»

Zaslonska tipkovnica s povratno informacijo

izboklinice, ki bi se pojavile na zaslonu

vir: AppleInsider
AppleInsider - En mesec pred potencialno Applovo prireditvijo, na kateri praktično ves svet pričakuje predstavitev 7 oz. 10 palčnega tabličnega računalnika brez tipkovnice, se je izkazalo, da so pri Applu vložili patent za virtualno tipkovnico, ki med tipkanjem daje povratne informacije. Patentna aplikacija z naslovom Keystroke Tactility Arrangement on a Smooth Touch Surface opisuje poseben okvir pod zaslonom, ki bi se v tipkarskem načinu (ko bi bila aktivna zaslonska tipkovnica) dvignil in na površini zaslona povzročil izbokline, na vsaki črki svojo oz. okvirčke okrog črk. Izboklinice bi seveda lahko vgradili na površino zaslona, a bi le-te motile uporabo naprave, ko tipkanje ne bi bilo potrebno, npr. pri brskanju po spletu. Patentna aplikacija sicer opisuje tudi drugi način, kjer bi se pod zaslonom skrival podoben okvir okrog črk, s tem da bi tokrat vplival na pritisk....

13 komentarjev

19-palčniki za množice

Tom's Hardware - Tehnologija LCD zaslonov je postala dostopna ljudstvu že pred kar nekaj časa, cene pa so postale znosne šele v zadnjih nekaj letih. 17 palcev naj bi povsem zadoščalo povprečnega smrtnika, medtem ko pri delu z videom, slikami ali preprosto igranju iger velikokrat pride prav večji zaslon.

19-palčniki, ki jih je tesiral Striček Tom, niso vrhunec tehnologije, vendar predstavljajo cenejše alternative, saj naj cena ne bi presegala tisoč evrov. Če vas zanima, kateri izmed šestih ekranov bi bil najprimernejši za vas, si članek le preberite.

4 komentarji

Sonyjevih 23 palcev

vir: Tweak3D
Tweak3D - LCD zasloni, namenjeni domači uporabi, so ponavadi v velikostih 15 in 17 palcev. V primerjavi s CRT-monitorji imajo sicer manjšo porabo energije in večjo površino zaslona, a za ceno odzivnih časov, zornega kota in zrnavosti ekrana. Sony pa je na trg poslal 23-palčni LCD zaslon, ki nam lahko služi že kot manjši TV ekran. Tako je gledanje filmov še večji užitek. Naj le še omenim, da je največja možna ločljivost kar 1920x1200 točk.

11 komentarjev

17 palčniki na kupu

Tom's Hardware - LCD zasloni so si na prvi pogled podobni, a ko se spustimo v njihove sposobnosti ugotovimo da se med seboj razlikujejo. Ne razlikujejo se samo v obliki, temveč tudi v zornem kotu, svetilnosti, resoluciji, velikosti točk in nenazadnje tudi v odzivnih časih. Če jih primerjamo, so na trgu trenutno 20 in 16 milisekundni LCD zasloni, ki so primerni za domačo uporabo. Sicer se razlika zdi zelo majhna, skoraj nepomembna, a igra veliko vlogo pri igranju hitro poteznih akcijskih iger. Barve najlepše...

12 komentarjev

Zrcalni LCD

PC World - Philips pripravlja še eno novo pogruntavščino - ogledalo. A ker so ogledala uporabljali že pred rojstvom Kristusa, so morali izumiti nekaj novega. To je LCD prikazovalnik, LCD televizor in ogledalo v enem. Ko je zaslon izklopljen, je zrcalo pač čisto navaden špegu™, ko pa monitor vklopimo se en del ali kar celotno zrcalo spremeni v LCD prikazovalnik. O praktični uporabnosti tehnologije presodite sami, Philips pa ogledala namerava razpostaviti po raznih hotelih.

Še nekaj lastnosti teh večnamenskih ogledal: 16:9 razmerje med širino in višino, ločljivosst 1280x768 pik ter možnost dobave v 17-, 23- in 30-inčni različici. Največji bo stal okrog $5500. Oglej si me!

2 komentarja

Nov članek: CRT proti LCD (1.del)

Klasična in trinitronska katodna cev

vir: HowStuffWorks
Slo-Tech - Ker na Slo-Techu nenehno vestno skrbimo za vašo splošno izobrazbo in spremljanje novih in malce starejših tehnologij, je sedaj pred vami velik članek o dveh tehnologijah, ki v monitorjih trenutno prevladujeta -- CRT proti LCD. Danes si lahko ogledate njegov prvi del, v katerem se boste poučili, kako deluje starejša "škatlasta" CRT-tehnologija, v nadaljevanju, ki sledi, pa boste brali o tankih LCD-zaslonih. Kaj sta katodna cev in fosforni premaz, čemu služi senčna maska in v čem se razlikujeta RGB in CMYK, vse to in še več v članku. Branje obvezno!

18 komentarjev

NEC predstavil 30 palčni LCD zaslon

Extremetech - Kot so zapisali na Extremetech, je NEC predstavil svoj največji LCD zaslon (v segmentu zaslonov za osebne računalnike). Le-ta meri v diagonali 30 palcev, diagonala vidne slike pa znaša ker 29.5 palca. NECov LCD3000 ima 25-milisekundno osveževanje pike in deluje pri nazivni ločljivosti 1280x768pik. LCD3000 naj bi prišel v prodajo do konca leta. Še približna cena: 4300 ameriških zelencev. Klik!

2 komentarja

Veliki problemi

Tweak3D - Predstavljajte si to: imate internetno računalniško stran (kot naprimer slo-tech) in imate ekipo (kot je naprimer naša) in seveda se vam stalno pojavljajo novi obetavni mladeniči, ki bi radi pisalni novice za to stran in delali teste strojne opreme. Vi seveda vzamete "na krov" vsakega sposobnega, ki kaže zanimanje. Samo kaj, ko le-ta izrabi zaupanje za krajo strojne opreme, ki naj bi jo testiral?!
Točno to se je namreč zgodilo na Tweak3d.net. V ekipo so vzeli osebka po imenu Michael Martin in ta je začel pisati novice. Vse lepo in prav. Čez en mesec po njegovem sprejemu v ekipo dobi ustanovitelj strani telefon, naj že vendar vrnejo GeForce3 grafično kartico. Na testu namreč niso imeli nobene grafične kartice... Kar se je zgodilo je to, da se je Michael Martin "izposodil" veliko strojne opreme pod izgovorom, da je eden izmed ustanoviteljev Tweak3d.net in da delajo test točno tiste strojne opreme. Trgovine in proizvajalci so mu šač posodili kar so imeli in... nikoli dobili nazaj!...

4 komentarji