zahteva tako delovanje. jaz sem do sedaj za sebe naštel dve, da vem, da sploh obstajata, nobene pa ne uporabljam. latitude je nifty ampak (pa nisem nek privacy fašist, daleč od tega) zaenkrat samo to. locate pa ima več slabosti kot koristi (je pa res, da ga že nekaj časa odkar sem ga poskusil, mogoče so kaj izboljšali stvar).
l'jga

roli ::

No, to da pomanjkanje vrste aplikacij določiš za prednost pa je malo že hudo čez mejo neumnosti.

No morda sem se malo narobe izrazil. Pomanjkanje te vrste aplikacij ni dobro. Ampak dobro pa je da je za razliko od ostalih pametnih telefonov iPhone namenjen multiediji (igre, glasba, film...) in končnim uporabnikom ne samo poslovnežem.
http://www.r00li.com

Byla ::

btw, push notification bi se dalo odlicno narest preko SMS even triggerja. Aplikacija poslusa prejete smsje, za njen triger je pac SMS nekako sestavljen, in je to to. Brez nekih "black magic" notification push serverjev. Edini potencialni problem: SMS stane kar dosti.
www.thirdframestudios.com

darkolord ::

Edini potencialni problem: SMS stane kar dosti.
Pa precej bolj obremenjujoč za omrežje...

MasterBlaster ::

No ravno testiram app ProSwitcher v povezavi z Backgrounder-jem. Nudi mulitasking na podoben način kot je pri Palm Pre-ju. Skratka scrollaš med okni in izbereš željenega, s tapom na x pa zapreš process. Samo res ne vidim neke potrebe, zakaj bi sploh rabil to. Večina aplikacij je pisana tako, da si zapomni stanje in ko jo naslednjič zaženeš, nadaljuješ tam, kjer si končal. Edini razlog, zakaj sem si sploh naložil backgrounder, je bil to da sem lahko hkrati uporabljal Nike+ in RunKeeper.

Preko push notification ni namenjen prenosu podatkov. Z njim se dela točno to kar ime pove, prejemniku pošlješ drežljaj in mu s tem poveš, da imaš podatke zanj. Ta se potem poveže na tvoj strežnik in si te podatke prenese. To je veliko bolj učinkovito od polling-a.

Sicer pa za iPhone lahko razvijaš tudi na windowsih z PhoneGap. Posledično bo app delal tudi na androidu in drugih. Pa ne bo se ti treba učiti ObjectC, ker razvijaš v Javascriptu. Pa tudi novi Flash bo podpiral razvoj za iPhone. Ne vem pa, če bo to podpirala tudi win verzija.
Tk je pa pika .

c00L3r ::

MasterBlaster to kaj jaz omenjam, je izdelava procesa v ozadju brez grafičnega vmesnika. Task switcher in podobne stvari tukaj nimajo smisla, saj ni v "kaj" za preklopit, ker ni grafičnega vmesnika. Takšni procesi so namenjeni npr. periodičnim operacijam, za katere ni potrebna aktivnost uporabnika.

Byla ::

darkolord, v bistvu se ne strinjam, da je tolk obremenjujoc. Pomojem je manj kot ostali internet traffic, pa se omrezje je pripravljeno na velik sms traffic tko al tko.
www.thirdframestudios.com

MasterBlaster ::

@c00L3r Tudi daemon aplikacije delujejo. Rabiš pa seveda jaibreakan iPhone, tako kot za zgoraj omenjen task switcher.

Vem da se resna firma ne more zanašat na to. Če tvoja aplikacija nujno rabi to, pač iPhone zate ni primeren in boš pač uporabil kaj drugega. Velika večina ostalih enterprize aplikacij pa brez problemov shaja s temi omejitvami. Tako da je izjava da iPhone ni primeren za poslovno rabo neumna. Ni primeren za tvojo aplikacijo.
Tk je pa pika .

c00L3r ::

iPhone je primeren za poslovni svet, saj zna pošiljat e-amil ipd.. Obstajajo pa scenariji, kot je npr. moja aplikacija, kjer je omejen zaradi zaprtosti platforme. Zato mislim, da ima Android dosti večje možnosti da prodre na poslovni svet. Razvijalci nismo slepi in vidimo, da nekaj ne eni platformi odlično dela. Na drugi platformi pa je tehnično izvedljivo (primer je z jailbreak pri iPhone), ampak namerno omejeno s strani proizvajalca.

Sigurno ne bom svetoval nekemu podjetju naj nabavijo mobilno platformo, ki je potencialno omejena kar se tiče integracije z njihovim informacijskih sistemom. Po mojem mnenju je iPhone platforma inferiorna kar se tiče poslovnega sveta. Upam si celo trditi, da je grdi stari WM bolj primeren za poslovne integracije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c00L3r ()

Lonsarg ::

Jah iPhona ima zdej push notification. Brez konkurence ga pa nikol ne bi mel.

Ta push notification itak dela šele pol leta, folk je pa že prej kupoval iPhone namesto Androida, bravo folk.

Sicer pa glede tega, da gre baterija, ko si stalno povezan na internet. To velja tako za Android, kot tudi slavni iPhona notificaion... Edina razlika je centraliziranost Appla.

Pa bolj glede novice, android Market je dejansko kul. vtiškaš RSS v iskalnik prvih 5 pogledaš oceno pa komentarje enga zlovdaš. Enako ponoviš za čisto vsak program, ki ga hočeš imeti, tako da je garbage problem rešen, ko itak da bolše stvari na vrh. No sej za iPhone je enako. Edina razlika je, da morda za iPhone kakega programa za dokej osnovne stvari ne boš zastonj dobil.

in za nekoga, ki je prej imel WM 6.5. Nabija folk, ki govori kak je WM 6.5 bedn, čisto enako kul je. No android ma mal lepše narejeno, edina razlka android WM bi jest dal aplikacije. Za WM 6.5 so enostavno porazne aplikacije. Remote desktop za Android recimo povozi aplikacijo za WM... Enako pri skoraj vseh drugih stvareh.
In ja glede na to koliko se nalaga je to en veeelih minus za WM napravm android, iPhone. nokia je z Ovi nekje vsredi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Googlova konferenca I/O bi bila lahko kar Android konferenca

Oddelek: Novice / Android
217056 (6087) matejdro
»

Rast Windows Phone 7 Marketplace stabilna, Android Market ima več brezplačnih aplikac

Oddelek: Novice / Windows Mobile
94603 (4110) simnov
»

Android Market v polnem razvoju

Oddelek: Novice / Android
205946 (5132) Lonsarg
»

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

Oddelek: Novice / Android
3511037 (9623) MrStein
»

Android Market s prek 50.000 aplikacijami?

Oddelek: Novice / Android
144731 (3778) Jst

Več podobnih tem