»

Raziskovalci odkrili toplotno prevodne polimere

vir: Nature
Nature - Takole čez palec velja ocena, da so dobri električni izolatorji tudi dobri toplotni izolatorji in narobe. Polimeri, torej plastika, generalno sodijo v skupino izolatorjev, a raziskovalci z MIT-a v Cambridgeu so odkrili način, kako najpogosteje uporabljeni polimer polietilen spremeniti v toplotni prevodnik.

Z novim postopkom so dosegli, da polietilen dobro prevaja toploto v eni smeri (za razliko od kovin, ki jo odvajajo v vse smeri), pri čemer ohranja električno neprevodnost. To obeta uporabo na področjih, kjer je...

8 komentarjev

Swiftech MCX462

Burnout PC - Hlajenje procesorja je današnje dni nujno potrebno, saj bi bilo brez hlajenja ohišje polno dima. V ta namen ima velika večina ljudi zračne hladilnike, ki so povečini sestavljeni iz hladilnih reber in ventilatorja. Obstajajo pa tudi "hibridi", ki se razlikujejo od običajnih hladilnikov predvsem po obliki hladilne površine. Swiftech MCX462 je na pogled zanimiv, saj je zgrajen iz aluminijastih palčic, katerim so vrezali navoje in s tem povečali površino. Da pa bi dodali še piko na i, so za dno uporabili masiven kos bakra, ki odlično prevaja toploto.

0 komentarjev

XDream SE

Tech Extreme - Cooler Master je pred nekaj časa na trg poslal enega izmed uspešnejših hladilnikov -- HSC-V83 XDream. Nastala pa je izboljšana verzija imenovana HSC-V83 XDream SE, ki je napredovala predvsem v zgradbi saj so rebra iz samega bakra. Poleg hladilnih reber in ventilatorja je v komplet vključen še potenciometer, katerega vstavimo v prazno režo v ohišju, kjer se ponavadi nahajajo izhodi in vhodi PCI naprav. Hladilnik sicer ni SLK-900 a moral bi zadostiti vsem potrebam povprečnega uporabnika.

0 komentarjev

Thermalright SLK 800

Viper's Lair - Thermalright SLK 800 je zagotovo eden izmed najbolj priznanih zračinh hladilnikov. Eden izmed poglavitnih razlogov je gotovo baker, saj sestavlja ves hladilnik. Baker pa tudi ni preveč lahek, zato ta zverina tehta kar okoli pol kilograma. Seveda moramo k temu prišteti še nekaj gramov za ventilator, katerega moramo ponavadi dokupiti. Če vam v kakšnem predalu odveč leži kakšnih 15 tisočakov o nakupu dobro premislite.

8 komentarjev

Test Thermalright SLK-900 - video

3dGameMan.com - Na 3dGameMan.com so spisali - ups, pardon, posneli - test Thermalright SLK-900 hladilnika. Večina vas ta hladilnik že pozna, zato ne bom nakladal. Povem le, da ga boste lahko namontirali tako na AthlonaXP, kot na Pentiuma4 (Socket 462 ali 478) in si sami izbrali ventilator glede na to, kako radi imate svoja ušesa. O tem bakrenem hladilniku sicer ne povedo nič novega, je pa to zanimiv pristop za ljudi, ki ne marajo dolgih strani testov in se raje udobno namestijo in si test ogledajo kar preko videa. Na voljo sta .wmv in .mov različici filma. Verjetno mi ni treba povedati dvakrat, da je priporočljiv širokopasovni internet.

15 komentarjev

Thermalright SLK 700

Viper's Lair - Thermalright SLK 700 je manjši bratec enega izmed najbolj uspešnih zračnih hladilnikov za SocketA procesorje -- SLK 800. Kot smo že omenili, je ta model majhen, zategadelj je na njem serijsko lahko največ 74-milimetrski ventilator. Ker je tak ventilator dokaj težko dobiti, hladilnik sprejme tudi 70 in 60 mm ventilatorje. Čeprav se pritrdi preko podnožja procesorja, je stik še vedno dober, o čemer pričajo tudi rezultati. Test.

13 komentarjev

Hladilnika za Pentium4

Overclockers Online - Zadnje čase opažam, da kar malce pozabljamo na hladilnike za procesorje Pentium4, ki niso nič manj zanimivi od sorodnikov, ki so namenjeni hlajenju procesorjem SocketA. Če pogrešate teste takih hladilnikov, potem bo tale kot nalašč za vas. Obravnava namreč dva hladilnika, ki svoje delo zelo dobro opravljata. To sta Swiftech MCX4000 in Alpha 8942. Oba primerka premoreta bakreno dno, aluminijaste paličice in zmogljiv ventilator, kar jima omogoča dobro odvajanje toplote iz procesorja. Odgovor na vprašanje, kateri izmed teh dveh se obnese najbolje, pa boste našli tukaj.

0 komentarjev

Zanimiv hladilnik

Overclockers Cafe - Na PC Abusers so stestirali hladilnik z zanimivim dizajnom. Čeprav podobno razporeditev reber poznamo že iz običajnih hladilnikov za elektro komponente, je "zakrivljeni" model malce drugačen od tistih navadnih. Hladilnik z imenom Dr Thermal TI-V86N se ponaša s precej hitrim (in glasnim) ventilatorjem, ki se vrti s 6800 vrtljaji na minuto ter z inovativnim načinom pritrditve na procesor, ki poskrbi ze zelo dober stik med samimi površinami. Test najdete tu. Še slika reber:

0 komentarjev

Swiftechova zverina

ipKonfig - Ker se sam ne ukvarjam z navijanjem, nisem ravno poznavalec raznih overclockerskih podjetij, ki izdelujejo hladilnike za vedno prevroče procesorje. Poznam sicer Thermaltake, Alpho, GlobalWin, Thermalright, še nekaj malih podjetij in tema. Zato sem se pred časom kar malce začudil, ko so se na Overlcockers Australia začeli masovno pojavljati povezave, ki privedejo do številnih testov Swiftechovih ventilatorjev. Najprej sem mislil, da gre spet za še ene množične produkte, ki v svetu overclockanja ne bodo ravno uspeli, vendar po prebranem testu na ipKonfig lahko rečem, da sem se krepko zmotil. Tam so...

3 komentarji