»

AMD Athlon 64 FX-57 na obzorju

X-Bit Labs - Pojavila se je novica o morebitni AMD-jevi izdaji njihovega najzmogljivejšega procesorja, izdelanega v 90 nm tehnologiji in z uporabo SOI tehnologije, ki so ga poimenovali Athlon 64 FX-57. Še pred prihodom dotičnega procesorja v drugi četrtini prihodnjega leta pa načrtujejo izdajo Athlona 64 FX-55 s frekvenco 2,6 GHz, ki bo izdelan v 0,13 mikronih.

Ker so FX-izdaje Athlonov 64 namenjene najzahtevnejšim kupcem, AMD ni pozabil tudi na spodnji del trga in načrtuje prihod Athlonov 64 4000+ v zadnji četrtini letošnjega leta, 4200+ v prvi četrtini in 4400+ v drugi četrtini leta 2005. Vsi novi Athloni 64 bodo združljivi s Socket 939 podnožjem, ki lahko oskrbi procesor s 105 W energije. Izvirna novica.

2 komentarja

AMD-jevih 64 za prenosna računala

X-Bit Labs - Včeraj je izpod rok AMD-jevih strokovnjakov luč sveta ugledal njihov novi procesor. Kot je zadnje čase v AMD-jevi navadi, je ta pripravljen za delovanje v navezi s 64-bitnimi aplikacijami, kljub temu, da ni namenjen namiznim PC-jem.

Procesorji so izdelani v 0,13 mikronih, imajo 1 MB L2 predpomnilnika in za priklop na matično ploščo potrebujemo Socket 754 podnožje. Za optimalno delovanje potrebujejo 62 W moči, kar je veliko za prenosni procesor, vendar zahvaljujoč PowerNow! tehnologiji v stanju mirovanja porabi manj, kot bi sicer.

Na voljo so v izvedbah 2800+, 3000+, 3200+. V enakem vrstnem redu so jih pri AMD-ju ocenili na 193, 223 in 293 čezlužnih zelencev. Izdelani pa so bili v AMD-jevi tovarni v Dresdnu v Nemčiji.

5 komentarjev

VIA najavila nov procesor

X-Bit Labs - Tajvanska VIA Technologies, ki je širšemu ljudstvu bolj poznana po svojih čipovjih, je danes objavila, da je njihov novi procesor VIA Eden ESP7000 že dobavljiv. Procesor temelji na CoolStream tehnologiji, namenjen pa je prvenstveno uporabi v t.i. pametnih napravah v našem domu, saj ga odlikuje majhna poraba električne energije, zanemarljivo gretje in solidna hitrost. Več o tem.

3 komentarji

AMD predstavil Athlona 64

Prenosnik z novim procesorjem

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Pred nekaj dnevi se je začel MillionMan LAN, ki je tokrat organiziran že drugič. Na njem je predstavnik AMDja ljudstvu prvič pokazal Athlona 64 v akciji. Da bi bilo vse še bolj zanimivo, je bil poleg namizne različice predstavljen tudi mobilni procesor, ki bo tiktakal v prenosnikih prihodnosti. Še pred predstavitvijo pa so na Tom's Hardware opravili kratek intervju, ki pa se je bolj malo navezoval na prihodnost AMDja, temveč bolj na prihodnost iger.

5 komentarjev

Novi Athloni za prenosnike

X-Bit Labs - AMD je včeraj predstavil svoje nove procesorje za prenosne računalnike. Najmočnejši predstavnik nosi oznako Athlon XP-M 2800+, namenjen pa bo najzahtevnejšim kupcem. Za tiste, ki jim je pomembnejša nizka poraba električne energije, je AMD pripravil posebni izdaji Athlona XP-M 1900+ in 2000+. Grajena bosta v 0,13-mikronski tehnologiji, delovala pa bosta pri znižani napetosti, zavoljo česar bosta porabila občutno manj elektrike. Vsi novi procesorji bodo sestavljeni na osnovi Barton jedra in opremljeni s 512 kB L2-predpomnilnika. Še cene: za šibkejša modela 134 in 123, za močnejšega 230 dolarjev. Izvirna novica.

2 komentarja

Intel pripravlja protiudarec

več strani -

Po tem, ko je AMD izdal svoj najmočnejši procesor AMD AthlonXP 3200+, se je konkurenca predramila. Intel, trdno odločen, da bo AMD-ju speljal slehernega kupca v vseh cenovnih razredih, je danes takó najavil svoj nov procesor. Novi Pentium 4 bo tiktakal pri 3,2 GHz, njegov izid pa lahko pričakujem 23. junija, če Intel ne bo spremenil načrtov. Zverina bo opremljena s 512 kB L2-predpomnilnika, 800 MHz-FSB, HyperThreading tehnologijo in D-1 revizijo Northwood jedra. Kaj več bi si za ceno 637 dolarjev še lahko želeli? Novica.

Intel je aktiven tudi na drugi fronti. Strežniškega favorita Itaniuma 2 bo Intel uradno izdal 30 junija, trdijo na The Inquirerju. Procesor s kodnim imenom Madison bo izdelan v 0,13-mikronski tehnologiji, izdan pa bo s frekvencami delovanja 1,5, 1,4 in 1,3 GHz in s 6, 4 in 3 MB L3-predpomnilnika (v tem vrstnem redu). Najšibkejša inačica bo po vsej verjetnosti dobila svoje ime -- Deerfield. Cene bodo od astronomskih 4.200 dolarjev za najmočnejšega predstavnika do...

4 komentarji

AMD o novem Celeronu

X-Bit Labs - Kot verjetno že veste misli Intel okoli 20. maja letos obdelodaniti nove Celerone Willamette (obubožani p4 - 128kB L2 predpomnilnika, socket 478,...) z začetnimi hitrostmi od 1,7GHz naprej. AMD ni vesel tega spljoh, saj se njihovi Duroni pri precej nižjih frekvencah nikakor ne morajo kosati s prihajajočimi C-ji. Kaj bodo postorili, da jim trg ne bo ušel iz rok:
- dvig tehnologije izdelave na 0,13mikronov - Appaloosa jedro (še vedno le 64kB L2);
- hitrost vodila 266MHz;
- ostalo bo ime Duron, toda poimenovanje hitrosti bo podobno tistemu od XP-jev.
To je to, mislite da jim bo uspelo? Več o teh procesorjih (tudi o hitrostih) tukaj.

4 komentarji