»

Pokvarjeni Opteroni

The Register - AMD je danes priznal, da je po nesreči v obtok spustil manjše število enojedrnih 2,6 GHz in 2,8 GHz Opteronov serij x52 in x54, ki lahko v ekstremnih okoliščinah privedejo do okvare podatkov. Do napake lahko pride, kadar mora koprocesor (FPU) izvesti serije operacij fetch, množenja in seštevanja brez preverjanja rezultatov. Če zanka traja predolgo, lahko pride do lokalnega pregrevanja, kar ima za posledico napačne izračune in lahko torej okvari kakšne podatke.

AMD zatrjuje, da se uporabnikom tovrstne nevščenosti ne morejo pripetiti, saj bi morala zanka neprekinjeno teči več ur brez kakršnihkoli drugih instrukcij, kar je AMD-ju doslej uspelo ponoviti le v sintetičnih testih (benchmark). Točno število procesorjev z napako ni znano, a predvidevajo da gre za okoli tri tisoč primerkov, prodanih v letih 2005 in 2006. Napako pripisujejo naključju, ko so izpolnjeni trije specifični pogoji sočasno, in ne napaki v zasnovi Opteronov. AMD se z OEM-partnerji že trudi poiskati uporabnike, ki...

13 komentarjev

Cray že ponuja dvojedrne Opterone

Cray XD1

AnandTech - Te dni se vse novice vrtijo okoli AMD-jeve predstavitve dvojedrnih procesorjev. Kot poroča Anandtech, so strežniški Opteroni iz serije 800 dobavljivi že danes, vašo denarnico pa najcenejši stanjša za 1.512$. Če ne potrebujete štiri procesorskega sistema, bodo po napovedih 21. maja na voljo dvojedrni Opteroni serije 200, namenjeni dvoprocesorskim sistemom. Najcenejši iz te družine, ki bije pri 1.8 GHz, bo stal 851$.

Tudi Cray, širnemu občinstvu poznan kot izdelovalec super računalnikov, je včeraj na svojih spletnih straneh sporočil, da bo z junijem mogoče naročiti izvedenke njihovih sistemov z novimi procesorji.

Sistemi, zgrajeni okrog Opteronov, so bili načrtovani tako,...

58 komentarjev

Prestavljen datum izida najmočnejšega Opterona

X-Bit Labs - Znano je dejstvo, da podjetje AMD po predstavitvi svojih najnovejših procesorjev še nekaj časa zavlačuje z izdajo le-teh. Tako se močno opevani AMD Opteron še dolgo po predstavitvi ni znašel na policah v računalniških trgovinah. X-Bit Labs poroča, da trenutno najbolj pričakovan AMD-jev procesor Opteron 246, ki tiktaka pri 2,0 GHz, še ne bo na voljo ta ponedeljek, kot je bilo sprva rečeno. Na podlagi neuradnih infomacij se sklepa, da bo izdelek na voljo v mesecu septembru, čeprav The Inquirer in Extreme Tech trdita, da naj bi bil ta datum že 4. avgust. Izvorna novica.

8 komentarjev

O AMD-ju in njegovi prihodnosti

The inquirer - Kot kaže, se AMD-ju trenutno ne obeta nič dobrega, saj so časi, ko so Athloni kot za šalo pometali z na papirju precej hitrejšimi Pentiumi III in 4 že mimo, saj je podjetje zaostalo v megaherčni vojni. Skrb vzbuja podatek, da AMD že dalj časa posluje z rdečimi številkami, za to četrtletje pa bodo namesto 715 milijonov $ deležni le 615 milijonov $ prihodkov. AMD naj bi po poročanju nekaterih virov iz rdečih številk potegnila prodaja Opteronov in Athlonov 64, kateri bojda ne bodo predstavljeni 30. septembra, kot je bilo sprva načrtovano, ampak cel teden prej. No, ravno pri Opteronih pa se je zataknilo, saj prodaja le-teh ne poteka ravno tako, kot je bilo pričakovano, ravno manjša prodaja teh procesorjev pa je eden izmed razlogov za nižje prihodke od načrtovanih. Intelu se kar samo od sebe smeje, vendar stvari noče prepuščati naključju, zato so za 13. julij napovedane obsežne pocenitve Xeonov in predstavitev različic, ki bodo imele, podobno kot Opteroni, 1 MB predpomnilnika. Hja,...

27 komentarjev

Malo o Opteronu in ploščah zanj ...

Prva plošča za Opterone z AGP režo

vir: AMDboard.com
več strani - AMD-jev pred kratkim izdani procesor, ki je zmožen poganjati tako 64- kot tudi 32-bitne aplikacije - Opteron - je sedaj veliko na preizkušnjah. Seveda so tu izpostavljene tudi matične plošče ter vezja zanj. Na AMD Board so nam na kratko predstavili bistvene karkateristike prve plošče, na katero lahko "nataknemo" dve procesorski čudesi in ima poleg tega tudi AGP režo. Več.
Na AMD MB so izvedli kratek test večprocesorskega Opteron sistema. Test je zelo zanimiv, saj so v testno posteljico posadili kar štiri Opterone, tiktakajoče pri 1,8 GHz, in zajetnih 7,5 GB pomnilnika, a so naredili napako in testirali s Sandro. Klik!
Seveda pa si za konec lahko ogledate...

2 komentarja

AMD Opteron 242, dobrodošel v resničnem svetu!

AMD-jevi čudesi

vir: GamePC
GamePC - AMD Opteron je procesor, ki je sposoben poganjatati tako 64- kot tudi 32-bitne aplikacije. Zgrajen je okoli Hammer jedra s 105 milijoni tranzistorjev, ki so zgrajeni v 0,13 mikronih in tiktaka pri frekvencah od 1,4 GHz pa do 1,8 GHz. Zunanja frekvenca tega procesorja je enaka notranji - od 1,4 GHz pa do 1,8 GHz (odvisno od modela). Prvostopenjskega predpomnilnika je 128 KB, drugostopenjskega pa kar 1 MB. Lastnost je tudi tehnologija SOI, privzeta napetost procesorja pa je 1,55 V. Pri AMD-ju so se odločili, da bodo uvedli tudi novo podnožje -- Socket 940.

Ta AMD-jev procesor je torej na papirju zelo zmogljiv. Na Game PC pa so preizkusili ali je temu tako tudi v praksi in spisali kar štirinajst-stranski članek o 1,6 gigahertznežu....

9 komentarjev

AMD: "Bingo!"

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, naj bi AMD zadel terno s prodajo njihovih 64-bitnih serverskih procesorjev z imenom Opteron. AMD naj bi s podjetjem Cray v naslednjih tednih podpisal pogodbo za prodajo 10.000 Opteronov, kar napeljuje k sklepu, da bo AMD prodal več 64-bitnih procesorjev kot konkurenčni Intel svojih Itanium procesorjev. Govorimo o veliki številki, saj je Intel v letih 2001 in 2002 prodal dobrih 3000 Itaniumov, letos pa jih namreva še 7000. Klik!

21 komentarjev

Trigigaherčna vojna

UK Gamer - Dandanes svetovno tržišče preplavlja vedno več računalniških izdelkov. Letošnje leto je bilo predvsem v znamenju procesorjev in grafičnih kartic. Pri procesorjih sta glavna tekmeca podjetji AMD in Intel, njune procesorje so si ogledali tudi na spletni strani UK Gamer. Najprej so primerjali AMD-jeve procesorje med seboj, nato pa še z Intelovimi proizvodi. V testu so sodelovali Athlon XP 3000+, osnovan na zmogljivem Barton jedu, Athlon XP 2700+, ki deluje na Thoroughbred jedru, in Intel Pentium 4 3.06GHz s 533 MHz-FSB vodilom. Triindvajsetstranski članek obeta zanimivo branje in rezultate.

0 komentarjev

Futurama adijo?

Petition online - Futurama, ena meni najljubših Foxovih risanih nanizank avtorja Matta Groeninga, naj naslednjo sezono ne bi več obstajala, saj jo misli Fox črtati iz programa. Za vas ne vem, ampak jaz sem ob Futurami užival tako kot že dolgo ne. Heh, še v forumu imamo avatarje iz te serije! Ravno zato lahko oddate svoj podpis k temu, da serija ostane na programu. Petition Online najbrž že poznate, saj stran deluje samo s tem, da postavlja peticije v glasovanje. Do zdaj je zbranih že krepko prek 30.000 podpisov. Bodite tudi vi tisti, ki boste prišteli ena k številki, saj ne bi rad videl, da bi Lrrr iz Omicron Persea 3 res postal stvar zgodovine...

7 komentarjev

DELL ne bo več prodajal Itanium procesorjev

AnandTech - DELL je prekinil s prodajo svojih Itanium sistemov. Ta korak DELLa je velika izguba za Intel, saj je sedaj le ta ostal brez prodajalca za svoje 64 bitne čipe. Po dolgih letih čakanja se je v tem letu Itanium končno pojavil, vendar pa ni požel pretiranega uspeha, saj je bila prodaja procesorjev zelo majhna. Bolj natančno, v tem letu je bilo razposlanih okoli 1700 Itanium domačih sistemov in 2600 strežnikov različnim OEM partnerjem po celem svetu. 2601 strežnikov je bilo razposlanih v tretjem četrtletju. Izmed teh, je bilo prodanih manj kot 500. Kljub tem številkam pa je Intel zadovoljen s prodajo in pričakuje porast prodaje v naslednjem letu.

0 komentarjev