»

SATA krmilniki

DigiTimes -

VIA Technologies je pred kratkim, natančneje v petek, napovedala svoj nov RAID/SATA krmilnik, imenovan VT6420, ki bo bržčas še bolj razplamtel vojno med izdelovalci le-teh na tem področju. Krmilnik bo podpiral osnovne RAID različice (RAID0, 1), star paralelni ATA133 in nov SATA. Predstavili ga bodo marca v Hannovru na tamošnjem CeBitu, z njegovo proizvodnjo pa bodo začeli aprila. Prav tako namerava VIA takrat pričeti z masovno proizvodnjo svojega novega južnega mosta za matične plošče, VT8237, ki bo imel SATA podporo že vgrajeno.

Konkurenca kakopak ne počiva. Viin veliki rival SiS že pripravlja protiudarec s svojim SATA čipom, ki se zaenkrat kodno imenuje še 180. Njegova masovna proizvodnja se bo pričela najkasneje maja.

Ustrezne rešitve bodo ponujali ostali proizvajalci strojne opreme. ITE Tech naj bi svoj PATA/RAID krmilnik ponujal za štiri, Promise Technology pa svojega za šest dolarjev. Tudi VIA in SiS bosta svoje rešitve cenila največ na štiri dolarje. Klik!

1 komentar

Novembra poplava čipovij

VR - Zone - Izdelovalci matičnih plošč se soočajo s problemom - izbrati čipovje za svoje plošče - saj bo v novembru prešlo na masovno proizvodnjo ali v razvažanje v velikih količinah celih šest čipovij.

Intel P4 čipovja

Za to platformo, poleg trenutnih 845 in 850 čipsetov, bo Intel v novembru začel z razvažanjem majhnih količin njihovega DDR podpirajočega 854D čipovja in bo po pričakovanju začel z normalnim razvažanjem v decembru. V novembru Intel tudi pričakuje razposlati nekaj primerkov njihovega i845G (integrirana grafika) čipovja proizvajalcem matičnih plošč. SiS je druga izbira za prvo in drugovrstne izdelovalce plošč za DDR/P4. SiS je razvozil 100 tisoč SiS645 čipsetov v septembru in količina naj bi se samo višala skozi oktober in november. Od VIE se pričakuje, da bo predstavila njihov P4X266A, ki podpira 533MHz FSB P4, ampak lahko se pa zgodi, da drugi proizvajalci ne bodo mogli uporabljati tega čipovja, ker hoče VIA ponovno izdelovati svoje plošče. ALi ALLADiN P4 je tudi pričakovan v...

0 komentarjev

Pogumne izjave

X-Bit Labs - Samuel Liu, predsednik SiS-a, je na investitorski konferenci predstavil svojo vizijo razvoja SiS-a. Njegov načrt sestoji iz večih točk. Najpomembnejše bom opisal.
SiS bo začel za akresivno kampanijo oglaševanja svojega SiS635 čipovja za Pentium 3 procesorje in SiS735 čipovja za Athlon procesorje. Predvsem bo povdarjal, da so ta čipovja idealna za low-end sisteme in prodajalce že sestavljenih računalnikov (Compaq, IBM,...).
SiS veliko stavi na svoj SiS315 grafični čip. Stal bo pribljžno toliko kot Nvidia GeForce 2MX200, a njegove performanse bodo (tako vsaj načrtujejo) enake MX400. Torej idealna stvar za integrirano grafiko. (Mimogrede; SiS je očitno pozabil, da bo takrat izšel tudi Nvidiin Nforce).
Nekaj pozornosti gre tudi SiS645 čipovju za Pentium 4 procesorje s podporo DDR pomnilniku. Na (SiS-ovo) žalost pa je tukaj narobe načrtoval proizvodnjo. Sicer je masovno produkcijo čipa prestavil s novembra na september, a vseeno ne bo ujel Intela (Brookdale) in Vie (P4X266).
V tretji...

1 komentar

Dobre novice

X-Bit Labs - Še pred izidom je SiS-ovo DDR čipovje SiS735 postalo zanimivo za računalničarje. Kaj bo šele, ko izide?
No, ne bo nam treba čakati dolgo, da bi ugotovili. SiS je namreč danes oznanil, da bo začel z masovno proizvodnjo čipovja. Kar je še lepše, že v avgustu ga bo začel razpošiljati proizvajalcem matičnih plošč. Ker pa še to ni dovolj, bodo prve SiS735 matične plošče dobavljive že istega meseca! To je na Japonskem in v Ameriki, seveda. Do nas bodo prišle verjetno proti koncu septembra, oziroma v sredini oktobra. Prve matične plošče na SiS735 bodo prišle iz Elitegroup-a, ASUS-a in Gigabyta.
SiS je zelo optimističen pri napovedih za prihodnost. Načrtuje namreč, da bo do konca leta s SiS735 (DDR) in SiS733 (PC133) osvojil 25% trga čipovij za AMD procesorje. Trenutno 90% trga nadzoruje VIA.

1 komentar

Sony in tiskalniki

Slo-Tech - Po zadnjih novicah naj bi se japonski velikan kaj kmalu lotil tudi proizvodnje tiskalnikov. Na področju, ki je že tako ali tako zelo konkurenčno napeto, nameravajo do leta 2006 ustvariti dobiček 2.5 milijardi zelencev. Do konca tega leta naj bi tako ugledali foto tiskalnik za digitalne kamere, pozneje pa tudi "prave" ink jet tiskalnike za domačo uporabo. Sony zaenkrat še ne razmišlja o proizvodnji laserskih tiskalnikov. Živela konkurenca... I guess . Thnx, OZZY!

1 komentar

SiS na CeBITu

X-Bit Labs - SiS, eden izmed treh velikih tajvanskih izdelovalcev veznih čipovij, je najavil, da bo na CeBITu konec marca predstavil skoraj vsa svoja nova čipovja. Pa poglejmo, kaj nam bodo pokazali:
  • SiS635/SiS735: Ti čipovji verjetno poznate že vsi, saj ju SiS neprestano najavlja že kar nekaj časa. Gre za zelo sodobni čipovji, nekakšni "all-in-one" rešitvi, saj je v en čip vdelan South/North Bridge, 56K modem, 10/100 Fast Ethernet, 1/10MB Home PNA in tako naprej. Čipovji podpirata tako PC133 SDRAM, kot DDRAM, ATA100, AGP 4x, Fast Writes, namenjeni pa sta Intelovim Celeronom, Pentiumom III in Tualationom (SiS635), ter AMDjevim TBirdom in Duronom (SiS735).
  • SiS630S/SiS730S: Ti dve čipovji podpirata le PC133 SDRAM, imata pa zato vdelan 128 bitni 2D/3D pospeševalec (SiS300). Druge lastnosti so praktično enako, torej enočipovna rešitev z vgrajeno vso mogočo šaro.
  • SiS315: Gre za (bojda) zmogljiv 256 bitni 2D/3D pospeševalec z vdelano T&L enoto. Stvarca podpira AGP 4x ter do 128MB pomnilnika. V navezi s...

0 komentarjev

SiS in prihodnost

X-Bit Labs - SiS, eden izmed treh velikih neodvisnih proizvajacev veznih čipovij, je zadnje čase imel precej težav. Sam razvoj novih čipovij je sicer tekel po načrtu, toda performanse in proizvodnja sta zelo slabi. Večina težav izhaja predvsem iz konfliktov z UMCjem, ki bi moral proizvajati SiSova čipovja in tako je večina proizvodnje za leto 2000 propadla. Kakorkoli, sedaj SiS počasi zaganja svoje lastne proizvodne linije in pri podjetju upajo, da jim bo uspelo osvojiti svoj stari tržni delež. Tega so se lotili na precej neizviren, a učinkovit način: z znižanjem cen. Tako je cena njihovih SiS633 in SiS733 čipovij le $19, kar je precej malo glede na to, da dotični čipovji konkurirata i815EP in VIA KT133 čipovjem. SiS tako načrtuje prodajo 250.000 kosov do konca tega leta, vse pa je bolj ali manj odvisno od tega, ali jim bo tudi dejansko uspela masovna proizvodnja.

0 komentarjev