»

Postopek proti Telekomu Slovenije zaradi suma kršitve konkurenčnega prava

Slo-Tech - Urad za varstvo konkurence Republike Slovenije je 15. oktobra v Uradnem listu objavil sklep o uvedbi postopka proti Telekomu Slovenije zaradi ugotavljanja domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu s pogojevanjem zakupa priključka ADSL s hkratnim zakupom priključka ISDN in z oglaševanjem zgolj enega ponudnika ADSL povezave v internet (svoje hčerinske družbe SIOL d.o.o.).

Pobudnik postopka oziroma prijavitelj je Boris Horvat. Pogovor, v katerem opisuje razloge za svojo pobudo, je bil je bil objavljen v DELU, 15. oktobra 2004 na strani 18, DELO pa je 22. oktobra 2004 na straneh rubrike "Informacijska tehnologija" objavilo tudi prve odmeve na uvedbo postopka, med drugim sta svoje mnenje povedala tudi direktor Telekoma, ki je mnenja, da Telekom ni zlorabil prevladujočega položaja na trgu in (trenutno še) minister za informacijsko družbo Pavle Gantar, ki je povedal, da so na MIDu zelo zainteresirani za razvezavo ADSL in ISDN, saj bi to po njihovem mnenju občutno povečalo delež...

54 komentarjev

(Ne)zadovoljstvo slovenskih mobilnih operaterjev

Finance - Finance so objavile intervju z direktorji slovenskega Mobitela, avstrijskega Simobila, in ameriške Vege. Vsi operaterji so naznanili spremembe pri cenovni politiki mobilnih storitev in predvsem pogovorov. Operaterja s pomembno tržno močjo (Mobitel in Simobil) sicer pozitivno ocenjujeta naš teletrg, hiter razvoj novih storitev, nizke cene glede na ostale evropske države in nadaljnjo bitko za nove naročnike, ki pa jih glede na zasičenost trga ni ostalo veliko. Simobil stavi na partnerstvo z Vodafonom, Vega pa ponižno upa na ostrejšo Agencijo za telekomunikacije in znižanje cen pogovorov med omrežji operaterjev.

21 komentarjev

Slovenska reakcija na mobilno afero Ericsson

vir: Finance
Finance - Pri Mobitelu najprej zavračajo obvestilo Ericssona iz leta 2000, ko se je slednji "pohvalil" z dobavo opreme za UMTS. Takrat naj bi šlo le za podpis pisma o nameri za dobavo testnega sistema UMTS. Zaradi zamude pri dobavi sistema pa je Mobitel odstopil od pisma o nameri. Mobitelov šef, Anton Majzelj, tudi pojasnjuje, da dobro ve, kaj je takrat podpisoval v pogodbi in da ga ne zanima, s čim se Ericsson hvali dandanes. Ericssonovo opremo v vrednosti milijon evrov so na Mobitelu izbrali brez razpisa, ki po zakonu ni potreben. Kljub vsemu z Ericssonom še vedno dobro sodelujejo.

Mobitel torej zanika kakršnekoli nepoštene posle, prvi mož nadzornega sveta Mobitela, sicer šef SiOLa Miran Kramberger pa dodaja, da gre za medsebojno obračunavanje med mobilnimi operaterji v vse ostrejši svetovni konkurenci. Kot zanimivost naj še...

6 komentarjev

Deutsche Telekom bo kaznovan

Finance - Evropska komisija bo Nemški Telekom olajšala za 12,6 milijona evrov. Evropska kazen je posledica zlorabe prevladujočega položaja pri internetnem dostopu in razvezi lokalne zanke. S premajhno razliko med ceno za uporabo omrežja in ceno končnemu uporabniku je zaviral prihod konkurentov na trg. Konkurence pa se na vse kriplje brani tudi naš Telekom, ki do danes ni razvezal niti ene lokalne zanke (zakonska obveza za razvezo traja od leta 2001) in tako trgu ne dopušča novih ponudnikov fiksne telefonije. Izvorna novica.

1 komentar

Konkurenca pri telefoniranju še bližje

Finance - Agencija za telekomunikacije je vendarle izdala poseben akt, katerega namen je možnost izbire operaterja pri klicu v tujino. Izbira bo lahko izvršena za posamezen klic ali trajno. Izbirali bomo lahko med 8 novimi ponudniki. Svojim naročnikom morajo dostop do operaterjev za mednarodne (in tudi nacionalne) klice zagotoviti vsi operaterji s pomembno tržno močjo -- Telekom, Mobitel in Simobil.

Uporabnik ne bo pri tem sklepal nobene nove pogodbe in račun za storitve prejel vedno od svojega operaterja. Nekateri so mnenja, da je Agencija ukrepala prepozno, drugi pa se intenzivno pripravljajo na trg, čeprav pogodb za medomrežno povezovanje še nimajo usklajenih -- težave veljajo za slovenski Telekom (nič novega), medtem ko so podjetja tovrstne pogodbe brez večjih težav že uredila s tujimi operaterji. Uradna novica.

1 komentar

Zarota ali korupcija?

Finance - Kot se je v preteklosti že zgodilo, se bo tudi tokrat zgodba vrtela okoli Onkološkega inštituta, ki ga rakava Slovenija več kot potrebuje. Pri nakupu telefonske centrale, katere kupec je omenjeni Inštitut, je razpis dobilo podjetje Procom in tako premagalo Telekom, kot drugo na razpis prijavljeno podjetje. Bojda je sporno to, da je Inštitut nakup opravil po svetovanju Agencije za telekomunikacije, ki jo vodi Nikolaj Simič. Slednji pa je solastnik podjetja, ki je zmagalo na razpisu.

Vendar pri Inštitutu pravijo, da so od Agencije zahtevali le strokovno mnenje o vsebini obeh ponudb in dobili odgovore brez navedb priporočenega prodajalca. Nikolaj Simič pa obljublja, da bo svoj delež podjetja, ki je dobilo razpis, prodal v naslednji dneh kot je to pred časom že zagotovil. Izstopa pa tudi njegov očitek, da za "napadom" nanj stojijo igralci na telekomunikacijskem trgu, ki ne želijo sprememb (namig: monopolni trg). Agencija ostaja odločna odpreti trg telekomunikacij, zagotavlja...

0 komentarjev

Anonimka tokrat proti direktorju SiOLa

Finance - V zadnjih dneh so v slovenski politiki aktualne anonimne prijave o domnevnih zlorabah in napakah odgovornih na vodilnih položajih. Tokrat je v primežu Miran Kramberger -- direktor SiOLa in član Telekomove uprave. Anonimko ( originalni zapis) so naslovili na sam državniški vrh, celo na Cerkev. Avtor anonimke gospodu Krambergerju očita obvladovanje celotnega telekomunikacijskega trga, neenakopraven položaj SiOLa na trgu, brisanje meje med SiOLom in Telekomom (prevzemanje poslov s strani SiOLa od Telekoma) in nenazadnje dajanje 50-70 odstotnega popusta SiOLu od Telekoma. In še bi lahko naštevali. Minister za informacijsko družbo Pavel Gantar bo zahteval pojasnila, a je danes zanikal odstavljanje Krambergerja.

7 komentarjev