»

AMD ponudil popravek

X-Bit Labs -

AMD je izdal popravek za napako Athlonov 64 in Opteronov, ki bi lahko povzročila, da bi sistemi z omenjenima procesorjema zmrznili sredi delovanja. Novo verzijo BIOS-a bodo kmalu dobili vsi izdelovalci matičnih plošč, ki bodo končne potrošnike obvestili, kako popravek aplicirati.

Napaka, ki so jo pred kratkim odkrili, se zgodi izjemno redko. Do nje lahko v izjemno redkih pogojih pride pri izvajanju instrukcije REP MOVS, pri čemer procesor vrne napačen rezultat ali zmrzne. V letu dni, kolikor so Opteroni na trgu, še ni informacij, da bi se napaka v resnici dogodila. Več o tem.

6 komentarjev

Dvoprocesorski Opteroni in AGP?

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs je Gigabyte na Japonskem pred kratkim pripravil predogled nekaterih svojih plošč za prihajajoče Athlone64 in Opterone. Predstavljene so bile plošče, ki temeljijo na čipovjih AMD 8000, nVidia CK8 in VIA K8T800. Vse predstavljene plošče imajo precej standardne lastnosti značilne za nove plošče, izstopa pa GA-7A8DW, ki deluje na AMD 8151. Plošča je dvoprocesorska, na 940-pinskem ležišču, ima 1x PCI 33 MHz, 1x PCI-X 100MHz, 1x PCI-X 133MHz ter režo AGP 8x. To zanika nekatere govorice, po katerih naj dvoprocesorske plošče za Opterone ne bi vsebovale reže...

5 komentarjev

Še malo Opterona

The Register - Današnji dan je, vsaj tako kaže, v celoti posvečen AMDjevim Opteronom. The Register, vaš "večni vir preverjenih informacij", nam je danes postregel z novimi cenami AMDjevih procesorjev v prihodnosti. Najbolje jo bodo odnesli tisti, ki si nameravajo v prihodnosti kupiti Opterona, saj je Opteron 144 cenejši kar za 35 odstotkov (iz 669 na 438 USD), Opteron 142 za 33 odstotkov (iz 438 na 292 USD), medtem ko ostaja cena Opterona 140 nespremenjena. Seveda govorimo o veleprodajnih cenah na 1000 prodanih primerkov procesorja.

Tudi dvoprocesorski Opteroni so doživeli pocenitev -- Opteron 244 se je znižal iz 794 na 690 USD kar ustreza 13-odstotni pocenitvi. Opteron 242 je šel iz 690 na 455 dolarjem (24-odstotna pocenitev), in tako dalje. Pocenitvi niso mogli zbežati niti ostali modeli procesorjev iz AMDjeve ponudbe, saj so se v povprečju pocenili za 15 odstotkov. Novica in celotna tabela.

3 komentarji

Dvoprocesorski Opteroni in AGP?

HardOCP - HardOCP poroča na podlagi govoric, da sistemi z dvema Opteronoma na osnovni plošči ne bodo imeli reže AGP. Na AMDjevih slikah sistemov z dvema Opteronoma smo videli AGP režo, a taka osnovna plošča še ni prišla v roke ocenjevalcev strojne opreme. AMD naj bi z odločitvijo, da bo dvoprocesorskim Opteron-sistemom odvzel režo AGP, postavil te sisteme v strežniški trg, kot neposredno konkurenco Intelovemu 64-bitnemu Xeonu. Okej, kaj pa igričarji? Verjamem, da obstaja kar precejšen odstotek ljudi, ki bi si doma z veseljem lastili močno dvoprocesorsko 64-bitno pošast, in na njej igrali Q3 [:D].

Kaj torej? Spet se moramo zateči k besedi na cesti, saj se govori, da naj bi imeli dvoprocesorski sistemi, kombinirani z AGP režo, težave z združljivostjo. Čas bo povedal, AMD pa tudi. Klik!

11 komentarjev

Tyan Tiger MPX

The Tech Report - Mi ponavadi ne pokrivamo testov strojne opreme, ki ciljajo na strežniške sisteme, a bom v tem primeru naredil izjemo, saj je prav Tiger MPX tista plošča, na kateri bo Slo-Tech deloval v bližnji (ampak spet ne zelo bližnji) prihodnosti. Ploščo so pretestirali na The Tech report, test si pa oglejte na tem naslovu. Plošča je dvoprocesorska ter grajena na čipovju AMD760MPX, ki pred AMD760MP prinaša majhne izboljšave. Ima štiri reže za pomnilnik, v katere lahko vtaknemo do 4 GB pomnilnika, a je predpogoj za uporabo več kot dveh modulov to, da je paličica Registered RAM. Plošča ima tudi 3 64-bitne PCI ter tri navadne PCI reže ter integriran omrežni vmesnik. Čeprav uradno ne podpira XP procesorjev, lahko iz lastne roke trdim, da se z dvema Athlonoma XP 1700+ počuti prav fletno. Kaj pravijo Tech Reportovci o plošči? Preberite si sami.

1 komentar

EPoX in SMP

X-Bit Labs - Vse kaže na to, da bo EPoX izdal svojo rešitev za dvoprocesorske, na Palominu temelječe, sisteme. EPoX M762A naj ne bi bila prav naphana z bonbončki, saj naj bi od dodatnih funkcij imela "samo" integrirano 10/100 Mbit mrežno kartico. Vanjo bomo lahko zadegali štiri pomnilniške module. Sicer bo pa plošča podpirala AGP 4x, imela bo (opa) dve 64-bitni 66-megaherčni ter tri ortodoksne 33 MHz PCI reže. Kaj več o plošči ni znanega, kolikor pa poznamo EPoX, lahko predvidevamo, da bo cena nižja od konkurence v Asusovi inkarnaciji.

1 komentar

Dvoprocesorske plošče na VIA Apollo Pro266 čipovju

X-Bit Labs - Pred enim mesecem so se v prodaji prvič pojavile DDR matične plošče, ki so bazirale na VIA Apollo Pro266 čipovju. Danes, mesec dni kasneje, se že pojavljajo prve dvoprocesorske plošče na tem čipovju. Gre za Socket370 plošče, ki jih izdeluje podjetje Supermicro. Zanimiva je Supermicro 370DDE plošča, ki ima čipovje, ki podpira DDR, vendar so na njej samo 168-pin-ske DIMM reže za SDRAM. Ne, ne gre za napako. Njihova 370DDI plošča, ki podpira DDR SDRAM, še ni pripravljena. Drugače pa ima 370DDE 4 168-pin-ske DIMM reže, 5 PCI rež, 1 AGP Pro, 1 ACR, 4 USB vhode in Promisov ATA/100 RAID kontroler. Prodaja se je začela na Japonskem (normalno ) in plošča stane okoli $225.
Prodaja dvoprocesorskih DDR SDRAM matičnih plošč na VIA Apollo Pro266 čipovju drugih proizvajalcev naj bi se začela naslednji teden. Očitno Supermicro malo prehiteva.

0 komentarjev