»

Zamenjava v vrhu Telekoma

STA - Na današnji seji je nadzorni svet Telekoma Slovenije razrešil Petra Graška z mesta predsednika uprave Telekoma. Kmalu zatem je z mesta direktorja SiOL-a odstopil tudi Miran Kramberger. Za vršilca dolžnosti direktorja SiOL-a je bil imenovan Matevž Turk, vodja tehničnega področja (SiOL), Telekom pa bo do imenovanja nove uprave vodila Darinka Virant, dosedanja podpredsednica uprave Telekoma.

Razlog za razrešitev je po vsej verjetnosti nestrinjanje dosedanjega predsednika uprave Petra Graška in ministra za informacijsko družbo glede pripojitve SiOL-a Telekomu, kar bi naredilo razmere na slovenskem trgu internetnih storitev še bolj nepregledne, kot so sedaj, ko je SiOL samostojno podjetje z lastno bilanco.

Po besedah ministra za informacijsko družbo Pavla Gantarja pa je edini evidentirani kandidat za novega predsednika uprave Telekoma Libor Vončina, ki naj bi bil na mesto prvega moža Telekoma imenovan 1. marca. Libor Vončina je v decemberski zamenjavi na vrhu Telekoma na položaju...

31 komentarjev

Zarota ali korupcija?

Finance - Kot se je v preteklosti že zgodilo, se bo tudi tokrat zgodba vrtela okoli Onkološkega inštituta, ki ga rakava Slovenija več kot potrebuje. Pri nakupu telefonske centrale, katere kupec je omenjeni Inštitut, je razpis dobilo podjetje Procom in tako premagalo Telekom, kot drugo na razpis prijavljeno podjetje. Bojda je sporno to, da je Inštitut nakup opravil po svetovanju Agencije za telekomunikacije, ki jo vodi Nikolaj Simič. Slednji pa je solastnik podjetja, ki je zmagalo na razpisu.

Vendar pri Inštitutu pravijo, da so od Agencije zahtevali le strokovno mnenje o vsebini obeh ponudb in dobili odgovore brez navedb priporočenega prodajalca. Nikolaj Simič pa obljublja, da bo svoj delež podjetja, ki je dobilo razpis, prodal v naslednji dneh kot je to pred časom že zagotovil. Izstopa pa tudi njegov očitek, da za "napadom" nanj stojijo igralci na telekomunikacijskem trgu, ki ne želijo sprememb (namig: monopolni trg). Agencija ostaja odločna odpreti trg telekomunikacij, zagotavlja...

0 komentarjev

Anonimka tokrat proti direktorju SiOLa

Finance - V zadnjih dneh so v slovenski politiki aktualne anonimne prijave o domnevnih zlorabah in napakah odgovornih na vodilnih položajih. Tokrat je v primežu Miran Kramberger -- direktor SiOLa in član Telekomove uprave. Anonimko ( originalni zapis) so naslovili na sam državniški vrh, celo na Cerkev. Avtor anonimke gospodu Krambergerju očita obvladovanje celotnega telekomunikacijskega trga, neenakopraven položaj SiOLa na trgu, brisanje meje med SiOLom in Telekomom (prevzemanje poslov s strani SiOLa od Telekoma) in nenazadnje dajanje 50-70 odstotnega popusta SiOLu od Telekoma. In še bi lahko naštevali. Minister za informacijsko družbo Pavel Gantar bo zahteval pojasnila, a je danes zanikal odstavljanje Krambergerja.

7 komentarjev

Telekomovih podražitev še ne bo

Finance - V zadnjih tednih in mesecih smo tisti, ki opazujemo delo finančnega ministra, opazili napore za dosego dokaj ambiciozne letne stopnje inflacije (stopnja inflacije pomeni, za koliko odstotkov se življenske potrebščine podražijo v določenem obdobju). Očitno med omenjene težnje državnih finančnikov spada tudi brzdanje stroškov za telekomunikacije. Ne vemo sicer, kaj naj si mislimo ob nekaterih državnih izdatkih, o katerih nas obveščajo mediji, npr. gradnja hangarja za tako opevano vladno letalo.

A vendar, Telekom Slovenije, ki je za letošnje poletje napovedal dve vrsti naročniških dostopov in posledično podražitev telefonske naročnine za polni dostop (slednjega bi na začetku imeli vsi analogni naročniki), tega preprosto še ne bo uvajal. Telekomove cene bodo tako ostale nespremenjene, tako notranje, kot tudi tiste v mednarodnem prometu.

3 komentarji

Mobitel in SiOL združujeta moči v Planetu 9

24 ur - Obe družbi sta se namreč odločili za ustanovitev skupnega podjetja, v katerem bo Mobitel imel 76-odstotni delež. Podjetje Planet 9, kot so ga poimenovali, so ustanovili z namenom razvoja obstoječih in novih vsebin ter storitev, ki bodo prišle najbolj prav ob odprtju UMTS omrežja oz. mobilne telefonije 3. generacije saj gre za tehnolologijo novih razsežnosti. Mobitel napoveduje UMTS za letošnjo jesen.

Naloga podjetja bo med drugim večja popularnost Mobitelovega informacijskega portala Planet. Sklepamo lahko, da so se za ustanovitev podjetja odločili tudi zaradi preteklih izkušenj, ko uporabniki kar niso in niso želeli sprejeti novih storitev (npr. WAP protokol) ampak ohranili še vedno aktualna, a tehnološko že stara SMS sporočila.

3 komentarji

Telekom ni lastnik blagovne znamke Siol?

Finance - Telekomu Slovenije in hčerinski družbi SiOL je že nekaj časa trn v peti Aleš Cepič. Gospod Aleš je namreč blagovno znamko Siol prijavil Uradu za intelektualno lastnino kak mesec pred Telekomom. Ker se niso dogovorili o prenosu znamke, jo bo Cepič prodal najboljšemu kupcu. Pri SiOL-u seveda pravijo, da so oni lastniki blagovne znamke in da nikomur niso nič dolžni. Pri omenjenem uradu pa prakso v zvezi z lastništvom blagovnih znamk utemeljujejo po načelu "kdor prej pride, prej melje". Ne pozabimo tudi na ceno - Cepič ocenjuje znamko na 10 miljonov Evrov. Finance poročajo.

8 komentarjev

Novi ADSL paketi za fizične osebe!

SiOL - Očitno je, da se Slovenija tudi na področju internetnih storitev vse bolj približuje najrazvitejšim državam Zahoda. Tokrat je za prijetno presenečneje poskrbel SiOL, ki je uvedel še nekaj dodatnih ADSL paketov za fizične osebe in po znižani ceni za študente, ki so bili dozdaj dostopni le pravnim. To sta Komfortni Plus (2048/768) in Prestižni Plus (4096/768) ADSL paket. Paketa bodo pričeli tržiti s prvim majem. Cene in podrobnosti si preberite v neuradnem spročilu za javnost.

23 komentarjev

Mobitel in SiOL ponujata brezžični LAN

SiOL -

Mobitel in SiOL sta začela poskusno ponujati javno dostopno brezžično omrežje (WLAN). Projekt ima ime Neo WLAN in je trenutno v testni fazi. Vsi Mobitelovi in SiOLovi uporabniki bodo oziroma že lahko uporabljate to storitev brez dodatnega sklepanja naročniškega razmerja.

SiOLovi uporabniki lahko uporabijo svoje uporabniško ime in geslo, medtem ko Mobitelovi uporabniki vpišejo svojo številko in dobijo geslo prek SMS. Prve takšne javne vstopne točke že delujejo v Mobitelovem centru v Cityparku v Ljubljani, v okolici SiOLove poslovne stavbe na Cigaletovi ter na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Do konca jeseni bo storitev za Siolove in Mobitelove uporabnike brezplačna. Več o tem.

2 komentarja

Telekom bo pohrustal Telemach?

Finance - Da bi Telekom kupil Telemach, se je po Telekomovih hodnikih šepetalo že kar nekaj časa, zdaj pa so se nekateri v Telekomu očitno odločili za bolj jasno igro. Po še nepotrjenih informacijah s strani časnika Finance bodo podatke o morebitnem povezovanju, ceni in posledicah združitve predstavili nadzornemu svetu, da bo obveščen o trenutnih pogovorih.

Pogovori o združitvi (kakor se lepše reče Telekomovemu načrtovanemu prevzemu Telemacha) potekajo že dobri dve leti. Razlog, da združitve še ni bilo, je bojda previsoka zahteva lastnikov Telemacha glede cene. Za vsakega naročnika (teh ima Telemach že močno prek 120 tisoč) so namreč zahtevali več, kot so pri nacionalnem operaterju telekomunikacij pripravljeni plačati. Klik!

20 komentarjev