»

Sto let Haber-Boschevega postopka

Haberjev pilotni reaktor za pridobivanje amoniaka

Heise - Pred točno sto leti, 14. septembra 1909, sta nemška kemika Fritz Haber in Carl Bosch, vložila zahtevek za podelitev patenta za pridobivanje amoniaka po postopku, ki se danes imenuje Haber-Boschev postopek. Gre za izjemno pomemben postopek, ki je revolucioniral pripravljanje gnojil in pridobivanje razstreliv. Prve korake na tem področju je napravil Haber, BASF pa je postopek kupil in dodelil Boschu, ki ga je priredil za masovno proizvodnjo.

Narava je namreč z dušikom še enkrat več pokazala svoj smisel za ironijo. Ta nereaktiven element je neobhodno potreben za uspevanje rastlin, naša atmosfera sestoji iz 80 odstotkov dušika, a ga v elementarni obliki...

18 komentarjev

Windows Mobile 6.5 prihaja

Predogled Windows Mobile 6.5

vir: CNet
Microsoft - Microsoft je včeraj na uradni predstavitvi pokazal, kako bo izgledala nova različica njihovega operacijskega sistema Windows Mobile. Najbolj oglaševana novost različice 6.5 je seveda sveže izšel My Phone, brezplačna storitev, ki omogoča izdelavo varnostne kopije podatkov na mobilniku na internetu in avtomatsko sinhronizacijo. Druga novost bo Windows Marketplace, ki bo glavno vozlišče za iskanje, brskanje in kupovanje aplikacij za telefon, nekakšen konkurent...

50 komentarjev

Microsoftovi programi zastonj za mala podjetja

CNet - Microsoft je danes presenetil še z eno smelo potezo, s katero želi uporabnike navaditi na svojo programsko opremo. Ideja je zelo podobna že uveljavljenemu MSDNAA, ki študentom sodelujočih fakultet (in srednjih šol) omogoča brezplačno uporabo Microsoftove programske opreme. Novi program se imenuje BizSpark in bo namenjen malim podjetjem. Sodelovala bodo lahko tista, ki so mlajša od treh let, imajo manj kot milijon dolarjev prometa in jih bo priporočil eden izmed Microsoftovih obstoječi partnerjev. Microsoft bo tem podjetjem ponudil brezplačno strežniško programsko opremo in sodelovanje v spletnem imeniku svežih podjetij. Klik!

54 komentarjev

Protivideonadzorna sončna očala

Hack A Day - Na Hack-a-day so objavili navodila za izgradnjo protivideonadzornih sončnih očal. Gre za očala, ki onemogočijo prepoznavo obraza osebe na videoposnetku kamere.

Izdelava, ki je nazorno prikazana v video posnetku je preprosta: na prednjo stran očal je potrebno namestiti dve infrardeči led diodi in vse skupaj povezati z dvema baterijama. Ko si očala nataknemo, led diodi zasvetita. Infrardeča svetloba je za človeško oko nevidna, jo pa zazna videokamera, ki na mestu obraza prikaže samo veliko belo liso.

Za nekaj evrov se tako lahko tudi sami prepričate, da je videonadzor lahko povsem neuporaben.

33 komentarjev

Računalnik, računalnik na mizi povej, katera najlepša v deželi je tej?

engadget - Programsko prepoznavanje z (nadzorne) kamere zajetih obrazov je lahko uporaben pripomoček organizatorjev nogometnih tekem (ni plemenskih pretepov, ker huligani ostanejo pred vrati), lastnikov igralnic (ni težav zaradi prezadolženih iskalcev sreče), in podobno.

Tokrat pa je v pripravi programska oprema, ki bo povedala, ali ste lepe (ž. sp.), natančneje, ocenila bo vaš obraz z oceno od 1 do 10. Program bo vaš obraz primerjal s knjižnico obrazov 200 osupljivo lepih žensk iz vsega sveta in vam povedal iskren odgovor na vprašanje, ali je vaš obraz lep.

Program je namenjen cost/benefit analizi lepotnih operacij, ex ante in ex post, se ve.

9 komentarjev

Nov program za rekonstrukcijo obrazov

New Scientist -

Kolja Kähler in Jörg Haber z Instituta Maxa Plancka za računalniško znanost v Saarbrücknu sta pretekli teden na konferenci SIGGRAPH 03 v San Diegu predstavila nov program, ki je namenjen rekonstrukcijo obrazov iz ostankov lobanje, kar bo prišlo prav predvsem forenzikom pri raziskovanju nenaravnih smrti oseb.

Haber trdi, da je nov program revolucionaren zato, ker forenzikom omogoča, da sliko osebe izdelajo zelo hitro in ker omogoča simulacijo štiriindvajsetih čustev. Doslej so namreč modele izdelovali po tabelah, ki opisujejo debelino kože na določenih delih obraza glede na spol, raso in telesno konstrukcijo človeka. Težava je bila, da je izdelava obraza tako trajala izjemno dolgo, končni izdelki pa mnogokrat niso bili prepoznavni, saj osebe niso...

7 komentarjev

VMware Workstation 4

Windows XP gosti RedHat 8

vir: VMware
PC Linux Online - Izšla je četrta različica NavideznegaStroja™ za namizje, programa VMware Workstation. Namenjena je naprednejšim uporabnikom in zmore sočasno poganjati več operacijskih sistemov, kot so Microsoft Windows, Linux in Novell NetWare, na enem osebnem računalniku. Navidezni stroj je idealen za razvoj in preizkušanje novih programov in omogoča zamenjavo operacijskih sistemov in dodajanje novih brez ponovnega zagona. Cena izdelka je precej zasoljena, na voljo pa je tudi 30-dnevna preskusna izdaja. Podrobne informacije!

15 komentarjev

Virtualna prestolnica

24 ur - Tridimenzionalni model Ljubljane, ki omogoča prikaz vseh 80.000 zgradb znotraj obroča ljubljanske obvoznice, je pripravil Oddelek za urbanizem MOL, model mesta pa je bil izdelan v sodelovanju z Geodetskim inštitutom Slovenije. Tako so se lahko mestni veljaki (vključno z županjo) s pomočjo polarizacijskih očal sprehodili po ulicah Ljubljane kar iz sejne sobe, v virtualni obliki pa so videli tudi nekatere objekte, ki so še v fazi načrtovanja. Klik!

17 komentarjev

Še malo 3D Marka

Overclockers Cafe - Jah, ko pride nov program na sceno, se morajo pač strani malo dokazati ter nakazati njihovo spretnost. OC Cafe se je spravil primerjave Detonatorjev z dvema testnima računalnikoma. Test je kar pregleden, pogrešal sem le vključitev testa z novo inačico gonilnikov, nastavljenih na številko 11.00 . Klik sem za ogled.

0 komentarjev