»

Nov troterabajten disk iz WD

HotHardware - Western Digital je včeraj predstavil svoj novi trdi disk, na katerega so stlačili 3 TB podatkov. Disk iz družine Caviar Green se ponaša z zmanjšano porabo električne energije, nižjo delovno temperaturo in tišjim delovanjem. Dostopni čas znaša v povprečju 15 ms, predpomnilnika je 64 MB. Western Digital se je tudi potrudil in pripravil nekaj obvozov, ki bodo tudi na starejših...

49 komentarjev

Mobilni trdi diski

Tom's Hardware - Mobilnost oz. prenosljivost pomeni v današnjem svetu veliko, saj se potrebe po prenosnih trdih diskih večajo. Na tržišču je zaradi tega kar nekaj različnih proizvajalcev, ki so poskusili uspeti na tem področju.

Striček Tom je pod drobnogled vzel 6 različnih nosilcev podatkov in jih primerjal med seboj. Enote se ne razlikujejo le po kapacitetah temveč tudi po načinu prenosa, saj nekateri uporabljajo Firewrire, drugi USB in tretji Highpointov produkt e.SATA.

0 komentarjev

WDjev dvestogigaš™

Gigant podjetja Western Digital

vir: 3D Velocity
3D Velocity - Danes je izbira trdega diska že prava umetnost, saj je na trgu kar dosti proizvajalcev, ki ponujajo najrazličnejše modele. Na 3D Velocity so si tokrat na ogled postavili kar 200 gigabajtnega velikana, podjetja Western Digital. Trdi disk se ponaša z hitrostjo vrtljajev 7200 v minuti, kar je danes že povsem običajno. Izdelek ima le 2 MB predpomnilnika. Disk so stestirali in mu prisodili kar visoko oceno, vendar boste zanj primorani sprazniti denarnico za 170 funtov (270 ameriških zelencev), ako si ga boste želeli videti v svojem mlinčku. Več o tem.

7 komentarjev

WD Raptor

X-Bit Labs - Pri podjetju Western Digital so že nekaj časa nazaj izdali trdi disk Raptor. Od ostalih se razlikuje predvsem po tem, da je to prvi SATA disk, ki obratuje z 10000 vrtljaji na minuto, s čimer se postavlja ob bok SCSI diskom. Pobliže so si ga ogledali na X-Bit Labs. Njegova kapaciteta sicer ni enormno velika (zgolj 36 GB), a njegova vrlina je hitrost. V testu mu je za ovratnik dihal edinole Fujitsu MAN. Z izdelkom so bili preizkuševalci zadovoljni, saj ni predrag glede na 10.000 rpm specifikacije. Klik!

1 komentar

70 Terabajtni RAID

Tom's Hardware - Tračne enote so že lep čas "zastarele", a so se obdržale -- predvsem zaradi preprostosti, kapacitet in cen. A na univerzi v Tubinegnu so odločili za alternativo; za shranjevanje so uporabili kar trde diske. Nakupili so 576 Maxtorjevih diskov s kapaciteto 160 GB in tako dobili 70 TB prostora. Da bi se izognili dolgotrajnemu shranjevanju, so za prenos podatkov uporabili SATA-sistem. Na matičnih ploščah, ki skrbijo za delovanje, tiktajo AMD Athlon MP 1500+ procesorji -- na vsaki po dva. Impresivno, kaj.

14 komentarjev

Eksterni WD

Tom's Hardware - Western Digital ni le izvrsten proizvajalec vgradnih diskov, temveč tudi prenosnih nosilcev podatkov. Na trg so pred kratkim poslali diska s kapacitetami 200 in 250 Gb. Priklopimo jih lahko preko USB2.0 ali Firewire vmesnika, tako kot vgradnji diski pa imata tudi ta 8 MB predpomnilnika. Disk pa ni le hiter, temveč tudi "lep", saj ima pri robu dve svetilni telesi.

2 komentarja

Seagate Baracuda Serial ATA

X-Bit Labs - V predvčerajšnji novici sem pisal o Maxtorjevem trdem disku, ki med prvimi podpira Serial ATA. Kot vsi veste, ima Serial ATA ožje kable. Seveda se razlikuje tudi po hitrejšem prenosu, ki ima zgornjo mejo pri 150 MB/S. Seveda zaradi majhnosti ne omejuje pretoka zraka, kar je spet ena dobra lastnost.

Tokrat so si na X-Bit Labs pobliže ogledali Seagateov model, ki pravtako podpira Serial ATA in spisali obsežen, kar 17 strani dolg test. Preden so sploh začeli testirati pa so se vprašali, če je SATA sploh hitrejši v praksi kot ATA133. Testirali so z različnimi SATA krmilniki, vendar je na nekaj testih kar nekaj razlike med njimi po hitrosti pisanja ter branja. Tu je še posebaj izstopal model podjetja Silicon Image...

4 komentarji

Maxtor DiamondMax 9 160 GB Serial ATA

OCAddiction - Podjetje Maxtor, znano po odličnih trdih diskih, je izdelalo trdi disk kapacitete 160 GB. Razlikuje pa se od ostalih predvsem po tem, da ima priklop namesto na navadne IDE kable, na Serial ATA prikljček. Serial ATA je veliko bolj uporaben kot "navaden" ATA, ker ima manjši priključek in ožje kable, ki ne zavirajo pretoka zraka po ohišju, poleg vsega pa se razlikuje še po hitrosti saj je največja hitrost 150 MB/s.

Kako pa se disk obnese v praksi? Na OCAddiction so na test postavili ta trdi disk. Teste so izvedli v programih HDTach 2.61, ATTO, SiSoft 2003 in pa PCMark 2002. Po pričakovanjih je disk...

8 komentarjev

Raptorji naprodaj

X-Bit Labs - Western Digital SATA-150 disk poimenovan Raptor, ki so ga predstavili že v februarju, je sedaj dosegel stadij masovne proizvodnje in prodaje, poročajo. Dobavljiv je s kapaciteto 36 GB, plošče pa se vrtijo z 10.000 rpm. Deklariran dostopni čas znaša 5,2 ms, poprečni čas MTBF 1,2 milijona ur. Cena se trenutno vrti med 165 in 180 dolarji. V Sloveniji ga še pričakujemo. Več o tem.

4 komentarji

Univerzalno ali ognjeno?

X-Bit Labs - USB (Universal Serial Bus) je s svojo drugo različico postal prava konkurenca Firewire standardu. Oba standarda sta namenjena zelo podobnim stvarem, imata podobno hitrost in ostale značilnosti, a sta, kako zanimivo, med seboj popolnoma nezdružljiva. Uporabnikom se seveda postavi vprašanje, ali lahko rečemo kdo je boljši. Prav gotovo namreč nekatere naprave bolje sodelujejo z USB 2.0, druge pa s Firewire vmesnikom.

S prav tem vprašanjem so se ubadali na X-Bit Lab's, kjer so preizkusili delovanje obeh standardov z različnimi napravami in preverjali, kateri napravi bolj odgovoraja Firewire ter kateri USB 2.0 Klik!

1 komentar

Maxtorjeva 40GB USB 2.0 zunanja enota

Maxtor - Maxtor je danes najavil novo prenosno rešitev za vse uporabnike PC in Mac računalnikov t.i. Maxtor Personal Storage 3000LE, ki je zmožna shraniti 40GB podatkov preko USB 2.0 vmesnika. Rešitev je idealna za prenos fotografij, glasbe ali karkoli drugega. Preko USB 2.0 vmesnika se tako podatki prenašajo 40x hitreje kakor preko USB 1.1 vmesnika. Z ceno malo manj kot $400 dolarjev in 40GB diskom, ki se vrti z hitrostjo 5400rpm bo enota 3000LE vsekakor zelo zanimiva za nakup. Maxtor pa med svojo ponudbo ponuja tudi USB 2.0 PCI adapter za $100, na katerega lahko priključimo 4 zunanje in eno notranjo enoto.

0 komentarjev