»

845PE proti 875P vezju

Albatronova plošča iz omejene serije

vir: Overclockers New Zeland
Overclockers New Zeland - Na Overclockers New Zeland so med seboj primerjali dve Intelovi vezji, in sicer i845PE ter i875P. Za test so uporabili matični plošči Albatron PX845PEV-800 (845PE) in Soyo P4I875P Dragon 2 (875P). Kljub temu, da sta 800 MHz-Pentium 4 procesor in i875P vezje trenutno najboljša kombinacija za Pentium 4 osnovan namizni sistem, sta še vedno predraga za povprečnega uporabnika. Na testu so ugotovili, da ima i875P-matična plošča več naprednejših funkcijah in da 845PE izvedenko prehiti v vseh testih, a je potrebna izboljšav glede stabilnosti. Klik!

2 komentarja

Canterwood v akciji

AnandTech - Intelovo novo čipovje za matične plošče je na papirju obetalo veliko. Kako pa je v resnici? To vprašanje so si zadali na AnandTech-u, kjer so stestirali dve plošči. Prva, a malenkost slabša je 8KNXP Ultra, ki jo je izdelalo podjetje Gigabayte. Druga plošča pa je ASUS P4C800 Deluxe, ki pa je tudi malo bolj razkošno opremljena. Obe plošči sta se dobro odrezali, kar dokazuje visok potencial tega novega čipovja.

7 komentarjev

Intel i875P Canterwood

več strani - Končno je v javnost prišlo novo Intelovo čipovje - i875P Canterwood imenovano. Čipi, ki bodo vgrajeni v matične plošče, imajo veliko prednosti pred svojimi predhodniki, saj vodilo (FSB) deluje pri neverjetnih 800 MHz, kar je občutno povečanje od prejšnjih 533 MHz. Novosti pa niso le v vodilu, temveč tudi na drugih področjih, saj bodo vse plošče podpirale SATA in DDR 400. Vse bodo seveda podpirale večnitenje in bodo primerne za P4 procesorje. Za nas so se potrudili in članke spisali na:

6 komentarjev

Intel razkril nov procesor in novo čipovje

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno razkril svoj prvi mikroprocesor, ki podpira 800 MHz-vodilo (Quad Pumped Bus), in novo čipovje i875P, poimenovano Canterwood. Novi trigigaherčni procesor je tako nadomestilo za obljubljene Prescotte, ki jih nismo dočakali. Pentium 4 3.0GHz sprva pravzaprav sploh ni bil zamišljen kot procesor s podporo novemu vodilu, a so Intel v to dejanje prisile težave z 0,09-mikronsko proizvodnjo Prescottov.

Novo čipovje takó podpira Pentium4 procesorje s 400, 533 in 800 MHz-vodilom, DDR ECC pomnilnik in HyperThreading tehnologijo. Cene matičnih plošč grajenih na tem čipovju se bodo gibale okrog 200 dolarjev, medtem ko bo novi Penitum še za enkrat dražji. Več o tem.

0 komentarjev

Novi Celeroni naprodaj

X-Bit Labs - Za Intel je, bi lahko rekli, skorajda postalo že značilno, da svoje nove procesorje začne prodajati vedno malce pred uradno splavitvijo. Lanskega septembra so to storili z dvogigaherčnim Celeronom, sedaj se ista zgodba ponavlja s Celeronoma tikatakajočima pri 2,30 in 2,40 GHz, ki uradno še nista predstavljena, a ju na Japonskem že veselo prodajajo. Lepotca sta grajena na že znanem Northwood jedru v 0,13-mikronski tehnologije. Cena? Med 120 in 140 dolarji, odvisno od prodajalne in modela, pač. Izvirna novica.

10 komentarjev

AMD 400 MHz sistemsko vodilo

PC Stats - AMD se je odločil, da bo presedlal s 333 MHz na 400 MHz sistemsko vodilo. Poglejmo si, kaj lahko od tega pričakujemo.

Ni dolgo tega, odkar je AMD prešel iz 266 MHz vodila na 333 MHz -- vse to se je zgodilo lanskega oktobra. Sedaj pa že govorimo o tem, da bo AMD presedlal na 400 MHz v prvi četrtini tega leta.

Kot že vsi overclockerji dobro veste, je FSB (Front Side Bus) zelo pomeben pri celotnih zmogljivostih sistema. V preteklosti smo že videli, kako je Intel z nizkim FSBjem Celerona omejil zmogljivost celotnega sistema ne ozirajoč se na hitrost procesorja.

S prihajajočim 400 MHz vodilom se bo tako veliko kupcev vprašalo "ali počakati na novo izvedenko".

Da vas rešimo tega vprašanja, so na na PC Stats testirali AMDjev Athlon XP 3000+, ki je deloval na 333 MHz sistemskem vodilu, in isti procesor na 400 MHz sistemskem vodilu, pri tem pa so poskušali obdržati čimbolj enaki hitrosti procesorja, tako da se pokaže prava razlika med hitrostima sistemskega vodila. Več o tem.

1 komentar

HyperThreading na drugih P4

The inquirer - Intelov paradni konj, P4 3.06 GHZ HT, je trenutno edini, ki podpira HyperThreading. Vsi zagotovo poznate HyperThreading, Intelovo tehnologijo, ki procesorju omogoča t.i. "dvojno delovanje". No, na Theinquirer poročajo, da je nekdo s P4, ki, pozor, ni bil 3.06 GHz, uspel nekako vključiti Hyperthreading. Nihče sicer ne ve, kako naj bi to storil. A že sam razmislek nas pripelje do zaključka, da je to teoretično mogoče. Že sama misel, da bi imel Intel proizvodnjo P4 3.06GHZ in ostalih P4 ločeno, je malo nenavadna. Zakaj ne bi Intel enostavno iznašel načina, kako to onemogočiti in s tem mogoče celo znižati frekvenco pocesorju? Za zdaj se bitka nadaljuje, kdo bo prvi ugotovil, kaj je ključ do uporabe HT na ostalih P4 procesorjih. Klik do celotne zgodbe.

Dodatek by Sergio: Zanesljivost virov novic, ki se znajdejo na The Inquirerju, se velikokrat izkaže za bolj jalovo, tako da članek jemljite z rezervo.

6 komentarjev

Vse o ASUS P4C800

X-Bit Labs - Izid Intelovega čipovja i875P, ki se kodno imenuje Canterwood, je sicer še precéj oddaljen, a na X-Bit Labs so vseeno uspeli dobiti nekaj informacij o Asusovi plošči, grajeni na njem. Plošča bo imela
  • podporo za Socket 478 Pentium4 in Celeron procesorje s FSB 400/533/800 MHz;
  • podporo Hyper-Threadingu;
  • i875P čipovje s Canterwood MCH in ICH5R I/O krmilnikoma;
  • štiri DDR podnožja za dvokanalni PC3200;
  • pet PCI in en AGP slot;
  • dva ATA133 IDE in Promiseov SATA krmilnik;
  • osem USB2.0 priključkov;
  • FireWire podpora;
  • gigabiten ethernet in
  • vgrajen 6-kanalni audio sistem.
O ceni še ni podatkov, plošča pa naj bi postala dobavljiva sredi aprila letošnjega leta. Slin, slin.

2 komentarja

Nova podnožja za Intelove procesorje

X-Bit Labs -

Intel za razliko od svojega rivala AMD-ja podnožja za svoje procesorje dokaj pogosto menjuje. Spomnimo se samo legendarnega Slot1, popularnega FC-PGA 370, zgrešenega Socket 423 in sedaj uporabljanega Socket 478. No, za svoje nove procesorje, ki se zaenkrat imenujejo še s kodnimi imeni Prescott in Tejas, Intel pripravlja novo podnožje.

Tovarna v Santa Clara, Kalifornija, namerava prihodnje leto izdati novo čipovje Grantsdale, vzporedno s katerim bodo uvedli tudi nov tip pakiranja procesorjev. Novo podnožje bo predvidoma imenovano Socket T, medtem ko bo tip pakiranja poimenovan LGA-775 (land grid array). Novo čipovje bo podpiralo dvokanalni DDR pomnilnik, na trg pa bo prišlo po izidu Prescotta. Klik!

6 komentarjev