»

VIA opozarja na nezdružljivost

The inquirer - Težave z združljivostjo imajo starejši južni mosti (southbridgi) tega podjetja, ki ne prenašajo trdih diskov SATA-II, na kar je VIA svoje stranke tudi opozorila.

Vprašljivi so južni mostički VT8237, VT8237R, VT6420 in VT6421L, ki niso združljivi z novim standardom. Tako trdi disk SATA-II priključen na ploščo s tem čipom ne bo deloval. VIA pripravlja novo rešitev, VT8237R Plus, ki bo rešila težave z združljivostjo. Če kupujete nov trdi disk, ki podpira SATA-II, raje preverite združljivost, v kolikor si lastite ploščo z VIA naborom veznih čipov. Trdi disk namreč ne bo prepoznan.

Hiter pogled na VIA domačo stran nam pove, da so vse novejše plošče opremljene z modelom južnega mostička VT8237R, kar zagotovo ne bo dobro vplivalo na ugled podjetja.

29 komentarjev

All-In-Wonder Radeon X800 XL

X-Bit Labs - ATI je v torek obelodanil, da bodo to poletje na trg poslali novo multimedijsko čudo. Po predhodni splavitvi AIW Radeona X800XT so tako v All-In-Wonder družino dodali še eno grafično kartico s čipom (zaenkrat še vedno) zadnje generacije. Razlika med AIW X800XT in X800XL je poleg različnih hitrosti jedra in pomnilnika predvsem v tem, da smo XT verzijo vtaknili v AGP režo, medtem ko je XL prvi AIW, ki bo domoval na PCIe vodilu.

Tako kot njegov predhodnik, se seveda tudi X800XL šibi pod težo najrazličnejših multimedijskih funkcij. V kartico je vključen zadnji ATI-jev TV Tuner, ki je osnovan na RF tehnologiji podjetja Microtune ( čip MT2050), ki je od prej uporabljanih Philipsovih tunerjev manjši in porabi manj energije, kar je ATI-ju omogočilo, da imata oba AIW X800 Radeona enako velika PCB-ja kot standardne kartice. Tuner lahko sprejme 125 PAL in SECAM kanalov, vključuje FM radio, podpira HD-TV, (od)kodiranje standardov MPEG 1/2/4, RealMedia, DivX in WMV9. Poleg standardnih...

13 komentarjev

Nova ATI grafična kartica za zahtevnejše uporabnike

Slo-Tech - Podjetje ATI je predstavilo svoj nov izdelek, ki je namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Gre za model FireGL X2-256t, ki ima 25 % večjo zmogljivost od svojega predhodnika, kar so dosegli predvsem s povišanjem takta delovanja procesorja in pomnilnika. Zaradi tega so morali prilagoditi tudi razporeditev elementov na plošči. Za hlajenje skrbi hladilnik izdelan iz bakra, kartica ima 256 MB pomnilnika in, kar je redkost, kar dva digitalna priključka za priklop LCD monitorjev (DVI-I). Cena se bo gibala okoli 900 dolarjev, na voljo pa bo konec januarja. Več si lahko preberete tukaj.

2 komentarja

Nov All-in-Wonder ter čipovje za Opterone

Overclockers Australia -

Včeraj smo poročali, da je AMD izdal svoj nov Opteron, danes pa sta za dve novosti na trgu poskrbela še ATI in VIA. ATI je predstavil novega člana družine All-in-Wonder, ki temelji na Radeonu 9600 Pro. Grafična kartica poleg samega grafičnega procesorja omenjene družine prinaša še TV tuner s podporo 125 kanalom, FM tuner za poslušanje radia, sekundarni VGA izhod za delo na več dveh zaslonih, podporo predvajanju DVD filmov in še nekaj ostalih bonbončkov. O ceni in dobavljivosti v Kokoški še ni podatkov. Več o tem.

Za novost drugačne vrste je to pot poskrbela VIA, ki je včeraj pokazala delujoč računalnik s čipovjem K8T800, na katerem sta se pod Linuxom potila dva 64-bitna Opterona. Novo čipovje vsebuje južni most VT8237, podporu RAID-u, SATA, ATA in AGP 3.0. Cena ostaja neznana. Slin, slin.

0 komentarjev

ATi podaljšal pogodbo z Intelom

ATI - Kanadsko podjetje ATi je včeraj objavilo, da je podaljšalo pogodbo s gigantom vsega, kar je čip, Intelom. V podaljašni pogodbi pa si je ATi pridobil tudi licenco za izdelovanje integrirane grafike na Intelovih najnovejših vezjih, ki podpirajo prednje vodilo na 800 MHz. Eden izmed vodilnih mož pri Intelu je izjavil, da bo ta pogodba koristila tudi njihovim strankam, saj jim bo prinesla nove razsežnosti ter možnosti v razvijanju ter konfiguriranju njihovih Pentium 4 sistemov. Podobnih misli so tudi pri ATIju. Klik!

6 komentarjev

ATI All-In-Wonder Radeon 8500DV

Reactor Critical - Še nekaj o R8500. ATI je včeraj predstavil tudi novo verzijo Radeon 2 kartic t.i. ATI All-In-Wonder Radeon 8500DV. Že samo ime vam pove, da gre za nadaljevanje ATIjeve tradicije in da gre za multimedijsko kartico. All-In-Wonder Radeon 8500DV nosi na sebi 64MB DDR SDRAMa in seveda nov Radeon 8500 grafični čip. Prav tako ima na sebi Stereo TV-Tuner z možnostjo sprejema 125 kanalov, DVI izhod in navaden VGA adapter in seveda priključke S-Video in Composite Video. To imajo ponavadi prejšnje All-In-Wonder grafične kartice tudi. Kaj to kartico od prejšnjih razlikuje je to, da ima na sebi še dva FireWire in S/PDIF priključka. Preko zadnjega lahko poslušamo zvok v Dolby Digitalu (AC-3) načinu. Zato zvočna kartica ni več potrebna. Lahko rečemo, da je to pot kartica res All in. Prav tako zraven dobimo še daljinski upravljalnik, ki ga lahko na računalnik priključimo preko USB vhoda. Kartica naj bi na trg prišla jeseni. Cena za ameriški trg je že znana in naj bi znašala manj kot $500. ...

1 komentar