»

Facebook media platform, bojda ta teden

Na konferenci je napovedan popoldanski panel z naslovom 'The future of digital music'

vir: The New York Times
The New York Times - Na netu se vse več šušlja o Facebookovem vstopu na trg digitalne glasbe, a ne z lastno trgovino ali streaming rešitvijo, ampak na njihov standarden način - poslušaš muziko in potem o tem poveš frendom. Pilotski program s približno 10 večjimi imeni iz sveta digitalne glasbe, vključujoč Spotify, Rhapsody in manjše ponudnike Rdio, MOG oz. Deezer, naj bi bil javnosti predstavljen ta četrtek na facebookovi razvijalski konferenci f8, v San...

4 komentarji

Švedska Piratska stranka ustanovila Pirate ISP

Ars Technica - Kot poroča Ars Technica, se je švedska piratska stranka odločila ustanoviti lastno podjetje za ponujanje dostopa do interneta - Pirate ISP, ki pa se bo nekoliko razlikovalo do ostalih ISP-jev.

Ena najvišjih prioritet novega ponudnika dostopa do interneta bo zasebnost, kot kaže pa bo zasebnost na prioritetni lestvici celo višje od zanesljivosti delovanja, saj ustanovitelji pravijo, da bodo za vzdrževanje storitve in odpravljanje napak tega internetnega ponudnika odgovorni uporabniki sami.

Ustanovitelji sicer trdijo, da s policijo in sodišči ne nameravajo sodelovati (bomo videli, kaj se bo zgodilo v primeru prve sodne odredbe) ter da ne nameravajo hraniti nikakršnih dnevniških datotek.

Sliši se lepo, a bomo kmalu videli, kako zanesljivo bo sploh delovalo ...

35 komentarjev

Policija v Italiji skrivaj zaplenila šifrirne ključe

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi, 22. juija 2005 so upravitelji strežnikov Autistici in Inventati sporočili, da so doživeli svojevrsten varnostni incident.

Omenjeni spletni strani namreč ponujata brezplačen web hosting, brezplačno elektronsko pošto, poštne sezname in chat različnim nevladnim organizacijam in aktivističnim posameznikom. Na svoji spletni strani pravijo, da so prepričani, da bi morale biti komunikacije brezplačno dostopne vsem, poleg tega pa tudi zagovarjajo svobodo izražanja ter pravico do zasebnosti in anonimnosti.

Kaj se je zgodilo?
Autistici/Inventati so svojim uporabnikom ponujali uporabo kriptografije, oziroma varne elektronske pošte preko spleta. Svoje strežnike so imeli pri ponudniku dostopa do interneta Aruba. Pred enim letom, 15. junija 2004 je do njihovega ponudnika dostopa do interneta prišla policija, ugasnila njihov strežnik ter si prekopirala šifrirne ključe za dostop do spletne pošte (webmail). Administratorji sistema so to odkrili šele 21. junija 2005, leto dni...

107 komentarjev

Predavanje: Zasebnost na internetu - 3. del

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18. uri bo v Kiberpipi (Kersnikova 6, v Ljubljani) tretje predavanje o zasebnosti na internetu. Prosojnice iz prejšnjega predavanja, kjer smo si ogledali načine ogrožanja zasebnosti, si lahko ogledate tukaj(PowerPoint in PDF format).

Na današnjem predavanju si bomo ogledali, kako svojo zasebnost zaščitimo. Predstavljeni bodo osnovni pojmi kriptografije ter ostale tehnike in strategije zaščite zasebnosti na internetu. Vstop je prost!

0 komentarjev

Zasebnost na internetu, drugi del

Kiberpipa - Prejšnji četrtek se je v Kiberpipi odvilo prvo predavanje iz serije predvanj o zasebnosti na internetu. Prosojnice v PDF-formatu si lahko ogledate tukaj. Naslednje predavanje bo ta četrtek. Na njem si bomo ogledali, kako poteka nadzor na internetu.

Predstavili bomo nadzorovalne tehnike, ki jih uporabljajo državni organi, marketinška podjetja, ponudniki dostopa do interneta ter hekerji; in sicer: pridobivanje informacij o računalniku, ki je vključen v omrežje, beleženje elektronskih sledov pri ponudniku dostopa do interneta, beleženje elektronskih sledov pri ponudniku internetnih storitev in vsebin, povezovanje ter zbiranje razpršenih podatkov, prestrezanje elektronske pošte, vdiranje v sisteme ter prestrezanje podatkov in informacij v okolici sistema. Predavanje bo v Kiberpipi (Ljubljana, Kersnikova 6, poleg sedeža ŠOU, nekdanji lokal Metropol) ob 18.00. Vstop je seveda brezplačen.

2 komentarja

Ciklus predavanj: Zasebnost na internetu

Slo-Tech - Povsem nepričakovano usklajeno z aktualnimi dogodki v Kiberpipi pripravljamo serijo predavanj o zasebnosti na internetu.

V Maju bo imel Matej Kovačič serijo štirih predavanj o zasebnosti oziroma njeni odsotnosti na internetu. Prvo predavanje bo v četrtek 8. maja ob 18.00 v kinodvorani Kiberpipe.

Sodobna družba po eni strani čedalje bolj poudarja posameznikovo individualnost in zasebnost, po drugi strani pa smo priča čedalje večjemu porastu stopnje nadzorovanja. Prav tako tudi ne moremo mimo dejstva da je nadzor tesno povezan s tehnologijo. Informacijske tehnologije so namenjene zbiranju in obdelavi vseh vrst podatkov in informacij, zato velja, da je informacijska družba, družba nadzora. Ni torej presenetljivo dejstvo, da imajo informacijske tehnologije danes izjemen pomen za nacionalno varnost, z vprašanji zasebnosti pa se čedalje bolj ukvarjajo tako politični aktivisti, kot tudi civilna družba in delavski sindikalisti.

Podrobnejšo vsebino predavanj lahko dobite na tej strani.

1 komentar

Predavanje: Digitalizacija avdiovizualnih arhivov

Cyberpipe -

Digitalno snemanje in obdelava materialov dokončno izpodrivata analogne načine dela. Veliko bolj neraziskan teritorij pa je digitalno arhiviranje.

Bodo računalniki čez 10 let še znali prebrati stare CD plošče? Kako trajni so zapisljivi CDji in DVDji, pa DV trakovi? Kakšne formate zapisa izbrati? Koliko virtualnega in fizičnega prostora bodo zasedle digitalne zbirke? Kako pretvoriti obstoječe arhive v digitalne ter kako ustvarjati nove? Kako ponuditi streaming? In koliko bo vse skupaj stalo?

Odgovore je Jure Longyka raziskoval v diplomski nalogi z naslovom Digitalizacija avdiovizualnega arhiva. Možnosti, ki se ponujajo je obdelal v šestih konkretnih slovenskih primerih. Prvo predavanje na to temo bo imel v sredo, 15. januarja ob 19:00 v kinodvorani Kiberpipe, nadaljeval pa teden dni kasneje.

Predavanji bosta zanimivi za vse, ki se srečujejo s potrebo po trajnejšem hranjenju avdiovizualnih del - vse od domačih posnetkov do del profesionalnih ustvarjalcev.

Več o predavanju pa je možno...

3 komentarji

Kriptografija

Cyberpipe - V Kiberpipi bo spet predavanje o kriptografiji. Tokrat bo dr. Aleksandar Jurišič iz centra za kriptografijo in računalniško varnost imel predavanje "Pametne kartice v zasebnem življenju javnih ključev". Šlo bo za razlago algoritmov kot so DES, ElGamal, RAS, eliptičnih krivulj in obrazložitev delovanja pametnih kartic. Nivo predavanja bo nekako primeren za srednjo šolo. Po predavanju si bomo ogledali še film "Computers, Spies And Private Lives". Predavatelj ima pestro paleto izkušenj, tako, da bo vaša radovednost nedvomno potešena.
Vabljeni v sredo 9.1. ob 18:00.

0 komentarjev

Filmi in hekanje

The Register - Da so hekerji precej popularni priča ogromno raznih člankov, ki govorijo o tem kdo je vdrl v kakšen strežnik in kakšne posledice je le-ta utrpel. Kar je razvpito in znano, se rado bere in gleda. O teh stvareh se lahko prebere v prej omenjenih člankih, filme (gledanje) pa so "požegnali" pri Hollywoodu. Čeprav boste v povprečnih filmih, ki imajo samo en namen - zadovoljiti povprečnega ameriškega človeka - priča bolj akcijskim prizorom, boste občasno videli tudi nekaj vdiranja v računalnike. Torej, če ste povsem nori na razne filme, v katerih je vsaj za odtenek vdiranja v računalnike, potem si morate ogledati seznam na The Registerju. Ob hitrem pregledu seznama, mi je v oči padlo bolj malo naslovov - Matrix, Goldeneye ter Die Hard, ostalo pa so bolj drugorazredni filmi. Sicer pa noben ni dajal kakega jamstva za kakovost naštetih filmov .

6 komentarjev

Break 21, spletne umetnosti...

Mladina - Jutri (v soboto) ob 18:00 bo v klubu Metropol (Kersnikova 4, Ljubljana) otvoritev spletnega dela festivala Break 21.
Tam bo tudi Alex Galloway, sicer urednik ene najbolj znanih spletnih strani, ki se ukvarjajo z novimi mediji rhizome.org. Intervju z njim si lahko preberete tukaj. Zanimivo je, da so tipi na začetku hoteli narediti profitno dot.com podjetje, potem pa so ugotovili, da ne bo šlo in so se preprosto preoblikovali v neprofitno organizacijo.

0 komentarjev