»

Hitachijev novi favorit

X-Bit Labs - V četrtek je izdelovalec diskov Hitachi predstavil doslej navečji disk v najelitnejšem razredu, ki se vrti s 15.000 obrati na minuto. Ultrastar 15K450 sprejme 450 GB podatkov na štirih magnetnih ploščah, do katerih lahko spričo velike kotne hitrosti dostopamo povprečno v 3,6 ms v povezavi s 16 MB predpomnilnika. Priklop na osnovno ploščo je urejen preko 3 Gb SAS (Serial Attached SCSI) ali FC (Fibre Channel) vmesnika. Za tišje delovanje so poskrbeli s tekočinskimi ležaji (FDB), za varnost podatkov pa s tehnologijo RVS (Rotational Vibration Safeguard), ki predvideva in blaži motnje, ki se pojavljajo v sistemih z več diski. Masovno prodajo načrtuje Hitachi še za to četrtletje, o ceni pa še ni podatkov. Klik!

34 komentarjev

Seagateov mejnik

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs je podjetje Seagate doseglo pomemben mejnik pri prodaji svojih izdelkov. Iz svojih tovarn so odposlali že 30-milijonti trdi disk serije Cheetah, kateri so trenutno uporabljani predvsem v visokozmogljivih strežnikih. Že omenjeni diski se vrtijo z 10.000 ali 15.000 rpm, na voljo pa so v kapacitetah med 18 in 147 GB. Z visoko zanesljivostjo, velikimi kapacitetami, visko hitrostjo ter ter nizkim MTBF so diski idealni za zahtevna okolja, kjer je zahtevano neprekinjeno delovanje brez izpadov. Novica!

1 komentar

Hitachi z enim najhitrejših diskov

X-Bit Labs -

Odkar sta se IBM ter Hitachi zlila v eno podjetje (vsaj kar se tiče izdelovanja trdih diskov) in tako formirala novo podjetje, imenovano Hitachi Global Storage Technologies, skorajda ne mine dan, ko ne bi poročali o kakšni novosti iz teh logov. Včeraj smo poročali o najprostornejšem mini disku, danes pa bomo o novem 'rekorderju'.

Napovedali so, da bodo kmalu dali v prodajo novo serijo diskov Hitachi Ultrastar 15K73, katerih plošče se bodo vrtele pri astronomskih 15.000 obratih na minuto. Diski bodo na voljo v kapacitetah 36 ter 73 GB, podpirali pa bodo vse do sedaj uporabljane tehnologije. In, da, govora je o SCSI diskih.

2 komentarja

Ena kratka

The inquirer - Podjetje Mountain Solutions je predstavilo napravo, ki se imenuje ABS Plus in je namenjen arhiviranju podatkov. Na 2,5 palčni disk lahko spravi kar 48 GB podatkov, kar vsekakor ni malo. Podjetje zagotavlja, da lahko arhivira vse v minutah, vendar pa naprava ni poceni, saj bomo za 48 GB različico morali odšteti 650 britanskih funtov + 17.5 % davka, za 6 GB različico pa 250 britanskih funtov in davek. V marsikaterem pogledu preveč za navadnega smrtnika ;).

0 komentarjev

Novi Fujitsujevi diski

X-Bit Labs - Seagate je že od sredine lanskega leta edini proizvajalec s 15.000rpm SCSI diskom (Cheetah X15 - zadevica se bo verjetno znašla v našem novem strežniku), toda sedaj se mu obeta konkurenca s strani Fujitsuja. Ta je namreč najavil novo serijo diskov MAM3xxx, ki se tudi vrti pri 15K obratih na minuto, poleg tega pa ima najvišji interni prenos podatkov: kar 88MB/s. Še nekaj specifikacij:
  • gostota 9GB/ploščo
  • hitrost vrtenja 15K rpm
  • 8MB predpomnilnika
  • povprečni dostopni čas 3.8ms
  • Ultra160 ali Ultra360 SCSI vmesnik
  • 18.4GB ali 37.4GB modela
Masovna dobava diskov naj bi se začela v tretji četrtini tega leta, cena pa bodo precej zasoljene: $1200 za 18GB in $1600 za 37GB model.

2 komentarja

Fujitsujevi 15K rpm diski

X-Bit Labs - Prestižnem klubu proizvajalcev, ki so že predstavili svoje 15.000 rpm diske, se je z veliko zamudo pridružil tudi Fujitsu. Azijsko podjetje, ki po naših izkušnjah ni ravno vzor kvalitete in zanesljivosti (čeprav imajo nekateri boljše izkušnje ), je tako predstavilo serverske diske, ki se vrtijo s fiksno hitrostjo 15.000 obratov na minuto. Seveda so vsi na SCSI ali FC-AL vmesniku, na voljo pa bodo modeli 18, 36 in 72GB velikosti. Cene zaenkrat še niso znane, proizvodnja ba naj bi se začela v bližnji prihodnosti.

2 komentarja

IBMov disk s 15.000 obrati

The Register - Iz IBMa so prišle novice o novem UltraStar disku, ki naj bi se vrtel s 15.000 obrati. Namen tega diska je tekmovanje z Seagateovim diskom, ki se prav tako vrti s 15.000 obrati. Na voljo naj bi bil v 18 in 36 GB različici, ustrezal pa naj bi uporabnikom, ki potrebujejo hitrost za delovanje spletnih strani in raznih transakcij. Jah kaj naj rečem, naš server močno potrebuje en, ali pa dva takšna diska. Klik!

1 komentar

Novi Seagatov velikan

Seagate - Novice o trdih diskih niso pogosta tema na Slo-Techu, toda novega Seagata enostavno moramo omeniti. Torej, podjetje je predstavilo novi Barracuda disk s kapaciteto 181GB! Zadeva se vrti pri 7200rpm, ima 16MB () predpomnilnika ter deklarirani dostopni čas 7.4ms. Seveda gre za SCSI disk na Ultra160 vmesniku, Seagate pa obljublja, da je ta disk šele uvod v novo Ultra360 serijo. Damn, jaz take zadeve ne bi napolnil še naslednjih par let! Aja, cena... na uradni strani ni podatka, toda šušlja se o 5K DEM.

3 komentarji