»

EU pripravlja hujše kazni za hekerje

Parlamentarci še vedno jemljejo hekerje za de facto zločince, pozabljajoč na izjemen prispevek varnostnega in reverznega inženiringa h kolektivni varnosti računalniških sistemov in njihovih uporabnikov.

vir: Europa.eu
Europa.eu - Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) je ta teden obravnaval dva zelo zanimiva predloga. V torek so proti nekaterim pričakovanjem potrdili obnovitev sporazuma o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih z ZDA [1], dan prej pa so še zdajšnji tekst direktive EP in Sveta o napadih na informacijske sisteme [2]. Glavna nota slednje so poenotene in strožje kazni za vdore v informacijski sistem, po novem do dve leti zapora za vdore v informacijski sistem, v kvalificiranih primerih pa do 5 let zapora. Za kvalificirane se štejejo vsi vdori, ki so uperjeni na ti. "ključno infrastrukturo", izvedeni z namenskim programom (botneti, DDOS orodja,...

24 komentarjev

Zapornik vdrl v zapor

The Register - Zaporniki običajno bežijo iz zapora, dvainštiridesetletni Francis G. Janosko pa je vdrl vanj -- elektronsko. Janosko je bil zaprt v zaporu v Plymouthu v Massachusettsu, kjer je prek terminala, povezanega s strežnikom, zaradi hrošča lahko dostopil do baze podatkov o zaposlenih. Imena, naslove, datume rojstva, številke zdravstvenega zavarovanje in telefonske številke 1100 zaposlenih je nato kolegialno delil tudi z ostalimi jetniki. Poleg tega si je pridobil še dostop do interneta, tako da je svojo zbirko podatkov lahko dopolnil še s fotografijami paznikov, zapornikov in zračnimi posnetki zapora. Če bo obsojen za krajo identitete in namerni vdor v zaščiteni računalnik, mu grozi kazen 12 let in globa 250.000 dolarjev, poročajo.

7 komentarjev

Obetajo se nam VoIP mobilniki

IWon Money - Novičarska spletna stran IWON News poroča o predstavitvi najnovejših mobilnih telefonov s podporo brezžičnemu omrežju Wi-Fi, ki so jih javnosti pokazali na letošnji CITA Wireless konferenci.

Tovrstna podpora standardu Wi-Fi, v navezi s tehnologijo UMA (Unlicensed Mobile Access), omogoča dostop do mobilnih storitev tudi tam, kjer je sicer signal GSM omrežja nekoliko slabši. Zanimivo je tudi to, da VoIP mobilniki nemoteno preklapljajo med GSM in Wi-Fi omrežjem.

Samsung je na omenjeni konferenci predstavil svoj Wi-Fi mobilnik t709, medtem ko sta Nokia in Motorola svoje novince (6136 in A910) predstavila že na februarski konferenci v Španiji.

Več o novosti, kot tudi o zaračunavanju, dosegljivosti in načrtih (tudi evropskih) mobilnih operaterjev si preberite na IWON news.

13 komentarjev

Režiserji proti MPAA

Slashdot -

Poročali smo že, da je MPAA uveljavila prepoved izdajanja predčasnih "screenerjev" za kritike in ostale hollywoodske vplivneže, saj jih ti potem največkrat prenesejo na računalnik in velikodušno ponudijo celemu svetu.

Včeraj je 142 režiserjev naslovilo pismo na MPAA, v katerem zahtevajo, da MPAA to nesmiselno prepoved prekliče, saj niso prepričani, da sploh obstaja povezava med "screenerji" in piratsko industrijo. MPAA je zahtevo zavrnila. V praksi to pomeni, da si bodo morali vsi člani Akademije Oskar filme, ki se za oskarje potegujejo, nekako ogledati v kinu. Več o tem.

4 komentarji

Spamerju grozi 471 let zapora

Philladelphia News - V torek je FBI v Kaliforniji aretiral 39-letnega Allana Erica Carlsona, ki so ga obtožili vdora v 79 računalnikov in pošiljanja masovnih elektronskih sporočil iz le-teh.

Carlson, fanatični navijač lokalnega kluba Philadelphia Phillies, je na 3 elektronske naslove poslal vse skupaj okrog 160.000 sporočil. Tarča sta bila urednika dveh časopisov in klubski naslov. Zaradi velikega števila napačnih naslovov, na katere je pošiljal in ki so vračali obvestila o zavrnitvi, so morali prizadeti lastniki račune zapreti in odpreti nove.

V primeru, da sodišče odloči v prid obtožbam, bo Carlson obtožen na maksimalno 471 let zapora in 117.250.000 $ kazni. Verjetno se vsi strinjate, da je kazen primerna. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

29 komentarjev

Študent vdrl v šolski strežnik

Excite News -

Na kalifornijski univerzi v Riversideu so v petek aretirali 21-letnega študenta, ki je obtožen nepooblaščenega dostopanja do šolskega računalniškega omrežja, torej poenostavljeno rečeno, obtožen je vdora. Tedaj so namreč tam potekale študijske volitve, Shawn Nematbakhsh pa je z vdorom dodelil na stotine glasov izmišljenemu kanditatu, ki ga je bil sam poprej ustvaril in poimenoval American Ninja.

Če se bodo obtožbe pokazale kot resnične, ga lahko doleti kazen do treh let zapora in 10.000 dolarjev (dva milijona tolarjev) denarne kazni. Študijsko sodišče ga lahko poleg tega še izključi, začasno suspendira, premesti ali zahteva, da zadnje četrtletja šolanja z vsemi izpiti ponovi. Odveč je omeniti, da je (bil) Nematbakhsh tik pred diplomo. Klik!

8 komentarjev

Namesto svinčnika, tipkovnica

Excite News - Pouk se bliža koncu in veliko nas je utrujenih od kilometrov črk in besed. V Mainški osnovni šoli so med učence razdelili iBooke, ki so jih učenci lahko uporabljali med poukom kot šolski pripomoček. Namen te akcije je bil, da se otroci naučijo nekaj o računalnikih in da z njimi izdelajo različne seminarske naloge in predstavitve. Učenci in učenke so to novost radi sprejeli, medtem ko so nekateri zlonamerneži™ kljub prepovedim iskali gesla in igrali igre med poukom. Klik!

12 komentarjev