»

Rast dobička skupine Telekom za 2002: 8,2 odstotka

Finance - Telekom je brez hčerinskih družb (Mobitela ter SiOLa) v prejšnjem letu povečal čisti dobiček za dobrih 99 odstotkov -- pa naj še kdo verjame njihovim očitkom, da država z nizko ceno impulza in analogne naročnine ustvarja veliko izgubo. Mobitelov čisti dobiček je nižji za 18,5 odstotka kot leto poprej, SiOLov pa za slabih 5 odstotkov. V Mobitelu so dodatno zaposlovali, v Telekomu pa ravno nasprotno. SiOL je minulo leto imel 16.620 ADSL naročnikov (83,1 odsotna realizacija načrtovanega), uporaba klicnega dostopa pa je padla za slabih 13 odstotkov. Stroški uprav skupine Telekom in nadzornega sveta pa so lani znašali neverjetnih 332 milijonov tolarjev. Uradna novica.

7 komentarjev

Anonimka tokrat proti direktorju SiOLa

Finance - V zadnjih dneh so v slovenski politiki aktualne anonimne prijave o domnevnih zlorabah in napakah odgovornih na vodilnih položajih. Tokrat je v primežu Miran Kramberger -- direktor SiOLa in član Telekomove uprave. Anonimko ( originalni zapis) so naslovili na sam državniški vrh, celo na Cerkev. Avtor anonimke gospodu Krambergerju očita obvladovanje celotnega telekomunikacijskega trga, neenakopraven položaj SiOLa na trgu, brisanje meje med SiOLom in Telekomom (prevzemanje poslov s strani SiOLa od Telekoma) in nenazadnje dajanje 50-70 odstotnega popusta SiOLu od Telekoma. In še bi lahko naštevali. Minister za informacijsko družbo Pavel Gantar bo zahteval pojasnila, a je danes zanikal odstavljanje Krambergerja.

7 komentarjev

SMS-i iz tujine brez prednaročila

Mobitel -

Mobitel je za uporabnike predplačniškega sistema Mobi pripravil novost. Pošiljanje SMS-sporočil v tujini bo odslej možno brez predhodnega naročila, česar se bodo razveselili številni uporabniki, zlasti pa tisti, ki bodo počitnice preživljali v tujini in bi želeli komunicirati s simpatičnimi SMS-sporočili. Naj spomnimo, da so bili do sedaj Mobi uporabniki primorani skleniti predhodno naročilo, podpisati posebno pogodbo, nakar so za storitve, opravljene v tujini, prejeli poseben račun. Pošiljanje poteka sedaj popolnoma enako kot v Sloveniji, porabljeni zneski pa se trenutno odštevajo z računa. Še cene: 42 SIT za naročnike in 50 SIT za Mobijevce. Klik!

2 komentarja

Mobitel in SiOL združujeta moči v Planetu 9

24 ur - Obe družbi sta se namreč odločili za ustanovitev skupnega podjetja, v katerem bo Mobitel imel 76-odstotni delež. Podjetje Planet 9, kot so ga poimenovali, so ustanovili z namenom razvoja obstoječih in novih vsebin ter storitev, ki bodo prišle najbolj prav ob odprtju UMTS omrežja oz. mobilne telefonije 3. generacije saj gre za tehnolologijo novih razsežnosti. Mobitel napoveduje UMTS za letošnjo jesen.

Naloga podjetja bo med drugim večja popularnost Mobitelovega informacijskega portala Planet. Sklepamo lahko, da so se za ustanovitev podjetja odločili tudi zaradi preteklih izkušenj, ko uporabniki kar niso in niso želeli sprejeti novih storitev (npr. WAP protokol) ampak ohranili še vedno aktualna, a tehnološko že stara SMS sporočila.

3 komentarji

Mobitel in SiOL ponujata brezžični LAN

SiOL -

Mobitel in SiOL sta začela poskusno ponujati javno dostopno brezžično omrežje (WLAN). Projekt ima ime Neo WLAN in je trenutno v testni fazi. Vsi Mobitelovi in SiOLovi uporabniki bodo oziroma že lahko uporabljate to storitev brez dodatnega sklepanja naročniškega razmerja.

SiOLovi uporabniki lahko uporabijo svoje uporabniško ime in geslo, medtem ko Mobitelovi uporabniki vpišejo svojo številko in dobijo geslo prek SMS. Prve takšne javne vstopne točke že delujejo v Mobitelovem centru v Cityparku v Ljubljani, v okolici SiOLove poslovne stavbe na Cigaletovi ter na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Do konca jeseni bo storitev za Siolove in Mobitelove uporabnike brezplačna. Več o tem.

2 komentarja

Mobitel z UMTS še letos

SiOL - Mobitelovo omrežje mobilne telefonije tretje generacije (UMTS) naj bi komercialno zaživelo še pred koncem leta 2003, je na današnji novinarski konferenci na Bledu dejal direktor družbe Anton Majzelj. Mobitel naj bi bil s to potezo med prvimi mobilnimi operaterji v Evropi, saj je UMTS storitve zaenkrat ponudilo le pet operaterjev. Mobitel bo tako naslednje leto pokril le Brnik ter Ljubljano, v začetku leta 2004 pa se lahko nadejamo UMTS tudi v drugih krajih Slovenije. Klik!

2 komentarja