»

Intel Nehalem - vrnitev Hyper-threadinga

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili nekaj zanimivih informacij o Intelovih procesorjih naslednje generacije, temelječe na arhitekturi Nehalem in izdelanih v 45-nanometrski tehnologiji. Med drugim poročajo tudi o vrnitvi vsem dobro znanega Hyper-threadinga. Poleg tega naj bi procesorji imeli integrirani pomnilniški krmilnik, zaradi katerega bodo procesorji dobili novo podnožje Socket B s 1366 nožicami.

Več na VR-Zone.

13 komentarjev

Avtomatsko hlajenje s suhim ledom

VR - Zone - Vsak, ki ekstremno navija svoje komponente, pozna pomen zmogljivega hlajenja in nemalokrat poseže po načinih hlajenja, ki omogoča ohladitev najbolj vročih komponent pod ledišče. Nadvse popularno je hlajenje s suhim ledom, pri čemer se v t.i. kontejnerjih, pritrjenih na procesor oziroma grafično kartico, nahaja suhi led, ki tako hladi komponento. Slabost tega hlajenja je v tem, da je potrebno...

16 komentarjev

Vse več informacij o Socketu AM2

Slo-Tech - Na spletu so se danes pojavili kar trije članki o prihajajočem AMD-jevem podnožju, AM2. Kot je znano, bo le to imelo 940 nožic (ni kompatibilno s starim podnožjem 940!) in podpiralo DDR2 pomnilnik. Na Gathering of Tweakers.net so se pojavile slike matične plošče MSI K9N Platinum (Socket AM2). Na Anandtechu so objavili članek o prihajajočem podnožju in objavili nekaj podrobnih slik podnožja. Na strani VR-Zone pa so objavili članek o prihajajočih nVidiinih veznih naborih za AM2 podnožje.

Veselo branje!

1 komentar

Ekstremno navijanje s Prometeio

Extreme Overclocking - Za navijanje je poleg dobre strojne opreme pomembno tudi hlajenje, brez katerega se lahko poslovimo od večjih podvigov. Eden izmed najboljših načinov hlajenja vašega mlinčka je kompresorsko hlajenje, kot ga uporabljata sistema Vapochill in Prometeia. Slednji je bil uporabljen tudi pri navijanju P4, ki je pred posegom tiktakal pri 2400 MHz. Prišli so kar do štirih gigaherzov, medtem ko je računalnik stabilno deloval le pri 3800 MHz.

3 komentarji

Nekaj dobrih 'overclockov'

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili spisek najboljših overclockov procesorjev. Če si najprej ogledamo Intelovo stran, lahko ugotovimo, da so bili navijalci kar pridni, saj znaša trenutno najboljše navitje Pentiuma 4 s privzetih 3 GHz na končnih 4,9 GHz. Več o navijanju na področju Intela.

Ob pogledu k AMDju pa lahko vidimo, da tudi tukaj prevladuje kar nekaj dobrih rekordov. Lastniki procesorjev z Barton jedrom so bili prav tako pridni, saj znaša najboljše navitje procesorja kar več kot 1 GHz. Klik!

Zelo odmeven pa je pospešek AMD-jevega Athlona XP 1700+, katerega osnovna frekvenca je 1,46 GHz. S pomočjo zračnega hlajenja so ga prisilili do tega, da se je zbudil pri 2,5 GHz. Več o TBredB pospeških.

Kot kaže, imamo Slo-Techerji vse večjo konkurenco...

3 komentarji

Vedno več Tbred-ov B

Overclockers.com - Le dva dni nazaj sem vas opozoril na prihod nizkohitrostnih 0.13-mikronskih Athlonov XP revizije B0, ki pa so, kot kaže, imeli eno pomanjklivost. Njihovo navijanje ni bilo ravno to, kar smo pričakovali od Tbredov B, saj so zmogli od 1,8 GHz pa do največ 2 GHz, kar ni bistveno bolje od novejših Tbredov A.

V preteklih dveh dneh se je izkristalizirala ena zelo pomembna informacija, ki se skriva v steppingu posameznih procesorjev. Izkazalo se je namreč, da so steppingi, ki se začnejo na črko J (JIUCB, JIUGB in JIUHB) očitno precej slabši čipi od običajnih Tbredov B, ki so se prodajali kot 2400+ (2GHz), saj so se slednji brez kakšnih extremnih naporov večinoma navijali tja do 2,2 - 2,3 GHz.

Za razliko od J-jev, pa se Tbredi B, katerih stepping se začne na črko A (npr. AIUGB), navijajo bistveno bolje. Ta primerek se je z vodnim hlajenjem in pod 1,825 V, navil do celih 2,5 GHz! Edini problem je, da ta čip ni bil 1700+ ali 1800+, ampak 2100+, kar za nas pomeni 30.000 SIT namesto 18.000...

20 komentarjev