»

ADSL brez ISDN

Finance - Kot smo že izvedeli iz forumov, bo SiOL začel ponujati ADSL brez pogojene ISDN telefonske linije. SiOL bo ponujal tudi IP telefonijo, kar pomeni, da ne bomo ostali čisto brez fiksne telefonije. Komercialni začetek opravljanja teh storitev obljubljajo za prvo četrtletje letos. Cene naročnine za telefonijo obljubljajo nižje, kot so sedaj pri Telekomu.

Verjetne cene bodo naslednje: Priklop: zagotovo ne bo dražji od 30.000 SIT Mesečna naročnina za ADSL: nespremenjena (od 8.000 do 14.600 SIT za fizične osebe) Mesečna naročnina za telefonijo: cenejša od Telekomovih 2.568 SIT.

Seveda lahko obstoječi uporabniki odjavite ISDN priključek in poveste Telekomu, da se ta linija upošteva kot razvezana linija pri Siolu. Siol bi vam naj po besedah direktorja Mirana Krambergerja priklopil ADSL v roku 2 tednov. Prav tako bi naj še letos uvedli VDSL, ki na razdalji do 1500 metrov od centrale dosega hitrosti do 24 Mbit/s prenosa do uporabnika in do pet Mbit od uporabnika. Prvih nekaj 10 uporabnikov...

56 komentarjev

Brezžično na splet

Volja - Brezžičen internetni dostop sam po sebi ni ne vem kakšna novost. O prednostih in pomankljivostih smo že razpravljali na forumu, v večini primerov pa je bila kot glavni razlog za neuporabo te pogruntavščine navedena previsoka cena namestitve. Korak naprej so naredili pri Voljatelu, kjer so pred kratkim za konkurenčno ceno ponudili brezžičen dostop na Internet na območju Ljubljane. Lokacije baznih postaj so:
  • Stegne
  • Črnuče
  • Šarhova ulica
  • Topniška ulica
  • Voljatel BTC
  • Tivolska ulica
Maksimalni domet posamezne postaje je 5 km. Več informacij tukaj!

10 komentarjev

Telekom odprl pot konkurenci?

Finance - Telekom Slovenije je danes objavil ponudbo o razvezanem dostopu do kabelskega voda in kolokaciji. Namenjena je za vse operaterje, ki so v skladu z veljavno zakonodajo upravičeni opravljati telekomunikacijske storitve in jih bodo opravljali po razvezanih dostopovnih kabelskih vodih in pripadajoči infrastrukturi Telekoma. Pri Voljatelu jo že pozdravljajo, v podjetju In.life kot enemu od možnih ponudnikov pa pravijo, da je Telekomova ponudba nad evropskih povprečjem in kot taka pomeni 30 odstokov pribitka na njihove storitve. Ali bo ponudba dejansko pripomogla k hitri in učinkoviti konkurenčnosti na našem trgu, pa bomo še pisali. Znane so namreč polemike o cenah in pogojih storitev za ponudnike ADSL priključkov. Izvorne novice: Prva ter druga.

1 komentar

Deutsche Telekom bo kaznovan

Finance - Evropska komisija bo Nemški Telekom olajšala za 12,6 milijona evrov. Evropska kazen je posledica zlorabe prevladujočega položaja pri internetnem dostopu in razvezi lokalne zanke. S premajhno razliko med ceno za uporabo omrežja in ceno končnemu uporabniku je zaviral prihod konkurentov na trg. Konkurence pa se na vse kriplje brani tudi naš Telekom, ki do danes ni razvezal niti ene lokalne zanke (zakonska obveza za razvezo traja od leta 2001) in tako trgu ne dopušča novih ponudnikov fiksne telefonije. Izvorna novica.

1 komentar

Bomo dočakali konkurenco v fiksni telefoniji?

Finance - Pri Voljatelu se trenutno izgovarjajo na pristojne državne organe, češ da so sedaj na potezi oni. Prihod konkurence na naš telekomunikacijski trg pa po njihovem pogojuje tudi cena medomrežne povezave, ki mora biti pod ceno lokalnega klica. Pri Voljatelu bodo začeli s fiksno mednarodno telefonijo. Dovoljenje za fiksno javno govorno telefonijo imajo sicer že eno leto. Prejšnji mesec je dovoljenje za opravljanje fiksne telefonije dobilo še podjetje Noviscom. Več ...

3 komentarji

Voljatel morebitna konkurenca Telekomu

Finance - Na to sem čakal dolgo. Če bo šlo po sreči, bo Telekom dobil konkurenco tudi na področju fiksne telefonije. Za pridobitev licence za operaterja fiksne telefonije se bori nihče drug kot Voljatel. Voljatel je prvo in edino podjetje v Sloveniji doslej, ki je naredilo korak naprej in že zaprosilo za dovoljenje.

Upamo lahko, da bo končno prišlo do censkih vojn tudi na področju fiksne telefonije, kajti stavim da nisem edini, ki mu Telekom gre pošteno na živce (stvar osebne preference --Sergio) >:D.

Mimogrede, Voljatel že v tem mesecu namereva ponuditi internetno telefonijo (VoIP).

27 komentarjev