»

Prihajajo zaporne kazni za zlorabo dostopa do TV prenosov na spletu

Slashdot - Prenosi športnih dogodkov so velik posel, saj pritegnejo številčno občinstvo in s tem denar od oglaševanja oz. naročnine (pay per view, flat rate). Ker za vse to ne pride v poštev, bodisi zaradi cene bodisi zaradi geografskih omejitev, se je seveda ustvaril živahen sekundarni trg. Tako na spletu ne manjka navodil o tem, kako gledati televizijo na internetu brezplačno, pri čemer so glavne opcije storitev Hulu ter P2P TV omrežja (npr. PPLive), v zadnjem času pa tudi številne spletne strani, ki objavljajo neposredne povezave do živih prenosov posameznih dogodkov.

Lastniki licenc so seveda besni, ker jim to prinaša izgube. Turški ponudnik nogometnih prenosov DigiTurk je nedavno dosegel odklop celotne Blogger platforme, ker so se tam...

35 komentarjev

Združeni narodi odprli dostop do svojih podatkovnih zbirk

UNdata

Slashdot - Združeni narodi oz. natančneje njihov oddelek za statistiko DESA se je odločil objaviti svoje podatke na internetu - korak, ki sicer ni nič posebnega s tehničnega vidika (ali pa tudi, saj so dosedaj bili podatki razdrobljeni v različnih lastniških podatkovnih bazah) a je zato toliko bolj impresiven zaradi same količine podatkov. Združeni narodi so namreč že od začetka svojega obstoja zbirali podatke v državah članicah in so tako tekom svoje dolge zgodovine ustvarili zajetne količine raznovrstnih podatkov.



UNdata, kot se projekt sicer imenuje, je bil razvit v sodelovanju s švedsko državno statistično agencijo in fundacijo Gapminder in od danes ponuja zajeten podatkovni vir za vsakogar.

2 komentarja

Nemčija, pravni pogled na "globoko povezovanje"

The Register - "Globoko povezovanje", kakor bi se morda glasil dobesedni prevod "deep linkinga", pomeni neposredno povezovanje internetnih vsebin med različnimi viri. Na Slotechu tako, kadar se novica sklicuje na zunanji vir (kot recimo tale ;)), bralcem ponudimo neposredno povezavo in ne le Klik!-a do strani časopisa, nakar bi obiskovalec moral izvirno zgodbo izbrskati sam.

Da pa to ni lepo, menijo predvsem marketingarji, ki s takim sklicevanjem posledično izgubijo vsaj en sklop prikaza oglaševalskih pasic; nekaterim je šlo to celo tako zelo na nervni sistem, da so se poslužili pravnih sredstev. V petek, 18. julija, je tako nemško zvezno sodišče odločilo, da pri tovrstnem povezovanju ne gre za protipravno obnašanje oz. kršenje avtorskega in konkurenčnega prava. Hura!

Sicer pa si poskusimo zamisliti internet, v katerem bi uporabniki za dostop do informacij morali prebroditi pop(up)asto pot skozi masivne portale; zamislite si spletne iskalnike -- ti v svoji podatkovni bazi tako ne bi smeli...

3 komentarji