»

1.4GHz Athlon + 950MHz Duron

Slo-Tech - AMD je danes uradno predstavil dva nova procesorja, in sicer 1.4GHz Athlona (TBird jedro) in 950MHz Durona (Spitfire jedro). Athlon je na voljo v obeh izvedenkah, torej s 200 in 266MHz zunanjo frekvenco, njega velikoprodajna cena pa znaša $253. Še zanimivost: procesorji naj bi bili v bistvu 1.5GHz, tako da tudi z navijanjem dobro kaže. Prvi primerki so brez kakršnegakoli višanja voltaže dosegli frekvence 1533MHz! Bodite pozorni na AYHJA oznako jedra. Tudi Duronček (sicer stanejo $122) je navijanju prijazen, toda nadvse očitno je, da je meja trenutnega Spitfire jedra nekje pri 1GHz+. Prvi primerki so tako dosegli 1150MHz, brez povišanja voltaže, seveda.
AMD je tako končno ujel rep Intelovih P4 procesorjev, kar se tiče frekvenc seveda. Tako bi primerjava med 1.4GHz Athlonom in 1.4GHz Pentiumom4 bila nadvse zanimiva, saj lahko procesorje končno primerjamo pri uradnih frekvencah. Thnx OZZY!

Dodatek: Pojavili so se tudi prvi testi novih procesorjev:

0 komentarjev

ABIT KT7E izšel

vir: Akiba
X-Bit Labs - Na Japonskem (normalno) so se začeli pojavlajati prvi primerki ABIT KT7E matičnih plošč. Te plošče so bazirane na VIA Apollo KT133E čipovju. Značilnosti tega čipa so identične značilnostim VIA Apollo KT133 čipa, le da je E verzija narejena v 0.18 mikronski tehnologiji, kar pomeni nižjo ceno čipa. ABIT KT7E torej uradno podpira FSB samo do 200MHz in ne (tako kot ABIT KT7A) do 266MHZ! Posebnost nove ABIT-ove plošče je še privlačna modra barva. Ja, saj vem. Tako kot Hercules-ovi Propheti. Danes imajo pač vsi radi modro barvo. Cena plošče na Japonskem je $110, kar pomeni, da bo stala v Sloveniji okoli $90-$100. Za fotografije si oglejte to stran. Za branje pa ni primerna, razen če znate...

11 komentarjev

Novi MXi že v trgovinah

Akiba - O razdelitvi MX družine na MX200 in MX400 procesorje smo že govorili, sedaj pa so v Japonskih trgovinah že na voljo prve kartice. Kot je bilo napovedano, gre za izdelke podjetja InnoVISION: Inno3D TORNADO GeForce2 MX200 (175MHz jedro, 32MB 64 bitnega SDRAMa) ter Inno3D TORNADO GeForce2 MX400 (200MHz jedro, 64MB 128 bitnega SDRAMa). Cene za kartice so navse ugodne (na Japonskem, kjer so stvari ponavadi dražje), in sicer $80 za prvo in $110 za drugo kartico.

vir: Akiba

vir: Akiba

1 komentar

Prvi 266MHz FSB Athloni v prodaji

X-Bit Labs - Babuške z X-Bit Labs poročajo, da so na Japonskem zasledili prve 1.2GHz Thunderbirde naslednje generacije z 266MHz zunanjih vodilom. Še lepše: cena dotičnih procesorjev je celo na Japonskem (kjer so stvari ponavadi dražje) za $23 nižja od uradne AMDjeve velikoprodajne cene, ki znaša $363. Vse skupaj je en velik razlog za veselje, saj to pomeni, da bomo procesorje kmalu ugledali tudi pri nas, mogoče celo po malce nižjih cenah. Na poročila o 266MHz procesorjih nižjih frekvenc (1 in 1.1GHz) pa še čakamo.

0 komentarjev

Odklenjeni TBirdi 1.2GHz

Jaz - Čas je za še nekaj govoric (juhej!). Na Overclockers strani sem zasledil zanimivo informacijo, da velika večina (če ne vsi) 1.2GHz Thunderbird čipov ima že tovarniško povezane vse L1 mostičke, kar pomeni, da so popolnoma odklenjeni. Ker je pri nas še vedno precej težko zaslediti kakšnega izmed teh zadeve na žalost ne morem potrditi, toda cenil bi vse informacije z vaše strani. Toliko o AMDjevi zlobni namerni o zaklenitvi vseh čipov. Aja, ko smo pri tej temi: vsi, ki kupujete Durone in TBirde v Sloveniji ste lahko brez skrbi. Panika, ki je vladala glede odstranjenih BP_FID nogic par tednov nazaj se je že polegla in izkazalo se je, da je šlo za eno pošiljko, katere namen je bil prestrašiti overclockerje (ali nekaj podobnega ). Vseeno pri nakupu preverite spodnjo stran čipov!

5 komentarjev

VIAini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Na x-bit labs sem zasledil bojda neuradne informacije o VIAinih načrtih za vezna čipovja. Velikan ima v ognju kar nekaj železj, najbolje bo, da si kar pogledamo:Za AMD platforme:
  • KT133A: V bistvu gre za KT133 čipovje s podporo za 266MHz zunanjo frekvenco, ki jih imajo novi TBirdi... Masovna proizvodnja se bo začela zgodaj naslednje leto.
  • KT266: Čipovje podpira 200/266MHz FSB, PC133 SDRAM, DDR SDRAM in V-Link. Nekakšna punčka za vse, torej. Masovna proizvodnja v prvem četrtletju 2001.
  • KM133: Integrirana različica KT133 čipovja z vgrajeno S3 Savage4 grafiko. Proizvodnja se bo začela že ta mesec.
  • KL133: Različica KM133 brez podpore za zunanjo AGP grafiko. Proizvodnja prav tako ta mesec.
  • KLE133: Popolnoma enako čipovje, kot zgoraj omenjeni KLE133, le da ima namesto S3 Savage4 grafike integriran Trident Blade 2D/3D. Testni primerki bodo na voljo že ta mesec.
  • KM133A: Različica KM133 čipova z, uganili ste, podporo za 266MHz zunanjo frekvenco. Primerki bodo na voljo to mesec, masovna proizvodnja...

0 komentarjev

Težava z AMD 760 čipovjem rešena

FiringSquad - Nekaj dni nazaj so se pojavila poročila o tem, da AMD 761 NorthBridge ima veliko težav z delovanjem pri 266MHz zunanjem vodilu in da bi to utegnilo vzrokovati poznejši dobavljivosti vseh DDR matičnih plošč za Athlone. Na srečo so težavo že rešili, kot poročajo na FiringSquadu. Proizvajalci bodo v plošče morali vdelati preprosto zunanje vezje, ki bo filtriralo napake, na srečo pa to ne bo vplivalo na čas dobavljivosti, ki še vedno ostaja december-januar.

1 komentar