»

nVidia predstavlja GT440, pripravlja novo serijo?

GT 440

vir: VR - Zone
VR - Zone - Kot odgovor na prihajajoče grafične kartice AMD-ja, serijo Radeonov HD 6000, naj bi nVidia pripravljala svojo različico osvežitve trenutnega nabora. Da bodo novi Radeoni za bolj ali manj enako zmogljivost precej cenejši in hladnejši od svojih starejših različic in obenem od nVidiine ponudbe, v primeru serije 6800 predvsem od nVidiinega para kartic GX 460, vemo že nekaj dni, medtem ko bo uradna potrditev sledila čez dva dneva. S precejšno zamudo je nVidia s Fermijem komajda ujela korak z AMD-jem, ki pa narekuje hud tempo. Da bi korak še obdržali, zeleni tako načrtujejo GeForce GTX 580.

Uporabljen naj bi bil čip GF110, ki bo očitno to, kar bi moral biti Fermi že ves čas. Pošasten kos...

13 komentarjev

AMD je največji proizvajalec grafičnih čipov

Družini 5800 in 5700, brez 5830

vir: VR - Zone
VR - Zone - Dolgo smo bili vajeni, da je bila s precejšnim naskokom v tržnem deležu ločenih oz. diskretnih grafičnih čipov prva nVidia. Prvi na področju števila grafičnih čipov je pravzaprav Intel, a gre pri slednjem izključno za grafične čipe, vgrajene v vezna čipovja, torej ga tukaj ne upoštevamo. Na drugem oz. tretjem mestu je bil tako dolgo kanadski proizvajalec grafičnih kartic ATI, ki ga je pred časom kupil AMD.

Lani so dosegli prvi preboj, ko so prehiteli nVidio na področju grafičnih čipov v prenosnikih, čemur zdaj sledi še en dosežek. AMD oz. ATI je namreč največji proizvajalec grafičnih čipov, ki ima na diskretnem področju od drugega letošnjega četrtletja 51-odstotni tržni delež, v primerjavi z 49% nVidie....

22 komentarjev

AMD-jevi 12-jedrniki tu že pred uradno najavo

X-Bit Labs - Novi 12-jedrni procesorji iz AMD-jevih tovarn so že tu in to celo nekoliko pred uradno predstavitvijo. Neka trgovska mreža iz Missourija jih je namreč že začela prodajati na Ebayju. Uradno splavitev AMD Opteronov 6174 še čakamo, čeprav primerki, ki so naprodaj, niso videti kot inženirski vzorci, temveč zaresna stvar, saj imajo uradne oznake modela in serijske številke.

Kakorkoli že, AMD Opteron 6174 bo imel takt 2,20 GHz, 12 MB skupnega tretjenivojskega in polovico manj drugonivojskega pomnilnika. Vgrajeni štirikanalni pomnilniški krmilnik se najbolje počuti s pomnilnikom PC3-10600 (DDR3 1333MHz), vse skupaj pa sede na ležišče Socket G34. Začetna avkcijska cena na Ebayju znaša 6500 dolarjev, za takojšen nakup pa je treba ponuditi poldrugega tisočaka več.

AMD...

39 komentarjev

NV 40 izide 13. aprila 2004

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da naj bi nVidia svoj težko pričakovani NV40 grafični čip (vsaj na papirju) splavila že čez manj kot en mesec, točneje 13. aprila 2004 v San Franciscu. Če gre verjeti, da bo zverinica vsebovala 16 samostojnih renderirnih cevovodov ter vertex in pixel shaderje 3.0, ji lahko manjek nativnega PCI-Express vmesnika mirne duše oprostimo. Morda se Jen-Hsun Huang le ni šalil, ko je dejal, da bo zelo razočaran, če njihov nov čip ne bo vsaj 2x tako hiter kot prejšnji. Ob prihajajočih igrah kot sta Doom 3 in Half-Life 2 bo taka pospešitev vsekakor zelo dobrodošla.

ATi-jev R420 oz. R423 s predvidenimi 12 renderirnimi cevovodi bo sicer vseboval nativni PCI-Express vmesnik, na žalost pa vse bolj kaže, da bo le nekoliko izboljšan R300 in ne popolnoma nova arhitektura, ki se nam je obetala pri R400. Slednjega so pri ATi-ju ob pogledu na specifikacije NV40, v paniki kar lepo opustili in se raje lotili izboljševanja R3x0 jedra. No ja, kaj hočemo, vsaj niso...

0 komentarjev

R420 in NV40 šele prihodnje leto

The inquirer -

ATi in nVidia sta objavila, da bosta vsak svojo novo kartico na trg poslala šele prihodnje leto, pa še to malce kasneje, kot so sprva načrtovali. Dasiravno The Inquirer špekulirajo, da bi lahko bila to posledica skrivnih dogovorov, ta razlaga ni kaj prepričljiva.

Mnogo bolj verjetno se sliši dejstvo, da mora nVidia predstaviti še svoj NV38 (475/950 MHz - GPU/RAM), tako da bi si s prehitro predstavitvijo NV40 potem pljuvala v lastno skledo. ATi je takisto pred kratkim izdal Radeona 9800XT, tako da bi si z izdajo R420 storil medvedjo uslugo. Podjetji nameravata nove čipe začeti izdelovati šele februarja prihodnje leto, tako da bomo prve primerke kartic ugledali verjetno na CeBIT-u. Več o tem.

10 komentarjev

Opteron in nForce 3 Pro

Obdeluj podatke...64-bitno! :)

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Tako, po krajšem oddihu na obali naših sosedov in na žalost zamujenem Slo-Tech LANu, sem ponovno med živimi in zdravimi v ekipi Slo-Techa. [:D]

Opteron, eden izmed zadnjih upov za AMD, da zleze iz rdečih številk, je pod velikim pritiskom. Predvsem poskuša prodreti na, za nas domače uporabnike, manj zanimivo tržišče 64-bitnih procesorjev. Tokrat so na X-Bit Labs na test postavili najhitrejše čipovje, ki še ni v prosti prodaji -- nForce3 Pro -- naslednika zelo priljubljenega nForce 2 (Ultra), v navezi z Opteronom 144. Ta tiktaka pri 1,8 GHz in vsebuje 1 MB L2-predpomnilnika. Čeprav ta...

16 komentarjev

Katero grafično kartico izbrati?

ATI vs nVidia

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - To vprašanje so si zastavili pri Stričku Tomu, kjer so se naloge lotili zelo resno in spisali obsežno primerjavo vseh trenutno najbolj popularnih kartic. Tako so med seboj tekmovale kartice dvanajstih različnih podjetij, od ABITa pa do Tyana. Izmed osemindvajsetih kartic zajetih v članku, se je na vrhu bohotila MSIjeva izvedenka GeForce-a FX 5600, ki sicer ni najmočnejša ima pa dobre multimedijske sposobnosti in je dober nakup za tako ceno. Takoj na branje!

5 komentarjev

NV 33 in NV 36 kmalu na voljo

X-Bit Labs - nVidiina serija NV3x nekako ni najbolje uspela, tako kot si je nVidia to zamislila. Po izdani seriji NV30, ki je nVidio spravila dobesedno na kolena, se je iz te zagate poskusila rešiti z NV31 in NV34. Kasneje so izdali celo malo bolje dodelani NV30 -- NV35. Nova procesorja NV33 in NV36 bosta po poročanju X-Bit Labs prišla na tržišče že zelo kmalu. Prvi naj bi bil na voljo že letošnjega avgusta, medtem ko bomo morali na NV 36 počakati do septembra. Obe bosta kompatibilni z DirectX 9 in bosta počasi pripravili tržišče na prihajajoči NV40, ki bo ponujal izjemne hitrosti. Luč sveta bo verjetno ugledal konec letošnjega leta, natančneje okoli božiča. Klik!

1 komentar

NV40?!

X-Bit Labs - Na dan so pricurjale neuradne informacije o nVidiinem novem grafičnem čipu s kodnim imenom NV40. Kljub temu, da je nVidia uradno priznala, da je bil NV30 čip pravi polom, se še vedno drži 6-mesečnega ciklusa najave novih čipov, torej si lahko kmalu obetamo novo presenečenje. NV40 naj bi bil dvakrat hitrejši od svojega predhodnika. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo arhitektura čipa polpolnoma nova.

Po spletu se širijo tudi izjave, da naj bi bil najboljši sistem za igranje zahtevnih iger osnovan na nVidiini GeForce FX 5900 grafični kartici, AMD-jevem Opteron procesorju in matični plošči s prihajajočim nVidia nForce 3 vezjem, medtem ko izdelovalcem iger nVidia priporoča svojo profesionalno grafično kartico Quadro. Torej lahko uradno najavo NV40 pričakujemo nekje v novembru, same grafične kartice pa proti koncu tega leta ali v začetku naslednjega. A ne pozabimo na konkurenčno podjetje ATi, od katerega lahko kaj kmalu pričakujemo napoved novega čipa, ki bo odgovor na nVidiin NV40. Klik!

15 komentarjev

EAX tudi v nForcu

The inquirer - "Končno spet nekaj časa za novice", reče sly in se odloči, da spiše nekaj novic.
Že dalj časa se lahko čudimo Nvidiini novi pogruntavščini, ki sliši na ime nForce in bo najverjetneje postala precej priljubljen izdelek, ki bo že tako odličnim AMD-jevim Athlonom dal novega poleta. Kljub pestri paleti funkcij, pa ima nabor manjšo pomanjkljivost, ki bo prizadela predvsem igričarje, ki radi uživajo v prostorskem zvoku - najnovejši gonilniki še vedno ne podpirajo Creativove knjižnice EAX (Environmental Audio Extension), ki je v igrah skozi čas postala de facto standard. Zaenkrat še ni uradnih podatkov o vključitvi EAX-a v nForce, vendar se govori, da se nekaj premika v tej smeri in da bo Nvidia poizkušala narediti vse, da zadovolji kupce.

0 komentarjev

Nova GF3 grafična iz Leadteka

hardware.fr - GF3 grafične kartice se kljub visoki ceni dobro prodajajo. Tako so se proizvajalci odločili za popestritev teh grafičnih kartic. Tako je Leadtek zamenjal svoje GF3 kartice z novo verzijo le teh t.i. WinFast GF3 TDH. Na novi kartici je prvo, kar nam pade v oči, velika sprememba hlajenja same grafične kartice. Tako so nanjo namontirali izredno velik aluminijast hladilnik, ki se razprostira tudi na pomnilniške čipe. Tako so izredno izboljšali samo hlajenje grafične kartice. Prav tako pa se na sami grafični kartici nahajajo LED diode, ki nam omogočajo ugotoviti problem (če seveda nastane). Do sedaj smo to poznali samo na matičnih ploščah (MSI,..). Hardware monitor funkcija pa skrbi, da se nam kartica ne pregreje, če se bomo odločili za...

0 komentarjev

GeForce3 Ultra?

NvNews - Spet ena zanimiva novica od OZZY-ja.
Hardware.fr naj bi videl Asusove načrte in nekaj stvari je kar zanimivih. Po načrtih naj bi ASUS od avgusta naprej izdeloval grafične kartice V8100 z NV17 čipom ali po domače GF3 MX kartice. Sam čip naj bi NVIDIA najavila poleti. In kot GF2Mx pred njim bo le ta vseboval le dva rendirna cevovoda sparjenega z 128bit SDRAM-om (vključena pa bo tudi podpora DDR ramu). Podpiral pa naj bi tudi TwinViev (ali DualHead tehnologijo). Prav tako je ASUS napovedal kartico V8500. Kartica bo bazirala na NV25 čipu (GF3 Ultra), ki pa naj bi bila predstavljena šele v začetku leta 2002. Specifikacije te kartice obstajajo še skrivnost. Znano je le, da bo čip izdelan v 0.13 mikronski tehnologiji in naj bi dovolil 300Mhz hitrost jedra (seveda še več ko ga bomo navijal). Med drugim pa bo vseboval tudi izboljšani Vertex Shader. Kar je Hardware.fr presenetilo je to, da niso pričakovali, da bo izšla kartica z NV25 čipom, saj so mislili, da se bo NVIDIA skoncentrirala na...

9 komentarjev

Nvidiine profesionalne grafične kartice

X-Bit Labs - Nvidia je pred kratkim najavila prenovo svoje Quadro družine profesionalnih grafičnih kartic. Najbolj zanimiva novost je Quadro DCC (Digital Content Creation), profesionalna kartica najvišjega ranga. Izdelek bazira na GeForce3 nfiniteFX arhitekturi, za prodajo pa bo skrbela ELSA s pomočjo Discreetove mreže 3ds max distributerjev. Zaenkrat o Quadro DCCju alias Glorii DCC (ime ELSIne kartice) ni znanega veliko več, kot razne marketinške krilatice, tako da lahko sklepamo, da razvoj še ni popolnoma zaključen.
Druga podmladitev družine se imenuje Quadro EX, gre pa za najslabšo Quadro kartico. V bistvu je precej podobna Quadro MXRu, saj je podlaga obeh GF2 MX čip, le da Quadro EX ima počasnejši čip/pomnilnik (175/166MHz proti 200/183MHz pri MXR) in nima podpore TwinView tehnologiji. Kljub majhni razliki pa se bodo novi čipi prodajali domala dvakrat ceneje, kot MXRi. Kot ponavadi bo prvo kartico z novim čipom predstavila ELSA, in sicer Synergy2000. Kljub relativni cenenosti bo komplet...

0 komentarjev