»

Z Nvidio bodo lahko vse igre 3D

V podjetju obljubljajo, da bo končni izdelek bolj privlačen, kot prototip očal na sliki

vir: CNet
CNet - Od letošnjega poletja dalje naj bi bili vsi Nvidiini grafični procesorji sposobni poganjati računalniške igre poleg običajnega tudi na poseben 3D način, ki ga bodo omogočala očala s 3D lečami.

Programska oprema bo razdelila grafiko na zaslonu na levo in desno oko, kar bomo s prostim očesom sicer videli kot nedoločen zmazek na zaslonu - s 3D lečami pa naj bi se igra spremenila v pravo tridimenzionalno doživetje. Pri Nvidii poudarjajo, da razvijalcem iger ne bo potrebno spremeniti ničesar, saj bodo pretvarjanje zagotovili z lastno programsko opremo, uporabniki pa se bodo lahko sami odločili, katero igrico bi radi igrali na tak način.

35 komentarjev

Nov 3DMark rekord

MSI - Veliko ljudi kupuje najmočnejše računalnike, najdražje komponente in navija vse kar se naviti da. Čemu? Eden izmed razlogov je zagotovo tudi doseganje astronomsko visokih številk pri testnih programih. Pred kratkim je padel nov rekord v 3DMarku, saj je računalnik pri 3DMark2001 SE dosegel kar 25.214 točk, kar je za nekatere skoraj nepredstavljivo veliko. V novejšem testenem programu -- 3DMarku 2003 -- pa so se cifre ustavile pri 8.194 točkah.

14 komentarjev

V slogi je moč. Futuremark in nVidia

več strani -

Vsakdo, ki malo bolj spremlja dogajanje na grafičnem področju, ve, da smo bili pred nedavnim priče razkrinkanju takšnih in drugačnih umazanij na področju benchmarkov za testiranje grafičnih kartic. Stvar je prišla celo tako daleč, da je nVidia odkrito obtožila Futuremark (3D Mark 2003), da so izdelali pristranski test grafikulj. A kot vse kaže zdaj, so se strasti pomirile.

Po spletu krožijo tri nove izjave -- Futuremarkova, nVdiina in njuna skupna -- v katerih sedaj najavljajo svoje partnerstvo. Da, prav ste prebrali. Po lanskem prvem decembru, ko je nVidia izstopila iz Futuremarkovega beta programa testiranja, v katerem je vztrajala kar petnajst mesecev, in nedavnih obtožbah, sta obe podjetji sedaj začeli tesno sodelovati.

Futuremark bo poskusil kar kar najbolje razumeti nVidiine optimizacije (ki smo jim še pretekli teden dejali goljufije), nVidia pa bo poskusila svoje Detonatorje FX še izboljšati, za čim večji izkoristek svojih grafičnih kartic v novejših igrah. Dogovor zaradi...

3 komentarji

Križi z benchmarki

X-Bit Labs -

Pred kratkim so se na spletu pojavila namigovanja, da nVidia goljufa s svojimi gonilniki, tako da dosega v zloglasnem 3D Marku 2003 višje rezultate, kot bi jih smela. Možje pri nVidii so bili kakopak ogorčeni in so dejali, da kaj takega ni možno. Razen če jim ni ponagajal kakšen hrošč. Prvič.

Pred tremi dnevi je bil enakih obtožb deležen konkurent ATi. Tokrat so prevaro "odkrili" kar pri FutureMarku. Njihove kartice namreč v četrtem testu z novimi gonilniki dosegajo za 8 - 9 slabše rezultate v novem buildu 3D Marka 2003, ki razvijalcem po svetu še ni uradno dostopen. Konstanto, kar daje misliti, da je ATi nekaj "modificiral". Preiskava se je pričela. Drugič.

ATi je danes navsezadnje le priznal, da so se z gonilniki rahlo igrali, a neposrednega zavajanja kupcev niso potrdili. Pri ATI-ju pravijo, da so kartico...

32 komentarjev

nVidia goljufala?

Extremetech -

Na ExtremeTechu namigujejo, da naj bi nVidia s svojimi gonilniki goljufala -- Geforcei FX 5900 Ultra bi tako v benchmarkih dosegali previsoke rezultate. Neupravičeno, kakopak.

Ko so omenjenega GeForcea preizkusili v 3D Marku 2003 je namreč suvereno prehitel konkurenta, Radeona 9800 Pro. Dobro, porečete, kartica je pač res toliko boljša. Toda, ko so kartici primerjali v svojem lastnem testu, sta bili skorajda izenačeni. Razliko so sprva pripisali vertex and pixel shaderjem, ki jih 3D Mark uporablja, dočim jih njihov test ne.

Po podrobnejši analizi so ugotovili, da se razlika pojavlja zgolj ob uporabi novih Detonatorjev FX, ki, kot je videti, enostavno odrežejo nekatere robove slike. Govorili so z nVidio, ki je zagotovila, da ne goljufa. V gonilnikih bojda preizkušajo novo metodo, s katero se izognejo računanju nekaterih nepotrebnih (neprikazanih) informacij o sliki, da pa je možno, da funkcija zaradi porodnih krčev zataji. Khm...

Na novico je opozoril tudi monster-x.

18 komentarjev