»

Mundial poskrbel za rekord v rabi interneta

ZDNet - Svetovno prvenstvo v nogometu vpliva tudi na dogajanje na medmrežju, saj smo v prav v teh dneh zabeležili nekaj rekordov, kar se tiče rabe interneta. V petek, ko se je mundial uradno začel, je uporaba interneta dosegla rekordne številke. Okrog poldneva po srednjeevropskem času je začel obisk strani z novicami naraščati, svoj vrhunec pa je dosegel šest ur pozneje, ko je 12,1 milijona obiskovalcev vsako minuto odprlo novičarske strani. Kasneje je promet...

0 komentarjev

Kitajci najraje na internetu

BBC - Zanimive rezultate je dala raziskava, ki jo je izvedla skupina TNS med 27.522 spletnimi uporabniki v 16 državah, starimi med 18 in 55 leti, in je povpraševala po količini preživetega prostega časa na internetu ter zaupanju v tradicionalne in spletne medije. Odkrili so, da povprečen Kitajec na spletu preživi 44 odstotkov svojega prostega časa, na drugem mestu so Korejci s 40, tretji pa Japonci s 38 odstotki. Med Evropejci na spletu največ prostega časa preživijo Italijani, in sicer 31 odstotkov.

Pri spoznavanju ljudi s spleta prednjačijo Nemci, saj se jih je že 76 odstotkov v resničnem življenju srečalo z nekom, ki so ga prej poznali le z interneta. Tik za njimi so Francozi (75), Švedi (prav tako 75) in Danci (74 odstotkov), zadnji pa Kitajci (40 odstotkov). V zadnjem delu raziskave jih je zanimalo, katerim virom informacij najbolj zaupajo. Britanci najbolj verjamejo prijateljem, medtem ko so že na drugem mestu strani s spletnimi novicami, katerim zaupa 40 odstotkov, kar je skoraj...

8 komentarjev

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u?

Kiberpipa - Društvo Polituss v sodelovanju z Kiberpipo pripravlja okroglo mizo z naslovom "Informacijska družba po MID-u?", ki bo potekala v torek, 30. novembra, ob 17.00 v Kiberpipi.

O stanju informacijske družbe v Sloveniji in vzporedno s tem tudi ukinitvi Ministrstva za informacijsko družbo bodo razpravljali:

- predstavnik bivšega ministrstva: dr. Pavel Gantar, ex. minister za ID
- predstavnika SDS: mag. Matjaž Janša, odbor za promet in informacijsko družbo in dr. Gregor Virant,
kandidat za ministra za javno upravo
- predstavnika civilne družbe: Špela Kučan, Ljudmila.org in Andraž Tori, Kiberpipa
- pedstavnika strokovne javnosti: dr. Andrej A. Lukšič, politolog, FDV, dr. Franc Trček, sociolog, FDV

Vabljeni!

127 komentarjev

Stanje širokopasovnih povezav v svetu

Slashdot - Mednarodna Telekomunikacijska zveza je te dni objavila poročilo o stanju širokopasovnih povezav v svetu. Prav nič presenetljivo ni, da vodita Južna Koreja in Japonska s 60 oziroma 70 odstotki s širokopasovnim internetom ožičenih domov. Slovenije sicer ni na seznamu držav, vendar je njihovo poročilo (PDF) (DOC) vseeno zanimivo branje, saj vsebuje med drugim tudi podatke o cenah za večje svetovne države.

Pri nas se s takšnimi raziskavami ukvarja projekt Raba interneta v Sloveniji. V poročilu Gospodinjstva: uporaba interneta 2003/1 tako med drugim navajajo, da ima dostop do interneta 38 odstotkov slovenskih gospodinjstev. Na spletni strani SIBIS pa so v svoji publikaciji zapisali, da sta v Sloveniji 2% širokopasovnih povezav.

3 komentarji

Slovenski splet se nezadržno širi

Najdi.si - Pri znanem slovenskem iskalniku Najdi.si so objavili rezultate spremljanja dokumentov na slovenskem spletnem prostoru v četrtletnem obdobju. Naj naštejem nekaj glavnih izsledkov. 13-odstotno povečanje slovenskih spletnih dokumentov - na skoraj 4 milijone in 19.500 strani v zadnjih šestih mesecih. Slovenci najpogosteje iščemo strani povezane z internetnimi storitvami, nakupovanjem, spolnostjo, turizmom, izobraževanjem, računalništvom, avtomobilizmom, telekomunikacijami in glasbo. Slovenci smo bojda tudi vse bolj zadovoljni s ponudbo informacij na slovenskih spletiščih. Ali je k temu pripomogel tudi Slo-Tech, pa presodite sami.

6 komentarjev

Mnenje o vplivu mobilnikov ostajaja neenotno

mid.gov.si - Če ste bili prisotni na torkovi elektronski klepetalnici Ministrstva za informacijsko družbo in spremljali razpravo o neioniziranih sevanjih v povezavi z mobilno telefonijo, problematiki baznih postaj in podobno, lahko ugotovite kar smo že zapisali in sicer: da so strokovnjaki še vedno deljenega mnenja o (ne)škodljivosti omenjenih vplivov. Presodite lahko tudi sami in si, če ste zamudili razpravo, preberete še prepis razprave. Nekateri so celo obžalovali odsotnost Urada za preprečevanje korupcije.

0 komentarjev

Raziskava informatizacije Slovenije

Slo-Tech - V okviru projekta Raba interneta v Sloveniji ( RIS) je Ministrstvo za informacijsko družbo ( MID) v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede ( FDV) predstavilo rezultate raziskave o informacijski družbi v Sloveniji. E-minister Pavel Gantar pravi, da bomo ob vstopu v EU že na ravni evropskega povprečja.

V Sloveniji je trenutno 642.000 mesečnih (rednih) uporabnikov interneta, 528.000 tedenskih in 362.000 dnevnih uporabnikov. Z internetom se je že srečalo kar 900.000 Slovencev. Raziskali so tudi število uporabnikov mobilnega telefona, uporabo e-storitev, število gospodinjstev z računalnikom in druge indikatorje informacijske družbe.

3 komentarji