»

Knoppix 3.2

DistroWatch - Zvončki, trobentice, mačice, vijolice in drugi znanilci pomladi so sklenili, da od letos naprej medse sprejmejo novo skupino tovrstnih rastlin. To so distribucije Linuxa, ki so se že v svojem prvem mandatu odrezale odlično in se z zvončki borijo za prvo mesto po številu primerkov. Danes se je na širnih poljih in v gozdovih pojavila distribucija Knoppix 3.2, ki prihaja na plošči CD, iz katere se samodejno zažene in namesti v pičlih dveh minutah. Slovi po odlični podpori strojni opremi, ponuja širok spekter programske opreme, je odličen pripomoček za reševanje nedelujočih sistemov in nudi možnost namestitve tudi na trdi disk. Različica 3.2 prinaša namizno okloje KDE 3.1, OpenOffice.org 1.0.2, Evolution 1.2.1 in druge dobrote.

5 komentarjev

Dobri-stari Slackware

Slackware - Očitno smo spet v odbdobju poplave novih ditribucij Linuxa. Pred kratkim nas je pozdravil novi YellowDog Linux, pred vrati je Mandrake 9.1, zdaj pa je tu še legendarni Slackware, ki nosi oznako 9.0. Nova različica nadaljuje Slackwarovo tradicijo preprostosti, stabilnosti in varnosti, njena namestitev - ki je seveda možna le v tekstovnem načinu - pa je za otroke do petnajstih let smrtno nevarna![:D] Slackware 9.0 je zato toliko bolj priporočen mazohistom(tm). Sloni na prevajalniku GCC 3.2.2, uporablja jedro Linux 2.4.20 in seveda obe glavni namizji - KDE 3.1 in GNOME 2.2. Dolvleka in uradna objava.

3 komentarji

YellowDog Linux 3.0

PC Linux Online - Izšla je nova različica ene izmed popularnejših distribucij Linuxa za Applove računalnike -- YellowDog Linux 3.0. Vključuje KDE 3.1, GNOME 2.2, namestitveni program Anaconda, ki je v glavnem RedHat-ovo delo. Obljublja nam še enoten občutek in izgled med različnimi okenskimi upravljalniki, kar spet močno spominja na RedHat. ISO-datoteke še niso na voljo, saj je YellowDog znan po tem, da tovrstno obliko distribucije izda nekoliko pozneje, sicer pa YellowDog velja za eno najstabilnejših distribucij sploh. Izvirna novica.

0 komentarjev

Dame in gospodje, ArkLinux!

več strani - Na mojih policah jih je vsaj 10, v bazi spletne strani DistroWatch jih je trenutno 125 - vsega skupaj jih je morda čez 1000. Govorim seveda o številu distribucij Linuxa - in pred kratkim se je pojavila še ena.

Bernhard "Bero" Rosenkraenzer je bil edini Red Hatov uslužbenec, ki se je ukvarjal z namizjem KDE. V času izida Red Hat 8.0 je podjetje zapustil, ker je po njegovem (in tudi mojem) mnenju zanemarjalo najbolj razširjeno odprto namizje (KDE). Sedaj s kolegi razvija lastno distribucijo Linuxa, ki sliši na ime Ark Linux. Temelji na distribuciji Red Hat različice 7.3 in 8.0, vsebuje najnovejše jedro, uporablja namizje KDE (kdo bi si mislil) in je popolnoma odprta in brezplačna. Cilj majhne skupine prostovoljnih razvijalcev je narediti kakovosten operacijski sistem, ki bo poleg tega slovel tudi s čim bolj preprosto uporabo.

V intervjuju na OSnews.com je ustanovitelj Ark Linuxa nakazal na nekaj inovativnih idej, kako bodo Linux približali neizkušenim uporabnikom. Trenutno so v alfa...

2 komentarja

Nova Mozilla

Mozilla.org - Da, izdelovalci Mozille so vedno bolj pridni. Nedavno so izdali stabilno različico 1.2, ki pa je žal imela zelo resnega hrošča, zato so jo potegnili nazaj in sedaj izdali inačico 1.2.1. Priporočajo nadgradnjo iz vseh prejšnjih različic, saj naj bi bila 1.2.1 najboljša in najstabilnejša doslej.

Privrženci Billa si jo snamite na tem naslovu, fani Linusa pa tukaj. Hkrati je na voljo še regionalni paket za Slovenijo, ki ga lahko namestite na vse platforme.

Mozillini bugi so popravljenji. Za vse napake lahko sedaj krivite izdelovalce strani. [:D]

3 komentarji

Evolution 1.0

Linux Today - Izšel je program Evolution 1.0. Verjetno je to najboljši mail program za Linux sploh, podpira tudi povezavo s Palmom, virtualne mape, evidenco urnika, zapiske itd. Dela z POP3, IMAP in lokalnimi unix mail imeniki. Ximian (podjetje, ki ga je naredilo) je sicer končno različico napovedalo že za konec leta 2000, pa so 'malo zamudili'. Stvar je pod GPL, kar pa ne bo veljalo za poseben dodatek, ki ga bodo prodajali podjetjem. Gre za 'vstavek', ki bo omogočal popolnoma transparentno delo s strežnikom Exchange 2000 (se pravi več kot le branje maila). Jebat ga, od nečesa morjo tudi oni živet.
Aja, nekdo ga je prevedel tudi v slovenščino.

7 komentarjev