»

Kako sestavijo matične plošče

PC Stats - Vas zanima, kako so narejene matične plošče, oziroma natančneje, kako jih sestavijo? Na PCstats so objavili ogled, ki so ga imeli v podjetju Gigabyte. Izvemo, da je to zelo zahteven postopek, saj ga opravljajo v osmih nadstropjih. Polovica proizvodnje je ročna, polovica pa mehanska, povejo pa tudi, da so zelo pomembni tudi testi samih matičnih plošč. Veselo branje... povezava!

14 komentarjev

Premirje med ATijem in nVidio?!?

The inquirer - Kot namigujejo govorice, naj bi se vojna med grafičnima gigantoma počasi umirjala. ATi in nVidia naj bi se dogovarjala o skupnem načrtu -- o zmanjševanju hitrosti s katero na tržišče prihajajo nove grafične kartice. Obe podjetji sta naveličani vlaganja velikih denarcev v raziskovanje in izdelovanje novih čipov ter stalnega pritiska javnosti zaradi zamud pri izdajanju grafikulj. 0,13 mikronska tehnologija je še en velik razlog za medsebojno povezovanje podjetji. ATija in nVidio mnogi primerjajo z Intelom in AMDjem, a za njiju nikakor ne moremo reči, da se stvari umirajajo. Klik!

22 komentarjev

ATi vs nVidia -- večni boj in goljufanje

Digit Life - Boj teh dveh podjetij poznamo domala vsi. Z vsako izdajo grafičnega čipa poskuša vsak prevzeti kraljevi stolček, vendar pa vsi vemo, da ima vsak grafični čip določeno mejo hitrosti. Ko se doseže ta meja in dlje ne gre več, se prozvajalec loti goljufanja in prilagajanja gonilnikov -- to se je pripetilo s tema dvema gigantoma na področju grafikulj. Polotila sta se goljufanja in sta gonilnike prilagodila testom, da delujejo čimbolje v navezi s testi, ki jih more grafična kartica prebaviti. Na Digit-Life so spisali zelo zanimiv članek, v katerem so obravnavali oba proizvajalca. Programa, katera sta najbolj primerna za testiranje grafičnih kartic -- 3D Mark 2001 SE in 3D Mark 2003 sta na tem področju zelo sporna, zato ju seveda lahko najdete tudi v članku. Vsem privržencem prvega ali drugega podjetja priporočam branje članka. Klik!

3 komentarji

Trije Geforcei FX 5900 Ultra na enem mestu

vir: GamePC
GamePC - Od izida serije NV35 je preteklo že kar nekaj časa. V tem obdobju je na svetovnem spletu nastalo kar nekaj testov, v katerih neposredno primerjajo ATi-jevega ter nVidiinega aduta. Tokrat pa so fantje na Game PC na test postavili tri grafikulje različnih podjetij iz nVidiine NV 35 serije. Ta podjetja so bila eVGA, MSI ter Gainward. Test so pripravili zaradi tega, da bi ugotovili zmogljivosti eVGAjeve kartice z novim BIOSom, ki kartici zniža frekvenco. To naj bi pripomoglo k boljši kakovost in hitrosti. Te močno opevane grafikulje pa so primerjali tudi s karticami iz ATIjevega tabora in sicer: Radeon 9800 Pro z 256 MB pomnilnika, Radeon 9800 Pro z 128 MB pomnilnika in Radeonom 9700 Pro ter Radeonom 9600 Pro. V testih je z nVidiinimi aduti pometel ATIjev vrh...

12 komentarjev

Novi 3DFX Voodoo Banshee gonilniki

Tech Seekers - Za vse tiste, ki še vedno uporabljete legendarne 3dfx-ove Voodoo Banshee grafične kartice, so na voljo posodobljeni gonilniki. Dobite jih tukaj. Namenjeni so Windowsem XP in prinašajo precej izboljšav in novosti. Glide3x, Glide2x in OpenGL aplikacije tečejo hitreje, dodan je nov McLeod eVoodoo 4 Glide2x dll, prav tako pa so odpravljene še nekatere napake. Za vse nostalgike!

27 komentarjev

845PE proti 875P vezju

Albatronova plošča iz omejene serije

vir: Overclockers New Zeland
Overclockers New Zeland - Na Overclockers New Zeland so med seboj primerjali dve Intelovi vezji, in sicer i845PE ter i875P. Za test so uporabili matični plošči Albatron PX845PEV-800 (845PE) in Soyo P4I875P Dragon 2 (875P). Kljub temu, da sta 800 MHz-Pentium 4 procesor in i875P vezje trenutno najboljša kombinacija za Pentium 4 osnovan namizni sistem, sta še vedno predraga za povprečnega uporabnika. Na testu so ugotovili, da ima i875P-matična plošča več naprednejših funkcijah in da 845PE izvedenko prehiti v vseh testih, a je potrebna izboljšav glede stabilnosti. Klik!

2 komentarja

VPR Matrix 200A5

Design Technica - Na spletni strani DesignTechnica so si ogledali prenosnik VPR Matrix 200A5. V njem se poti mobilni Pentium 4 (M), ki tiktaka z 2,0 GHz. Ima 512 MB pomnilnika, 40 GB trdega diska, GeForce4 420 ter kombiniran DVD/CD-RW pogon. Sliko prikazuje na 15,2 palčnem LCD zaslonu. Poleg prenosnika dobimo Windows XP Home Edition.

V članku so ga primerjali še s Toshibinim ter Dellovim prenosnikom. VPR Matrix 200A5 lahko dobite za 2399,99 ameriških dolarjev, prenosnikova končna ocena pa znaša 8 točk od 10. Preberite si članek ter poglejte rezultate testov.

6 komentarjev