»

Intelovi poslovni rezultati vzpodbudni

TG Daily - Intel je objavil svoje poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje, ki so se izkazali za presenetljivo solidne. Njihovi dohodki so znašali 7,1 milijarde dolarjev, pri čemer so napaberkovali 647 milijonov dolarjev dobička. V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem so dohodki za četrtino, dobiček pa celo za 55 odstotkov manjši. Kljub temu to ni razlog pretirano skrb, saj se je dobiček v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani povečal za 176 odstotkov kljub 14 odstotkom nižjim dohodkom.

Intelov izvršni direktor je optimistično izjavil, da verjame, da so številke že dosegle svoje najnižje ravni, ter da se industrija počasi pobira in vrača v ustaljene sezonske tirnice. Dodal je, da se je Intel dobro prilagodil gospodarski klimi, zaradi se ni bati ničesar. Investitorji niso tako prepričani, saj so delnice podjetja včeraj izgubile približno štiri odstotke.

9 komentarjev

nVidia z dobičkom

The inquirer - nVidia je včeraj uradno objavila svoje poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, ki kažejo, da je podjetje poslovalo uspešno. Prihodki od prodaje so znašali krepkih 460 milijonov dolarjev, čistega dobička pa je bilo za celih 24 milijonov, kar je skorajda petkrat več kot v enakem obdobju lani (5,3 milijoni dobička). V nVidii trdijo, da so na področju osebnih računalnokv dosegli že 70 % delež med DirectX 9 karticami, delež med uporabniki prenosnikov pa takisto raste. Vodilni v nVidii pravijo, da se lahko za dobiček zahvalijo tudi Microsoftu in njegovi distrubuciji Xboxov. Več o tem.

11 komentarjev

Microsoft uspešno zaključuje leto

The Register -

Microsoft je nedavno objavil svoje poslovne rezultate za fiskalno leto 2003. Po poročanju Johna Connorsa so v zadnjem fiskalnem četrtletju prodali za 8,07 milijarde dolarjev izdelkov, kar je za 11 % več kot v enakem obdobju lani. Dobiček je tako skorajda dosegel dve milijardi dolarjev, kar je za 26 % več kot lanski zadnji kvartal.

Če pogledamo prihodke podrobnejše in po skupinah, lahko vidimo, da največ dohodkov še vedno ustvarijo Windows (2,43) in Office (2,35 milijarde). Prodaja izdelkov obeh družin je namreč malenkostno poskočila (za štiri in osem odstotkov). Več o tem.

1 komentar

Poslovni rezultati: SiS, maj 2003

X-Bit Labs -

Dodobra smo že vstopili v junij, tako da so imela podjetja čas zbrati in urediti svoja poročila o poslovnih rezultatih za mesec maj. Tokrat je na vrsti SiS.

Dohodki od prodaje so pretekli mesec znašali 33 milijonov dolarjev, kar je za 10 odstotkov več kot v istem obdobju lani, a hkrati kar za četrtino manj kot letošnjega aprila. SiS načrtuje, da bodo njihovi celotni prihodki letos znašali 218 milijonov dolarjev, kar bi bilo za 30 odstotkov več kot lani. Poudariti velja tudi, da je SiS ta mesec prvikrat prodal več kot VIA. Novica.

0 komentarjev

Poslovni rezultati -- nVidia in SiS

X-Bit Labs -

Pred kratkim je SiS objavil svoje poslovne rezultate preteklega meseca. Celotni dohodki od prodaje so znašali 44 milijonov dolarjev, kar je za 26 % več kot aprila lani in 8 % več kot letošnjega marca. Natančnejših podatkov, ki bi pokazali, ali SiS posluje z dobičkom ali z izgubo, ne želijo razkriti. Več o tem.

No, nVidia nam je ponudila v branje poslovne rezultate prvega letošnjega fiskalnega četrtletja. Prodali so za dobrih štiristo milijonov dolarjev izdelkov, kar je za več kot 30 % manj kot lani v istem obdobju. Čistega dobička so pridelali za 20 milijonov dolarjev, kar je štirikrat manj kot lani isti čas. Izvirna novica.

5 komentarjev

Poslovni rezultati ALi

X-Bit Labs - Danes je svoje poslovne rezultate za mesec februar objavil še tretji tajvanski izdelovalec čipovij, nekoliko manj znan kot VIA in SiS, ALi. Dohodki od prodaje so znašali devet milijonov dolarjev, kar je kar nekoliko malo, če primerjamo z Viinimi 50 milijoni. Skupno so tako ALi-jevi dohodki za slabo petino nižji kot v mesecu januarju. Izvirna novica.

0 komentarjev

Ciscu gre dobro.

The Register - Finančna poročila za najzanimivejša podjetja so na Slo-Techu postala že stalnica -- in tako je tudi prav. Tokrat bomo razveselili delničarje Cisca: podjetje je imelo v 2. fiskalnem četrtletju $991 MIO čistega dobička, kar nakazuje 50 % rast v primerjavi z enkim obdobjem leto prej ($660 MIO). Ob tem je zanimivo poudariti dejstvo, da so bili sicer prihodki nižji za 2.1 % kakor v enakem obdobju lani ($4.7 proti $4.8 MRD).

Podjetje kot razloge navaja boljše rezultate pri poslovanju z grosisti, vendar pa bralec ne sme biti zaveden. Temu je lahko poleg vsega razlog tudi v knjigovodstvu -- to pa je (kot smo videli v primerih nedavno propadlih uspešnih podjetij) svojevrstna umetnost.

2 komentarja

SiSovi rezultati Q3

X-Bit Labs - Tretje četrtletje se je že zdavnaj končalo, tako da smo že dodobra zakorakali v zadnje letošnje četrtletje, a poslovni rezultati podjetji v tretjem četrtletju še prihajajo. Tokrat je na vrsti tajvanski gigant, proizvajalec čipov, podjetje Sillicon Integrated System Corporation oz. krajše SiS. Pa poglejmo.

Celotni dohodki so tako znašali 117 milijonov dolarjev, kar je za 27% več kot v drugem četrtletju in kar 73% več kot v enakem obdobju lani. SiS je tako v prvih treh četrtinah letošnjega leta ustvaril za 312 milijonov dolarjev dohodkov. Podjetje je v tem četrtletju prodalo okrog 6.5 milijonov kosov čipovji, kar jim je prineslo 23 milijonov dolarjev izgube. Originalen članek in podrobnejše informacije na tem naslovu.

0 komentarjev

Tudi Logitech uspešen

The Register - Čeprav se večina računalniškega trga trenutno spopada z ne prav ugodnimi razmerami, se le-te na področju računalniških "sporazumevalnih naprav" (miške, ...) ne poznajo pretirano. Vsaj, če si pogledamo poslovanje Logitecha, ki je za Q1 objavil prodajo, ki je obsegala 177.9 milijonov $, kar je za 26 % več kot v istem obdobju lani (141.4 milijonov $). Logitech je objavil še dobiček, ki je znašal 6.3 milijone $ (lani 5 milijonov $). Dobrim poslovnim rezultatom je botrovala dobra prodaja miške MouseMan Optical, ki so jo od marca prodali v kar 500 000 primerkih in sporazum s podjetjem Yahoo!, ki se je zanimalo za njihove QuickCam kamere. Logitech še napoveduje, da se rast prihodkov in dobička ne bo prenehala, ampak se bo kvečjemu stopnjevala. Za koliko, pa si preberite tukaj.

12 komentarjev

Ameriški jabolčni velikan zopet z dobičkom

več strani - S sedeža ameriškega proizvajalca osebnih računalnikov Apple Computer so sporočili, da je njihov dobiček v prvih treh mesecih letošnjega leta padel na 43 milijonov dolarjev. Ta je v enakem obdobju lani znašal 233 milijonov dolarjev, prodaja pa je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem padla za 26 odstotkov na 1,43 milijarde dolarjev. Kljub relativno velikemu padcu je dobiček večji, kot so napovedovali strokovnjaki. Ob takih poslovnih rezultatih se ameriškemu velikanu po polletnem črnem obdobju, ko je njegova izguba znašala 152 milijonov dolarjev, obetajo boljši časi. Izvršni direktor ameriškega koncerna Apple Steve Jobs je dejal, da so prenosni računalniki Titanium PowerBook G4 in operacijski sistem Mac OS X glavni proizvodi, s katerimi je ameriškemu proizvajalcu uspelo splezati na zeleno vejo.
V poslovni svet se je za vas odpravil Mitja.

0 komentarjev

Finančno stanje Transmete

Sharky Extreme - Jah, konec prve četrtine leta je in vsa podjetja poročajo o bolj ali manj spodbudnih poslovnih rezultatih. Transmeta je sicer majhno podjedje, a jim prodaja raste, tako da so v prvi četrtini tega leta prodali za 18,6 milijonov dolarjev izdelkov, kar je v primerjavi z zadnjo četrtino leta 2000 povečanje prodaje za 50%. Še vedno pa to novo podjetje prinaša izgubo, ki dejansko znaša okoli 20 milijonov dolarjev, a je gledano na število delnic kar tri do štirikrat manjša.

0 komentarjev

ATI ponovno z dobičkom

Yahoo News - Po zelo dolgem sušnem obdobju je ATI končno lahko z veseljem najavil, da so v prvem fiskalnem četrtletju poslovali z dobičkom. Ustvarili so za $11.8 milijonov prihodka, kar je, glede na to da je celoten računalniški trg utrpel manjši kolaps več, kot pozitivno. Upajmo, da se bo tendenca nadaljevala in se bo ATI ponovno uveljavil kot proizvajalec kvalitetnih in predvsem hitrih grafičnih kartic. Več lahko preberete tukaj.

3 komentarji