»

Opteron in nForce 3 Pro

Obdeluj podatke...64-bitno! :)

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Tako, po krajšem oddihu na obali naših sosedov in na žalost zamujenem Slo-Tech LANu, sem ponovno med živimi in zdravimi v ekipi Slo-Techa. [:D]

Opteron, eden izmed zadnjih upov za AMD, da zleze iz rdečih številk, je pod velikim pritiskom. Predvsem poskuša prodreti na, za nas domače uporabnike, manj zanimivo tržišče 64-bitnih procesorjev. Tokrat so na X-Bit Labs na test postavili najhitrejše čipovje, ki še ni v prosti prodaji -- nForce3 Pro -- naslednika zelo priljubljenega nForce 2 (Ultra), v navezi z Opteronom 144. Ta tiktaka pri 1,8 GHz in vsebuje 1 MB L2-predpomnilnika. Čeprav ta...

16 komentarjev

Prva plošča za Opterone in Athlone 64

več strani -

Intel nam jo navadno zagode, ko fizično identičnih procesorjev ne moremo posaditi na enake plošče, saj novi procesorji pač, vsaj marketinško, zahtevajo nova čipovja z novimi ploščami. Pri AMD-ju so stvari obratne, saj smo prisiljeni preiti na nove plošče bolj poredkoma.

Še en ekstrem pa so opazili na AmdBoard, kjer poročajo, da so zapazili poseben tip MSI-jeve plošče, ki podpira tako Opterone kot Athlone 64. Čeprav Opteroni uporabljajo Socket 940, Athloni 64 pa Socket 754, za MSI to očitno ni bila ovira, saj bo K8D Master2 FAR podpirala oboje. Jasno je že, da plošča uporablja K8T800 (znano tudi kot K8T400M) čipovje z VT8237-južnim mostom, ni pa še znano, ali bo za uporabo Athlonov 64 potreben kakšen adapter, ali pa bo AMD celó pričel izdelovati Athlone 64 za Socket 940. Klik, klik!

1 komentar

Malo o Opteronu in ploščah zanj ...

Prva plošča za Opterone z AGP režo

vir: AMDboard.com
več strani - AMD-jev pred kratkim izdani procesor, ki je zmožen poganjati tako 64- kot tudi 32-bitne aplikacije - Opteron - je sedaj veliko na preizkušnjah. Seveda so tu izpostavljene tudi matične plošče ter vezja zanj. Na AMD Board so nam na kratko predstavili bistvene karkateristike prve plošče, na katero lahko "nataknemo" dve procesorski čudesi in ima poleg tega tudi AGP režo. Več.
Na AMD MB so izvedli kratek test večprocesorskega Opteron sistema. Test je zelo zanimiv, saj so v testno posteljico posadili kar štiri Opterone, tiktakajoče pri 1,8 GHz, in zajetnih 7,5 GB pomnilnika, a so naredili napako in testirali s Sandro. Klik!
Seveda pa si za konec lahko ogledate...

2 komentarja

AMD spreminja načrte

X-Bit Labs - AMD-jeva nova procesorja Athlon 64 in Opteron sta trenutno najbolj pričakovana izdelka na trgu procesorjev. Zakaj, porečete? Ker naj bi bil Athlon 64 prvi 64-bitni procesor namenjen domačim (pisarniškim) uporabnikom, Opteron pa predstavnik nove tehnologije med procesorji za serverje. No, po poročanju X-Bit Labs bo potrebno na ta dva procesorja še nekoliko počakati, saj bosta na voljo šele marca oziroma aprila prihodnje leto. Klik!

2 komentarja