»

AMD sledi Intelu

X-Bit Labs - Precej smo že govorili o visoki porabi električne energije Intelovih Prescottov, ki bodo pri 90 nanometrski tehnologiji in 3,6 gigahertza oddali kar okoli 103 W toplote. Sedaj pa jim po zgledu sledi še AMD, le da jih v tem pogledu še malce "prekaša".

AMD naj bi namreč za svoje Socket 939 procesorje (kateri to bodo si lahko ogledate v prvi povezani novici) poostril zahteve za matične plošče. Te naj bodo morale dovesti procesorju več električne energije, saj bodo 90 nm Athloni 64 4000+ in Athloni 64 FX-55 oddajali kar 105 W toplote. To je precej, predvsem če v zakup vzamemo podatek, da bo napetost samega jedra precej nizka - od 1,2 do 1,35 V.

Zanimivo je tudi to, da bodo dejanske hitrosti teh procesorjev ob izidu "le" 2,60 GHz, torej kar cel gigahertz manj kot načrtuje Intel. Še večja razlika pa se pokaže takrat, ko pogledamo na koledar in vidimo, da bodo Prescotti zunaj že v začetku februarja, 90 nm AMD-ji pa šele tam nekje junija ali julija. X-bit labs.

15 komentarjev

Sedaj uradno: Prescott z več kot 100 W toplote

The inquirer - Pretekli mesec smo poročali o japonskih špekulacijah, da bodo Prescotti po vsej verjetnosti oddajali več kot 100 W toplote, kar je ogromno. Danes je vse skupaj postalo tudi uradno, saj so pri The Inquirerju govorili z Intelovimi predstavniki, ki so to tudi uradno priznali, a hkrati zatrdili, da Intel že dela na novi reviziji jedra, ki bo hladnejša. Znanih je tudi nekaj ostalih karakteristik: megabajt L2-predpomnilnika, izboljšan Hyper-Threading, 800 MHz-FSB in mPGA478 pakiranje. Klik!

31 komentarjev

Prescott bo oddal prek 100 W toplote

X-Bit Labs -

X-Bit Labovci so se prek japonskih spletnih strani dokopali do nekaterih karakteristik Prescottov, ki bodo ugledali luč sveta v novembru. Akoravno bo procesor grajen v 0,09-mikronski tehnologiji, bo rekorder v oddani toploti, saj je bo 3,6 GHz izvedenka oddala kar za 103 W, medtem ko bodo prenosniške verzije oddale zgolj 94 W toplote. To je tudi eden izmed razlogov, da ta, 637 dolarjev vreden poshastek™, ne bo deloval na večini starih osnovnih plošč, zakaj te sploh niso sposobne procesorji dovesti toliko električne energije. Več o tem.

Očitno nenormalno gretje procesorjev ni več samo AMD-jeva domena.

56 komentarjev

Vedno manj mikronov

X-Bit Labs - Intel nadaljuje s svojo agresivno politiko zmanjševanja litografije svojih procesorjev in izdelkov nasploh. Po poročanju X-Bit Labs nameravajo takó pri Intelu že sredi letošnjega leta pričeti s proizvodnjo v 0.09-mikronski tehnologiji. Prav tako sta, vsaj po njihovih besedah, naslednja procesorja, to sta Prescott in Dothan, že izrisana in čakata na začetek proizvodnje. Prescott naj bi se na prodajnih policah znašel še letos. Pojavlja pa se vprašanje, do kam bo zmanjševanje litografije še mogoče. In kaj po tem ...

13 komentarjev