»

Pentium 4 v stilu Commodore 64

P4 v stilu C-64

golem.de - Starejši bralci se gotovo spominjate slavnih mlinčkov kot so C-64, Amiga 500 (pisec te novice je imel seveda oba) in Atari ST. Tokrat nas ne zanima takratna superiornost nad PC-ji, pač pa sama zasnova teh računalnikov. Sveta preproščina je omogočala, da so inženirji shranili vsa vezja kar v ohišje tipkovnice.

Tudi v aktualnem svetu PC-jev smo priča poizkusom, da veliki stolpi spet postanejo predmet zanimanja samo profesionalcev in entuzijastov. Vsem ostalim naj bi (beri bodo) zadostovali ali prenosni računalniki in/ali HTPC-ji.

Očitno navdušeni nad zasnovo prej omenjenih dedkov, so v do sedaj neznanem podjetju Cybernet oblikovali PC, katerega drobovina je shranjena pod tipkovnico. Pregled specifikacij pokaže, da je malček povsem spodoben računalnik. Srce sistema predstavlja Pentium 4, ki lahko bije tudi pri 3.2 GHz, vgradimo lahko do 2 GB RAM-a, za...

45 komentarjev

Modificiran ADSL-modem

RainWulf -

Računalničarji težijo k modificiranju vseh možnih komponent. Začne se pri ohišju, tipkovnici in glodalcu, vztrajnejši napadejo še monitor in komponente znotraj ohišja, potem pa se število uporabnih, bodisi estetsko bodisi hitrostno, modifikacij konča. Za nekatere ...

Možakar na RainWulf se je odločil izvesti za odtenek nenavadnejšo modifikacijo; obdeloval je ADSL-modem. V mislih ni imel nikakršnih ledic in podobnih svetlečih se okraskov, temveč je vanj vgradil preprost ventilator. Kakšnih večjih prednosti sam poseg ne prinaša, akoravno avtor navaja popolno prenehanje, hm, zmrzovanja modema in znatno izboljšanje stabilnosti. Klik!

5 komentarjev

845PE proti 875P vezju

Albatronova plošča iz omejene serije

vir: Overclockers New Zeland
Overclockers New Zeland - Na Overclockers New Zeland so med seboj primerjali dve Intelovi vezji, in sicer i845PE ter i875P. Za test so uporabili matični plošči Albatron PX845PEV-800 (845PE) in Soyo P4I875P Dragon 2 (875P). Kljub temu, da sta 800 MHz-Pentium 4 procesor in i875P vezje trenutno najboljša kombinacija za Pentium 4 osnovan namizni sistem, sta še vedno predraga za povprečnega uporabnika. Na testu so ugotovili, da ima i875P-matična plošča več naprednejših funkcijah in da 845PE izvedenko prehiti v vseh testih, a je potrebna izboljšav glede stabilnosti. Klik!

2 komentarja

Ohišje s toplotno cevjo

DWPG - Tip na DWPG.com si je izdelal lastno ohišje iz aluminija. A to ni navadno aluminijasto ohišje. To je omara za računalo z vgrajeno toplotno cevjo. Princip toplotne cevi verjetno že vsi poznate vsaj v osnovi, zato se raje posvetimo celotnemu ohišju.

Iz aluminija je izdelal malce tanjši veliki stolp ("slim big tower") in vanj vgradil svoje komponente. Naredil je hlajenje na princip "heat pipe-a" in zadevo fiksiral. Vse skupaj mu omogoča, da dva Xeon procesorja hladi le z enim ventilatorjem. Pa recite, da se ne izplača! [:D] Tule! Članek je malce premalo podroben, pa tudi kakšna slika več ne bi bila odveč. Ah, ja!

0 komentarjev