»

Veliki test trdih diskov

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so testirali kar 22 trdih diskov različnih kapacitet, proizvajalcev in vmesnikov. SerialATA vmesnik je zastopalo 14 trdih diskov štirih proizvajalcev (Hitachi, Maxtor, Seagate ter Western Digital), zastareli, a še vedno razširjeni UltraATA pa 8 trdih diskov iz istih tovarn (manjkal je zgolj Maxtor). Vsem zagrizencem željnim svežih informacij priporočamo branje testa, za ostale pa lahko povemo, da je najboljši disk za svojo ceno 320 gigabajtni Western Digitalov WD3200JB, ki uporablja UltraATA vmesnik.

16 komentarjev

USB pod DOS-om

The inquirer -

Ko se je USB šele uveljavljal smo bili sicer skeptični, a izkazal se je kot izjemno uspešno vodilo, ki je danes uporabljano šriše kot kdajkoli prej. Skenerji, tipkovnice, glodalci, diski, CD-ji, tiskalniki ... Vse to lahko priklopimo na računalnik brez šarjenja po ohišju in to kar med delovanjem računalnika.

Ima pa USB lepotno napako, da ni kompatibilen s starejšimi operacijskimi sistemi, kar sicer ni večji problem, se pa lahko pojavijo nevšečnosti, ko potrebujemo dostop do USB naprav iz DOS-a -- naprimer dostop do USB diska z zagonske diskete.

No, sodeč po članku na The Inquierju je to zdaj, sicer v omejenih možnostih, mogoče. Panasonicov ASPI gonilnik namreč lahko po manjši modifikaciji config.sys in autoexec.bat datotek prepozna USB diske in CD-pogone, ne pa tudi ostalih naprav, a tudi to je nekaj. Več o tem, uradna stran v japonščini, prenos.

0 komentarjev

USB zmešnjava

več strani - Če ste bili v preteklosti zmedeni, ko ste pri diskih naleteli na kratice UATA, ATA, UltraATA in podobne, ki so pravzaprav pomenile eno in isto, potem boste ob vsej zmešnjavi, ki je nastala okrog standarda USB, še bolj zmedeni. O standardu USB je bilo povedanega že marsikaj, zato o njem ne nameravam izgubljati besed. Standard je svojo inkarnacijo doživel v različici 1.0, kasneje pa sta sledili še posodobljena različica 1.1 in dolgo pričakovana inačica 2.0. Vse lepo in prav, dokler ni decembra USB forum preimenoval različice USB 1.1 v USB 2.0, različica USB 2.0 pa je ostala USB 2.0. Zakaj? Po poročanju Slashdota je do tega prišlo, ker so uporabniki želeli, da imajo računalniki, ki jih kupijo, vodilo USB 2.0. "Stari" USB 2.0 (prej USB 1.1) naj bi imel dodatek Full Speed, medtem ko naj bi "novi" USB 2.0 (prej prav tako USB 2.0) imel zraven dodatek Hi-Speed. Na strani USB.org so se pojavile po poročanju Bangkok Post še naslednje izjave:

The correct nomenclature for high-speed USB...

6 komentarjev

TDK External USB 2.0 CyClone

Hardware Zone - TDK External USB 2.0 CyClone se imenuje nov eksterni (zunanji) CD-zapisovalnik podjetja Teac, ki ga priklopimo na USB 2.0, oziroma na različico 1.1, če vaš računalnik novejše ne podpira. CDje bere z 48x, prav tako piše, prepise pa s 16x hitrostjo. Izgled "pekača" je zelo atraktiven in bo gotovo pritegnil marsikaterega kupca. Na Hardware Zone so o njem (pa ne o izgledu, temveč "pekaču" [:D]) spisali obširen članek, ki si ga je vredno ogledati, klik!

0 komentarjev

USB 2.0 v vsak računalnik

Bjorn3D - S prihodom Windows 95B, smo dobili v osebne računalnike podporo novemu standardu, USB imenovanem. Šlo je za revolucionaren standard, podport že v operacijskem sistemu, z zmožnostjo priključevanja naprav med delom ter priključitvijo kar do 127 naprav na en USB vhod.

A tistih 12 Mbps kmalu ni več zadoščalo, saj se je pojavila konkurenca s FireWire tehnologijo, ki podpira 400 Mbps ter ima vse lastnosti USBja. USB standard je udaril nazaj in dobili smo USB 2.0, ki podpira hitrosti do 480 Mbps ter je povsem nazaj združljiv z USB 1.1.

Kako do USB 2.0 v vašem računalniku? Lahko zamenjate matično ploščo ter v veliko primerih s tem tudi procesor in pomnilnik, a to je malce predraga možnost. Cenejšo so si ogledali pri Bjorn3D. Gre za PCI razširitveno kartico, ki vam doda 2 USB 2.0 priključka. Za vse, ki vas zanima je tukaj test.

4 komentarji

UltraATA/133 standard rojen

X-Bit Labs - Imate radi hitre diske? Od danes naprej jih boste imeli še raje, kajti Maxtor je postavil temelje novemu UltraATA/133 standardu, ki teoretično omogoča 133 MB/s prenose. Trenutno so lastniki licenc že VIA, SiS, Promise in Silicon Image, ki bodo nov standard uporabili v svojih krmilnikih in chipsetih. Maxtor pričakuje, da bo asimilacija celotnega trga trdih diskov z novim standardom končana zgodaj leta 2002. Glavne lastnosti novega standarda so sledeče:
  • teoretično 33% večji prenosi kot pri UtraATA/100 standardu

  • Združljivost s standardi Ultra ATA/33, ATA/66 in ATA/100

  • Nov standard uporablja isti 40-pinski kabel, kot pri UltraATA/100

Novorojeni standard izgleda obetaven, vprašanje pa je, kako se bo obnesel v praksi (primer: prehod iz UltraATA/33 na UltraATA/66 ni bil ravno bleščeč). Spet: počakajmo na prve teste.

5 komentarjev

Matura za slovenščino

Slo-Tech - Vem, da je že malo prepozno, da bi vam zaželel srečo, lahko pa rečem: Upam, da ste se odrezali dobro. Po poročanjih sodeč, je bil interpretativni esej težji in imel "moteče slogovne postopke". Tako da: upam da ste bili pripravljeni in da ste odpisali karseda najbolje. Matura se je začela. Uživajte

20 komentarjev

USB 2 kontrolorji že v prodaji

X-Bit Labs - Adaptec je danes najavil, da je začel s prodajo USB 2 kontrolorjev. Kot veste, USB 2 podpira prenos pri 480 Mb/s. Taka hitrost ga naredi za 40 krat hitrejšega od njegovega predhodnika, USB 1.1. Na srečo je USB 2 združljiv z vsemi USB 1.1 napravami. To pomeni, da vašega USB čitalnika, ki vam zvesto služi že toliko let, ni potrebno menjati, da bi lahko priklopili druge naprave, ki podpirajo USB 2. Le vaš čitalnik ne bo mogel izkoristiti vseh prednosti, ki jih prinaša nov standard, ker je zastarel. Adaptec-ov kontroler poganja NEC-ova USB 2 tehnologija.

4 komentarji