»

Mozilla Composer bo razvijalo podjetje

Mozillazine - Daniel Glazman, nekdanji Netscapov uslužbenec, je sporočil, da želi ustvariti podjetjte, ki bo nadaljevalo razvoj Composerja, Mozillinega urejevalnika spletnih strani. V svojem spletnem dnevniku je takole predstavil svojo odločitev: "Trenutno ustanavljam svoje lastno podjetje v Franciji, ki bo nadajevalo z delom na Composerju. Podjetje bo razvijalo programske rešitve za svetovni splet in ponujalo storitve za različne spletne tehnologije in odprtokodna orodja. Mislim, da bomo postali tudi del W3C... Zaželite mi veliko sreče!"

Daniel Glazman se je z razvojem urejevalnika iz Mozilline kodne osnove ukvarjal več let in je bil od novembra 2000 in julija 2003 zaposlen pri Netscape Communications Corporation. V začetku tega leta je oznanil, da želi nadaljevati razvoj Composerja, ki bi postal samostojen program, podoben Mozilla Firebirdu and Mozilla Thunderbirdu. Nadaljnja usoda Composerja je pomembna predvsem za uporabnike Linuxa, kjer je Composer edini urejevalnik spletnih strani s...

7 komentarjev

Zakaj uporabljati Mozilla Firebird?

Slo-Tech - Na uradni spletni strani projekta Mozilla Firebird se je pojavil "članek", ki predstavlja glavne odlike omenjenega brskalnika. Govori predvsem o prednostih v primerjavi z Mozillo, Internet Explorerjem in Opero, ki se kažejo na področju uporabnosti, hitrosti in prilagodljivosti - slabosti začuda ni. Zanimiv prispevek je tudi na spletni strani Mozilla Firebird Help, kjer se lahko seznanite s skoraj vsemi podrobnostmi o brskalniku, ki bo temelj za naslednji rod Mozille. Na voljo so številne preobleke in razširitve ter cel kup dokumentacije.

3 komentarji

Afera Firebird dobiva epilog

Slo-Tech - Zvesti bralci Slo-Techovih novičk se gotovo spomnite, da je brskalnik Phoenix moral zaradi pravnih razlogov spremeniti ime in se po novem imenuje Firebird. A novo ime je prineslo še več nevšečnosti, saj so mu na veliko oporekali predstavniki projekta, ki razvijajo podatkovno bazo z enakim imenom.

Jonathan Walther, dolgoletni sodelavec projekta Debian, se je odlično izkazal v vlogi posrednika med predstavniki Firebirda -- brskalnika in Firebirda -- podatkovne zbirke. Prava plat preimenovanja brskalnika Phoenix v Firebird se je prvič pokazala v intervjuju, ki ga je Walther opravil z neimenovanim razvijalcem Mozille. Kot se je napovedovalo že iz tega pogovora, je nastal uradni dokument o poimenovanju Mozille, ki ga je sestavil Christopher Blizzard.

Bistvenega pomena je, gre samo za razvojno ime projekta, ki se sploh ne glasi Firebird, ampak Mozilla Firebird. Prav tako je ime projekta, ki razvija poštni odjemalec, Mozilla Thunderbird. Druga generacija Mozille se bo predstavila z...

0 komentarjev

Vojna med Firebirdom in Firebirdom

Slo-Tech - Pred kratkim smo poročali, da je brskalnik Phoenix, ki bo nekoč postal temelj za razvoj Mozille, dobil novo ime -- Firebird. A GlejGaZlomka™, kmalu je prišlo do zapletov, tako kot smo se bali (glej povezane novice). Čeprav je ekipa dobila vsa pravna pooblastila za uporabo imena Firebird, so se razvijalci odprte baze podatkov, ki ji je ime nič drugega kot Firebird, začeli množično pritoževati. Spletno stran MozillaZine so oblegali tako močno, da je za nekaj trenutkov celo izdihnila.

Številne organizacije, projekti in druge skupine, med katerimi je kar 60 projektov iz sveta odprte kode, uporabljajo ime Firebird. In ker je brskalnik s tem imenom le eden, je pravnim zahtevam zadoščeno. Ravnanje predstavnikov projekta Firebird (TheDatabase) se zdi še toliko bolj smešno, ker je Firebird ime enega izmed modelov gigantskega proizvajalca osebnih avtomobilov, ki je to ime izbral že veliko pred ustanovitvijo odprte baze podatkov Firebird. Naj najprej pometejo pred svojim pragom! Klik!

0 komentarjev

Phoenix in Minotaur odslej Firebird in Thunderbird

Mozillazine - Brskalnik Phoenix in poštni odjemalec Minotaur, ki sta izvlečka iz Mozilline kodne osnove, bosta dobila novi imeni. Po številnih mesecih razprav o novem imenu in dolgem čakanju na potrditev s strani pravnikov, je Phoenixu odslej uradno ime Firebird, Minotauru pa Thunderbird.

Firebird in Thunderbird bosta tudi osrednji enoti naslednjega rodu zbirke Mozilla. Sodeč po avtomobilu Firebird, bo slednji zelo hiter [:D]. Upajmo le, da se ne bo ponovila zgodba AMD-ja. Še pomnite dilem okoli AMD-jevega Thunderbirda, prijatelji?

4 komentarji

Mozilla.org praznuje 5 in 200.000

Mozillazine - Na včerajšnji dan (torej to ni prvoaprilska šala [:D]) je minilo natanko 5 let, odkar je podjetje Netscape naredilo pogumen korak -- izdalo izvorno kodo svojega Communicatorja. 31. marca 1998 ob 10.00 po pacifiškem času so na skupnost mozilla.org poslali zgodnjo razvojno različico Communicatorja 5.0. Izvirna novica in komentarji.

Skoraj točno po petih letih, včeraj ob 13:11 po pacifiškem času, pa se je na Bugzilli -- hroščetrebnem sistemu skupnosti mozilla.org -- pojavil hrošč z zaporedno številko 200.000! Srečni pošiljatelj je Chris Hofmann. Ta številka pa še zdaleč ne pomeni, da je Mozilla na gosto posejana s hrošči, saj se odpravljeni hrošči ne odstranjujejo iz seznama, med njimi so tudi zahteve po izboljšavah, veliko hroščev je podvojenih ... Izvirna novica in komentarji.

0 komentarjev

Izšla je Mozilla 1.3

Mozilla.org - Mozilla 1.3 je na voljo! Najprej je bilo zavračanje slik, nato smo dobili zavračanje pojavnih oken, zdaj pa je na voljo tudi filtriranje elektronske pošte. Med novosti sodijo tudi samodejno prilagajanje velikosti slik, API za urejanje obogatenega besedila spletnih strani, filtri za novičarske skupine, dinamična zamenjava profilov, skoraj 2000 popravkov in še marsikaj. Za natančne informacije preberite opombe k izdaji. Slovenska različica je že na poti, zato jo lahko pričakujete v naslednjih dneh!

19 komentarjev