»

Masovni test grafičnih pospeševalcev.

Digit Life - Na Digit-Life so se potrudili in stestirali večino grafičnih pospeševalcev narejenih po letu 1999 in vse do danes. Spisek obsega kar 80 kartic, in se začne pri Rivi TNT2 Ultra, konča pa se seveda s trenutno najmočnejšima pospeševalcema: nVidinim GeForceom FX 5950 in ATIjevim Radeonom 9800XT.

Test je zelo obsežen, zato vsi, ki vas zanima kakšen napredek je industrija grafičnih kartic naredila v štirih letih, kar veselo na branje testa.

18 komentarjev

Grafika, tokrat vgrajena

vir: Google
Short-Media - Grafične kartice danes po večini najdemo pritrjene v AGP vodilu, le redko pa se te nahajajo že intergrirane na matične plošče. Največja slabost je pomnilnik, saj si mora grafična kartica le-tega sposoditi pri sistemskemu, kar se ponavadi pozna pri hitrosti. Drugi plus pa je cena, saj je ta ponavadi nižja od konkurenčnih eksternih kartic. Ati Radeon 9100 IGP je vgrajen v severni most matične plošče in deluje preko vodila AGP 3.0. Prilasti si do 128 MB pomnilnika, katerega prepustnost je 6,4 GB/sekundo, medtem ko jedro deluje pri 300 MHz. Uvrstimo jo lahko v kategorijo Gf FX 5200, ki je dosegla podobne rezultate kot intergriran konkurent.

1 komentar

Half Life 2 in Radeoni

The inquirer - To, da kanadsko podjetje ATI in Valve (avtorji igre Half-Life) sodelujeta pri razvoju igre Half Life 2, ki naj bi izšla jeseni, je znano že dolgo časa. Tako naj bi bila igra optimirana za serijo grafičnih kartic ATI Radeon (z Radeonom 9800 na čelu) in bo dodana tudi v retail (oziroma box) verzije Radeon 9800 grafičnih kartic.

Novost pa je to, kot poroča The Inquirer, da lahko kmalu pričakujemo tudi testni program, osnovan na grafičnem pogonu Half Life-a 2, kjer se bo videlo, kako zelo je ta pogon optimiziran za ATI-jeve čipe.
Vsekakor je to hud udarec nVidiinemu sloganu "nVidia, the way it was meant to be played!" Še klik.

22 komentarjev

Katero grafično kartico izbrati?

ATI vs nVidia

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - To vprašanje so si zastavili pri Stričku Tomu, kjer so se naloge lotili zelo resno in spisali obsežno primerjavo vseh trenutno najbolj popularnih kartic. Tako so med seboj tekmovale kartice dvanajstih različnih podjetij, od ABITa pa do Tyana. Izmed osemindvajsetih kartic zajetih v članku, se je na vrhu bohotila MSIjeva izvedenka GeForce-a FX 5600, ki sicer ni najmočnejša ima pa dobre multimedijske sposobnosti in je dober nakup za tako ceno. Takoj na branje!

5 komentarjev

ATi vs nVidia -- večni boj in goljufanje

Digit Life - Boj teh dveh podjetij poznamo domala vsi. Z vsako izdajo grafičnega čipa poskuša vsak prevzeti kraljevi stolček, vendar pa vsi vemo, da ima vsak grafični čip določeno mejo hitrosti. Ko se doseže ta meja in dlje ne gre več, se prozvajalec loti goljufanja in prilagajanja gonilnikov -- to se je pripetilo s tema dvema gigantoma na področju grafikulj. Polotila sta se goljufanja in sta gonilnike prilagodila testom, da delujejo čimbolje v navezi s testi, ki jih more grafična kartica prebaviti. Na Digit-Life so spisali zelo zanimiv članek, v katerem so obravnavali oba proizvajalca. Programa, katera sta najbolj primerna za testiranje grafičnih kartic -- 3D Mark 2001 SE in 3D Mark 2003 sta na tem področju zelo sporna, zato ju seveda lahko najdete tudi v članku. Vsem privržencem prvega ali drugega podjetja priporočam branje članka. Klik!

3 komentarji

QuadroFX 1000 in 2000

Digit Life - Digit-Life je objavil zanimiv test dveh nVidiinih grafičnih kartic -- profesionalnih QuadraFX 1000 in QuadraFX 2000, namenjeni predvsem profesionalni rabi in poganjanju zelo zahtevnih aplikacij. Kartici se razlikujeta pri frekvencah jedra in spomina ter pri nekaterih dodatnih funkcijah. V celoti gledano je QuadroFX 1000 počasnejša od svoje zmogljivejše sestrice. Avtor je grafikulji, ki so ju poganjali gonilniki Detonator 43.51, testiral v petih profesionalnih programih. Pri preizkusih ju je primerjal še z njuno predhodnico, Quadro 4, in ugotovil, da je nova serjia FX prinesla kar nekaj izboljšav. Klik!

0 komentarjev

Triinšestdeset grafikulj na preizkusu

Legendarni 3dfx-ov Voodoo 2

vir: Digit Life
Digit Life -

Zgodovina grafičnih kartic je zelo zanimiva, tu ni kaj. Z njihovim razvojem so postali potrebni tudi vse zmogljivejši procesorji za uspešno delovanje grafičnih kartic in danes najmočnejše kartice le stežka najdejo ustrezno zmogljive procesorje.

Tokrat pa kratek pogled v preteklost; na Digit Lifeu so opravili zanimiv test in sicer so preizkusili, kako se obnsejo starejše grafične kartice (in novejše) na Pentiumu 2 350 MHz. Praktično uprabne vrednosti ta test nima, saj je bolj ali manj zanimivost, a nakljub temu lepo pokaže, da najzmogljivejše kartice brez ustreznega procesorja ne pomenijo nič. Klik!

27 komentarjev

Digit Lifov junijski 3Digest

Digit Life - Digit Life nas vedno znova preseneča s svojimi strokovnimi članki, pred enim letom pa so nas začeli razveseljevati s svojim 3Digestom. 3Digest je nekakšno maratonsko testiranje grafičnih kartic (na testu jih je bilo kar 42!!! ) in poročilo o novih gonilnikih, ki ga ekipa Digit Lifa opravlja vsak mesec. Če so vas drugi "miniaturni" testi grafičnih kartic razočarali, potem pojdite si oglejte 3Digest. Ni kaj, 3Digest priporočam vsem hardware manijakom in navdušencem nad grafičnim karticam.
Še zanimivost: ravno ko sem prebiral test V3 3000, sem ugotovil, da so pri Digit Life testirali tudi z IceMan-ovimi voodoo driverji. IceMan čestitam!

2 komentarja