»

RAMBUS še živi

X-Bit Labs - Čeprav že nekaj časa ni slišati skoraj ničesar o tem pregrešno dragem pomnilniku, se nekaj pa vendarle pripravlja. Tako lahko v novici na X-Bit Labs preberemo, da SiS pripravlja nova vezna čipovja, ki bodo uporabljala RAMBUS pomnilnik. Tako sta na poti dve čipovji, SiS R659FX in SiS R659TX. Namenjeni sta sistemom z Intelovim Pentiumom 4, podpirata 400/533/800 MHz vodilo, PCI Express x16, za pomnilnik pa skrbi štirikanalni RDRAM kontroler. FX je namenjen delu s PC 1333 RDRAMom, kar znese pomnilniško prepustnost 10,66 GB/s, TX verzija pa bo najbolje delovala s PC 1600 RDRAMom, kar pomeni zajetnih 12,80 GB/s prenosa.

Če pa bodo te ogromne pomnilniške prepustnosti karkoli pomagale, da bi se RAMBUS obdržal na trgu, bomo pa še videli - trenutno mu v konkurenci z vedno hitrejšim DDR RAMom ne kaže najbolje...

4 komentarji

RDRAM še brca

več strani - Čeravno smo v nedeljo poročali, da se RDRAM nezadržno poslavlja, po tem ko mu je svojo podporo umaknil Intel, RDRAM še brca in kaže, da ga vendarle še ne bomo pokopali. SiS je tu videl trižno nišo in prestrašenim ljudem so obljubili novo štirikanalno čipovje za Pentiume, ki bo podpiralo RIMM 4200 pomnilniške module, ASUS in EPOX pa sta se zavezala, da bosta še to poletje izdelala tudi ustrezne plošče. Klik, klik!

2 komentarja

RDRAM se poslavlja

X-Bit Labs -

RDRAM je bil že dolgo časa nazaj na papirju favorit med pomnilniki, ki pa ni uspel. Pokopali so ga previsoki proizvodni stroški in premali pospeški napram obljubljenim. Krono je potemtakem prevzel DDR (in v novejšem času DDR-II).

Danes je Intel objavil, da namerava ukiniti proizvodnjo preostalih svojih čipovij, ki še podpirajo RDRAM. To sta i850E in i860. Njun uradni program razpustitve se je pričel že 9. maja, naročiti jih bo moč še do 31. oktobra, čez natanko eno leto pa bo Intel na trg poslal zadnjo pošiljko in tako ukinil svojo podporo RDRAM-u. Poleg Intela ga takó podpira le še SiS s svojima R658 in R659, ki pa se slabo prodajata. Zbogom, RDRAM.

7 komentarjev

Intel in pomnilniki

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so objavili zanimiv članek, ki govori o razvoju različnih pomnilnikov do danes in Intelovem odnosu do njih. Zakaj naprimer ni Intel takoj podprl DDR2100 in DDR2700, čemu je nasprotoval JEDEC-ovi potrditvi DDR3200. Odgovore na vsa ta in še druga vprašanja najdete v članku, govor pa bo tudi o RDRAM pomnilniku in o tem, kako se je Intel zafrknil s podpisom eksluzivne pogodbe z RAMBUS-om. Več o tem.

0 komentarjev

HP pravi: Nič več Rambusa.

X-Bit Labs - Hewlett-Packard, vodilni proizvajalec delovnih postaj je objavil, da bodo prenahali dobavljati in izdelovati delovne postaje za Penitum4 z i850 čipovjem, ki je eno izmed redkih, ki še podpira RDRAM. Namesto teh bodo uvedli več modelov, ki bodo temeljili bodisi na i845 (DDR) bodisi i860 (SDR). Poteza je vsekakor razumljiva, saj je RDRAM predrag in premalo doprinese h končni hitrosti, še posebej v časih dvokanalnega DDR pomnilnika. Omeniti velja še, da je bil trži delež računalnikov z RDRAM pomnilnikom v lanskem novembru 3,4 %. In pada. Več o tem.

0 komentarjev

RAMBUS z dobičkom med tožarjenjem

X-Bit Labs -

RAMBUS je zagotovo eno najbolj znanih računalniških podjetij na svetu. In nenavadnih, jasno. Najprej ponudijo svoj RDRAM pomnilnik, pomnilnik prihodnosti, ki pa, kot se kasneje izkaže, to seveda ni. Z izsiljevanjem Intela, ki je z njimi podpisal pogodbo o njegovi uporabi, so si pridobili lep kupček denarja, nakar so se različne tožbe ponovile v obratni smeri. Tokrat je bila tožena stranka RAMBUS. A podjetje se vede, kot da se jih tožbe ne tičejo. Poslujejo celo z dobičkom.

Poglejmo številke. RAMBUS je v preteklem letu četrtletju lani dosegel dobiček. Dobiček od prodaje je znašal $5.5 mio, kar je manj kot leta 2001 v istem časovnem obdobju ($6.9 mio) ter v tretjem četrtletju lani ($5.9 mio), a vendarle ... Celotni prihodki v zadnjem četrtletju so znašli kar $25.7 mio. Ostale statistike in celoten članek.

Da, vodstvo RAMBUSa so res čarodeji ...

1 komentar

RDRAM v 0.13 mikronih

X-Bit Labs - Največji svetovni proizvajalec DRAM pomnilnika, podjetje Samsung Eletronics, je danes objavilo, da so začeli z masovno proizvodnjo PC1066 RDRAM pomnilnika v 0.13 mikronski tehnologiji. Na voljo bodo 128, 256 ter 512 megabajtni modulu v 16- ter 32-bitni konfiguraciji, ki bodo primerni tudi za najbolj zmogljive računalniške sisteme. O cenah ter dobavljivosti ne poročajo. Klik!

0 komentarjev