»

ATI predstavil Imageon 2380 in Imageon 2388

vir: ATI
ATI - Kanadski ATI je v sredo uradno predstavil svoja nova multimedijska procesorja z imenom Imageon 2380 in Imageon 2388. Imageon multimedijski procesorji so namenjeni vgradnji v mobilne telefone. Najnovejša člana družine Imageon omogočata uporabnikom posebno multimedijsko in igralno doživetje, saj oba podpirata OpenGL ES 1.2. Le-ta omogoča izris bolj realističnih detajlov, osvetljevanja in objektov.

Oba nova Imageona omogočata snemanje videa do 30fps v MPEG-4 in H.263/H.263+ formatu. Poleg tega podpirata več kot sedemnajst audio formatov, med drugim AMR, AAC LC, aacPlus™ enhanced, MP3, Real Audio, WMA in MIDI. Omogočata tudi 3D Zvok, ter CD kvaliteto zvonjenja.
Tehnologija PowerPlay™...

13 komentarjev

Mobility Radeon 9800 - poslan z namenom, da prehiti vse

ATI - ATi je na tržišče poslal eno najhitrejših grafičnih kartic za prenosnike pod pričakovno oznako Mobility Radeon 9800. Pohvali se lahko z 8 cevovodi ter 256 MB pomnilnika. Odlično se izkaže tudi v zahtevnejšem svetu 3D animacij in videa, da o primernosti poganjanja najnovejših iger sploh ne izgubljam besed.

Eden prvih prenosnikov, ki se lahko pohvali z omenjenim GPU-jem, je Dellov Inspiron XPS.



Več o tej grafični kartici izveste na ATi-jevi domači strani.

Je že začel kdo dodatno varčevati za nakup prenosnika?

32 komentarjev

Nova ATI grafična kartica za zahtevnejše uporabnike

Slo-Tech - Podjetje ATI je predstavilo svoj nov izdelek, ki je namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Gre za model FireGL X2-256t, ki ima 25 % večjo zmogljivost od svojega predhodnika, kar so dosegli predvsem s povišanjem takta delovanja procesorja in pomnilnika. Zaradi tega so morali prilagoditi tudi razporeditev elementov na plošči. Za hlajenje skrbi hladilnik izdelan iz bakra, kartica ima 256 MB pomnilnika in, kar je redkost, kar dva digitalna priključka za priklop LCD monitorjev (DVI-I). Cena se bo gibala okoli 900 dolarjev, na voljo pa bo konec januarja. Več si lahko preberete tukaj.

2 komentarja

Manj procesorjev na 533 MHz FSB

Digit Life - Kot kaže, bodo kaj kmalu Intelovi novi procesorji s prednjim vodilom na 800 MHz zamenjali svoje šibkejše bratce, tiktakajoče pri 533 MHz. Podobno misli tudi Intel, saj je vsem svojim distributerjem zmanjšal število pošiljk šibkejših procesorjev. Čeprav Intelova strategija le-te ne preseneča, z njo niso zadovoljni. Ameriški čipovski gigant izpolni le 30 do 40 odstotkov vseh naročil za procesorje s 533 MHz vodilom. Prodaja Intelovih vezij s podporo 800 MHz vodilu naj bi do konca septembra narasla za 40 odstotkov, do takrat pa distributerjem ne preostane nič drugega kot čakanje. Klik!

0 komentarjev

Nov All-in-Wonder ter čipovje za Opterone

Overclockers Australia -

Včeraj smo poročali, da je AMD izdal svoj nov Opteron, danes pa sta za dve novosti na trgu poskrbela še ATI in VIA. ATI je predstavil novega člana družine All-in-Wonder, ki temelji na Radeonu 9600 Pro. Grafična kartica poleg samega grafičnega procesorja omenjene družine prinaša še TV tuner s podporo 125 kanalom, FM tuner za poslušanje radia, sekundarni VGA izhod za delo na več dveh zaslonih, podporo predvajanju DVD filmov in še nekaj ostalih bonbončkov. O ceni in dobavljivosti v Kokoški še ni podatkov. Več o tem.

Za novost drugačne vrste je to pot poskrbela VIA, ki je včeraj pokazala delujoč računalnik s čipovjem K8T800, na katerem sta se pod Linuxom potila dva 64-bitna Opterona. Novo čipovje vsebuje južni most VT8237, podporu RAID-u, SATA, ATA in AGP 3.0. Cena ostaja neznana. Slin, slin.

0 komentarjev

ATi podaljšal pogodbo z Intelom

ATI - Kanadsko podjetje ATi je včeraj objavilo, da je podaljšalo pogodbo s gigantom vsega, kar je čip, Intelom. V podaljašni pogodbi pa si je ATi pridobil tudi licenco za izdelovanje integrirane grafike na Intelovih najnovejših vezjih, ki podpirajo prednje vodilo na 800 MHz. Eden izmed vodilnih mož pri Intelu je izjavil, da bo ta pogodba koristila tudi njihovim strankam, saj jim bo prinesla nove razsežnosti ter možnosti v razvijanju ter konfiguriranju njihovih Pentium 4 sistemov. Podobnih misli so tudi pri ATIju. Klik!

6 komentarjev

SVLA: Marxove (in naših računal) mokre sanje.

The Register - Bralec, ko nameščaš neko programje, kolikokrat pritisneš navidezno izboklino "Next"? No, in pri katerih se najdlje zamudiš? Izbiri lokacije na disku? CCC, slabo. Veš, vmes se ti ponavadi prikaže eno dooooolgo besedilo, ki sliši na kunštno ime EULA. Pogodba za končnega uporabnika je tam in predvideva, da jo vedno prebereš po dolgem in počez, ter da se z njo celo strinjaš. No, kaj pa, če se ti ta pogodba ne prikaže, ampak se ti prikaže neko drugo, tebi bolj všečno besedilo, pa ga notri niso vstavili avtorji programa? Še bolje: kaj, če bi bilo to besedilo bolj kot samim programerjem všeč tudi tebi?

Yep, rešitev obstaja. Sicer (še) nisem pravnik, tako da o tem ne morem soditi, vendar se je na spletu znašel hecen substitut, imenovan "SOFTWARE VENDOR LICENSE AGREEMENT" (SVLA). Kaj to je in ako bi ga rad imel namesto stare pogodbe, pa si poglej tukaj!

1 komentar

Tualatini na poti

X-Bit Labs - Po pravici povedano mi vse to mučkanje okoli Tualatinov že močno preseda, toda v primeru, da koga zanima: sodeč po tej strani, je Intel že začel s testno proizvodnjo prvih primerkov teh 0.13 mikronskih procesorjev. Kot že veste, bo Tualatin jedro primarno namenjeno Mobilnim procesorjem ter pozneje cenejšim Celeronom2. Pojavili se bodo tudi Desktop Tualatin Pentiumi III, toda Intel se na vso moč (beri: z nenormalno visokimi cenami) trudi, da ta procesor ne bi zasenčil Pentiuma4. Kakorkoli, ta nova poročila dokazujejo, da so govorice o Intelovih težavah s prehodom na 0.13 mikronov lažne. To je potrdil tudi Sunlin Chou, eden izmed vodilnih mož Intela.

2 komentarja