»

SonyEricsson bo združil Flash in Javo za mobilne telefone

CNet - Naslednji teden naj bi SonyEricsson na konferenci JavaOne predstavil projekt Capuchin, s katerim bodo razvijalcem omogočili izdelovanje aplikacij za mobilne telefone, ki bodo hkrati uporabljale dele Jave ME in Flasha Lite. Tehnologijo bodo uporabljali v aparatih, ki so namenjeni množičnemu trgu, saj ne pride v poštev za tako imenovanie pametne telefone z zahtevnimi operacijski sistemi.
Nadejajo se, da se bodo denimo razvijalci, ki sicer uporabljajo Javo, odločili za razkošnejši uporabniški vmesnik v Flash Lite - razvijalci v Flashu pa bodo morda pri ustvarjanju mobilnih igric uporabili Java 3D grafiko in hkrati obdržali Flash za menije. SonyEricsson namerava izdati zbirko programerskih vmesnikov (API) in razvijalski paket (software developement kit) v drugi polovici leta.

8 komentarjev

Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike

vir: ZDNet
ZDNet - Industrijski konzorcij LiMo bo na konferenci CTIA (1.-3. april) predstavil Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike: LiMo Platform Release 1. Različica naj bi precej zaostajala za ostalimi sistemi, kot so Symbian, Windows Mobile, BlackBerry in tistim na iPhoneu, a bo hkrati tekmovala z Googleovim Androidom, ki ga razvija Open Handset Alliance.

ZDNet piše, da je LiMo korak v pravo smer, saj naj bi razvijalci že dolgo čakali na Linux operacijski sistem z enotno sredico, ki ga bo lažje prilagajati lastnim razvojnim usmeritvam.
Linux operacijske sisteme za mobilne telefone razvijajo tudi druge organizacije in podjetja: LiPS Forum (standardi), Gnome Mobile, Moblin.org ter

29 komentarjev

Uporaba mobilnih telefonov na letalu

vir: BBC
BBC - Letalska družba Emirates je sporočila, da bo uradno dovolila med poleti potnikom uporabljati mobilne telefone. Prvi klic se je zgodil na posebej preurejenem letalu Airbus A340, ki je letel med Dubajem in Casablanco.



Kasneje letos naj bi družba preuredila večje število letal in omogočila tudi ostale storitve, povezane z mobilno tehnologijo. Telefonirati bo možno zgolj na potovalni višini, kar pomeni, da bo mobilni signal potoval čez satelit, napovedujejo pa, da bo cena klica 2 dolarja na minuto. Potniki bodo morali uporabljati "tihi" način, da z zvonjenjem ne bodo motili ostalih, dovoljeno pa bo le 6 klicev. Prejemali in pošiljali bodo lahko besedilna sporočila, na nočnih poletih pa bo telefoniranje prepovedano.
Še letos se jim bo pridružila avstralska letalska družba Quantas, ki bo...

1 komentar

Mobilniško pretikanje

mobisux - Za nadzor domače elektronike (televizijski sprejemniki, glasbeni stolpi itd.) tokrat rešitev ponuja podjetje PsiNT, ki predstavlja aplikacijo, s pomočjo katere se je tudi Sony Ericsson P800 pridružil množici naprav, ki omogočajo nadzor nad domačo elektroniko. Teh naprav je v domovih vedno več, zato so številni "daljinci" gotovo nadležni. Program lahko brezplačno preizkusite v 21 dneh. Novica.

0 komentarjev

Mobilni telefon praznuje 30 let!

Mobilni telefon nekoč ...

vir: mobisux
mobisux - Uff, kam čas beži. 3. aprila je mobilni telefon praznoval 30 let obstoja. Davnega leta 1973 je namreč Martin Cooper opravil prvi klic po brezžičnem omrežju. Kot direktor podjetja ArrayComm je po brezžičnem telefonu komuniciral z radijskim novinarjem in hkrati hodil po ulicah New Yorka. Kot pa je sam povedal so ljudje kar "zijali", kako se lahko nekdo premika in hkrati telefonira. Bržčas niso bili vzhičeni samo nad skoraj kilogramskim aparatom, ampak predvsem nad tem, kako se lahko sprehaja in obenem telefonira.


Da je mobilna telefonija v 30. letih močno napredovala, ni potrebno posebej poudarjati, saj so današnji mobilci za več kot 10x lažji in imajo več funkcij, kot je imel prvi aparat tipk [:D]. Klik za izvirno novico!

6 komentarjev

Vse v enem

VIA Hardware - Očitno se je Shuttle, sicer dokaj znani proizvajalec matičnih plošč, ki je bil eden izmed prvih podpornikov P4X266, specializiral za FlexATX sisteme, saj je po dokaj čislanem predhodniku Shuttle SV24 ponudil naslednika, ki se imenuje SS50. Za razliko od prejšnjega modela ta podpira procesorje Pentium4, ki delujejo v navezi z zelo dobrim naborom SIS650. Sistem je celovita all-in-one rešitev, vse njegove odlike in slabosti pa so poizkušali poiskati na VIA Hardware. Spisali so test, ki so ga izdatno podprli s slikami in je vsekakor vreden branja, če se navdušujete za nakup močno pomanjšanega PC-ja.
No, čeprav je nov model od starega SV24 močno napredoval, sem vseeno malce skeptičen glede...

0 komentarjev

Brezžično omrežje

AnandTech - Imate doma dva ali več računalnikov in se ne morete odločiti med navadnim omrežjem po UTP kablih in brezžičnim omrežjem? Tega problema so se lotili na Anandtechu in obe možnosti dodobra pretestirali, v teoriji in v praksi. Resda so brezžične povezave počasnejše, a ta razlika ob priklopu več računalnikov upada. Dosti večji problem pa je cena komponent za berzžično omrežje, kar je pa že druga zgodba. Če vas članek zanima, si ga le preberite.

0 komentarjev

Siemens dobavitelj 500.000 mobilnih WAP aparatov

Fujitsu Siemens - Še ena novica od Dominika. Siemens je podpisal dogovor z niozemskim mobilnim operaterjem Telfort o dobavi pol milijona mobilnih telefonov s standardom WAP. Telfort in Dutch Postbank bosta svojim uporabnikom zagotovila Siemensove mobilne telefone kot del kampanije, katere cilj je predstavitev mobilnega bančništva nizozemskemu tržišču.
Siemensovi aparati M35i bodo posebej prilagojeni, da bi uporabnikom računov v Postbanku omogočili uživanje v mobilnem bančništvu, dostopni pa bodo 500.000 imetnikom računov kot del njihove promocije.

Mobilno bančništvo se torej približuje in verjetno je samo še vprašanje časa, kdaj bo mobilno bančništvo preko WAP telefonov možno tudi v Sloveniji (Klik, ...)

6 komentarjev