»

Prekletstvo sodobnih procesorjev

Tech Report - včeraj sem malce premišljeval o tem, kako srečni smo lahko bili Včasih računalniški navdušenci, saj proizvajalci procesorjev še niso povsem zapopadli novih označevanj svojih procesorjev. Dobro, Cyrix se je resda šopiril nekaj z oznakami P+, ki naj bi kupcem njihovih CPU-jev skušale prikazati, kako hitro njihovi skupki silicija izvajajo poslovne programe v primerjavi z enako hitrimi Pentiumi, vendar pa je bila zraven še vedno prisotna dobra stara oznaka v megahercih. Stvari so se začele komplicirati, ko se je AMD odločil, da bo svoje Athlone XP začel označevati s starimi oznakami PR. Marsikdo je vihal nos nad vsem skupaj, vendar pa so stvari še vedno bile znosne, pa tudi malce preračunavanja PR-jev v megaherce nikoli ni škodilo sivim celicam [:D]. Stvari so se močno zakomplicirale, ko je AMD predstavil nove Athlone, ki so temeljili na novih jedrih in so se med sabo lahko razlikovali tudi po količini predpomnilnika in hitrosti vodila. Tako se je lahko zgodilo, da sta se različna...

12 komentarjev

Prihajata Prescotta 2,8 ter 3 GHz

X-Bit Labs - Vse več je polemik okoli močno pričakovanega Intelovega procesorja Prescott, ki naj bi izšli novembra. Prva modela, ki bosta zajadrala v trgovine bosta tiktakala pri 3,4 in 3,2 GHz. X-Bit Labs pa poroča o prihodu še dveh Prescottov s frekvenco 2,8 ter 3 GHz. Načrtovana sta za prvo četrtino naslednjega leta in bosta morda delovala celo na trenutnih Springdale/Canterwood ploščah.

Na dan pa je prišla tudi novica o dveh novih čipovjih: Grantsdale-GV in Grantsdale-GL bosta med uporabnike prišli v drugi četrtini naslednjega leta in bosta uporabljali Socket T podnožje Procesorji pa bodo na voljo tako za Socket T, kot tudi za Socket 478. Tu si oglejte še nekaj pomembnih informacij.

9 komentarjev

O AMD-ju in njegovi prihodnosti

The inquirer - Kot kaže, se AMD-ju trenutno ne obeta nič dobrega, saj so časi, ko so Athloni kot za šalo pometali z na papirju precej hitrejšimi Pentiumi III in 4 že mimo, saj je podjetje zaostalo v megaherčni vojni. Skrb vzbuja podatek, da AMD že dalj časa posluje z rdečimi številkami, za to četrtletje pa bodo namesto 715 milijonov $ deležni le 615 milijonov $ prihodkov. AMD naj bi po poročanju nekaterih virov iz rdečih številk potegnila prodaja Opteronov in Athlonov 64, kateri bojda ne bodo predstavljeni 30. septembra, kot je bilo sprva načrtovano, ampak cel teden prej. No, ravno pri Opteronih pa se je zataknilo, saj prodaja le-teh ne poteka ravno tako, kot je bilo pričakovano, ravno manjša prodaja teh procesorjev pa je eden izmed razlogov za nižje prihodke od načrtovanih. Intelu se kar samo od sebe smeje, vendar stvari noče prepuščati naključju, zato so za 13. julij napovedane obsežne pocenitve Xeonov in predstavitev različic, ki bodo imele, podobno kot Opteroni, 1 MB predpomnilnika. Hja,...

27 komentarjev

Kako bomo računali PR pri Athlonih 64?

X-Bit Labs - Performance Rating (PR) oznake so pri AMD-ju postale že kar stalnica, ki spremlja njihove procesorje in so prisotne že vse od predstavitve prvih Athlonov XP. Kot kaže, pa se bo označevanje preneslo tudi na bodoče 64 bitne Athlone 64, in sicer po naslednji formuli:

Performance Rating = (CPU frekvenca x 3)/2 + 400

Kot navajajo viri, bosta še v tem letu predstavljena modela na jedru ClawHammer s frekvencama 1.8 GHz (3100+) in 2.0 GHz (3400+). V prvi četrtini naslednjega leta pa bomo videli zadnji procesor na tem jedru, ki bo deloval s frekvenco 2.2 GHz (3700+). Poleg tega namerava AMD manj premožnim kupcem nameniti 0.13 mikronski procesor Paris, ki bo namesto 1 MB sekundarnega predpomnilnika vseboval le 256 KB le-tega in bo
deloval s frekvenco 2.0 GHz (3100+ - drugačen PR).
Sredi prihodnjega leta, pa...

6 komentarjev

Intel Northwood 2.2 GHz

ZDNet - V ponedeljek bo Intel trgu ponudil nove izvedenke svojih Pentium 4 procesorjev. Silicijski župici bosta tokrat tiktakali pri 2 ter 2.2 GHz (nenaviti, jasno ), izdelani pa bosta v .13 mikronski tehnologiji.

Pričakovanja? Po mnenju strokovnjakov so zelo dobra -- no, kolikokrat pa niso -- a vendar je tu začutiti rahlo drugačno klimo, kot smo je bili vajeni. Procesor ne bo le cenejši zaradi 130 nanometrske (delno bakrene) tehnologije izdelave. Vseboval bo tudi še enkrat več predpomnilnika, tokrat 512 kB (kot Pentiumi 2, če me spomin ne vara), 562 dolarjev vredne lepotce pa bo prav tako moč uspešno goniti v navezi z DDR pomnilnikom.

AMD je prav tkao najavil 0.13 mikronske procesorje, kodno poimenovane 'Thoroughbred'. Pa izgovori, če moreš. Klik!

4 komentarji